Együttélés, külön kassza?
Nem vagyunk házasok, csak együtt élünk. Jelenleg kettőnk közül csak én dolgozom, a párom még egy évig munkanélkülin lesz. Nem szeretném, ha ő kezelne minden pénzt, közös számlát meg aztán végképp nem.
Tud felelőtlenül költekezni, most is van némi adóssága, amit majd nekem kell kifizetni, én inkább spórolósabb típus vagyok.
Jogos a részemről, ha miután kifizettem a kötelező költségeket, a fizetésem saját számlán szeretném tárolni, amihez csak nekem van hozzáférhetőségem? Ugyanez vonatkozik az ő bevételére is.
A kaja, szórakozás felesbe menne, hol egyikünk, hol másikunk fizet.
Nem szeretnék egy esetleges szakítás esetén egy fillér nélkül utcára kerülni.
Nem élünk bejelentett élettársi kapcsolatban.
Jogos az elképzelésem, vagy ha együtt lakunk, minden közös, legyen a pénz is az?
N
Bocs, de naponta vannak ilyen közös kasszás kérdések és én nem értem miért.
Most komolyan? Úgy csináljátok, ahogy Nektek, Neked jó. Senkinek semmi köze hozzá, hogy hogyan kezelitek a pénzügyeiteket és nincs a homlokodra írva, hogy külön számlára megy a fizud. Ilyesmire rákérdezni sem nagyon szoktak, mert illetlenség és egyébként rajtatok kívül senkit nem is érdekel. Szóval nem értem az ilyen problémákat.
Ha most itt mindenki azt írná, hogy nem jogos amit mondasz és minden pénzed add neki, mert ez a normális, akkor neki adnád?
Kerdezo!
Ahogy leirtad, jo otlet, legalabbis addig mig a parod nem dolgozik es nem tisztazza adossagat. Miert fizetned ki az adossagat? Jo szivedbol?
Mivel nem tud a penzzel banni, en kesobb se mennek vele kozos kasszara, hanem mindketten bedobtok egy ugyan annyi bizonyos osszeget, abbol fizettek kiadasokat, lakst,szorakozast stb. Ami meg marad az marad a sajatotoke, masiknak semmi koze hozza. Ne legyel mint anyukad. Ne legyel olyan jo szivu.
Ebben az esetben külön kassza legyen.
És miért kell neked kifizetni az ő adósságát?
"a párom még egy évig munkanélkülin lesz."
Miért? Addig nem is akar dolgozni, hogy így eltervezte?
Jól kihasználnak téged, az biztos!
Bennem is ugyanaz merült fel, mint 15. válaszolóban.
Magyarán megmondva, az ilyen segélyen éldegélni akaró embert úgy rúgnám ki, mint a sz...ó macskát!
Akkor is, ha abból a segélyből meg lehetne élni. Egyszerűen ezt a gondolkodásmódot nem viselném el.
jogos az elképzelésed, ha a párod szórja a pénzt fölösleges dolgokra.
Mondjuk én is közös kassza párti vagyok, engem a külön kasszás együtt élés inkább emlékeztet egy lakótársas, baráti kapcsolatra, mint párkapcsolatra, ahol jóban/rosszban, szegénységben/gazdagságban EGYÜTT összetartunk. Nem mondom, hogy nem működik a külön kassza, hiszen anyósoméknál is nagyjából az van, de azért van közös számlájuk is, amire a nyugdíj megy. A megtakarítást kezelik ők külön, például a nyugdíj előtt a végkielégítést külön helyre rakták és csak ők döntöttek róla, hogy ki mire költi a sajátját és hasonlók. De a teljesen külön kassza számomra nagyon furcsa lenne, azt sugallná, hogy nem bízunk egymásban és előre felkészülünk a szakításra (ahogy egyébként te is, hiszen ezt írod). Na nekem ez nagyon bántó lenne, ha azt látnám, hogy a párom készíti a pénzeszsákját, hogy ha kiadom az útját, akkor majd biztonságban legyen. Relatív egyébként, hogy mi a pénzkidobás. Nálunk a párom azt mondja, hogy szórom a pénzt, amikor a drogériában fél áron adják pl azt a fajta egyébként méregdrága fogkrémet, amit használunk és olyankor betárazok belőle 2-3 darabot, mert úgy vagyok vele, hogy jól járunk ilyenkor. Szerintem nem pénzkidobás az ilyen. Vagy pl ha elhasználódnak a konyharuhák és újat veszek, arra is azt mondja, hogy Na mindegy, kérdésedre válaszolva: a körülményeket tekintve jogos, egy tékozló pasi mellett én is jobban vigyáznék a pénzre.
Vigyázz, ne vidd tovább anyukád párválasztási mintáját! (Hajlamosak vagyunk sajnos a rossz szülői mintákat tudatalatt követni). Mindenképpen külön kassza, ez így jó, amit leírtál, csak annyi, hogy a kajapénzt inkább hónap elején mindketten rakjátok félre, mert az, hogy egyszer egyik egyszer másik fizet az csak addig fog működni, amíg neki el nem fogy a pénze (abból, amit leírtál kb. 2 héttel segély utánra tippelek). És nyilván nem fogod hagyni éhezni.
Barátommal mi is együtt élünk, mindketten dolgozunk, közösbe megy az albérlet rezsi, megtakarítás, utazásra pénz, kaját meg egyszer én egyszer ő veszi. Kicsit ő is hajlamos a költésre, egyszer elő is fordult, hogy elfogyott a pénze fizetés előtt, de szerencsére egyetértettünk abban, hogy ez rossz dolog és ne sűrűn forduljon elő.
Furcsa nekem a helyzeted kérdező. Úgy érzem, hogy a rossz szülői példa miatt nem akarsz közösködni, és rávetíted a párodra a dolgot+ még bizalmatlan is vagy. Olyan vagy mint aki nem biztos a párjában a kapcsolatában. Ez szerintem nem jó. Ezt át kellene gondolnod, szereted e a párod? Pl a szüleimnél hasonló volt a szituáció de apukám jól keresett, anyukám kevesebbet, ott is volt néha rejtegetés, kunyizás , végül külön kassza. Anyukám egyszer azt mondta elég. Nem közösködünk többet.Akkor mondta ezt ki mikor akart 1 l tejet venni és apu azt mondta majd jövő héten ha mennek vásárolni. Azóta külön kassza és béke van náluk.
Én konkrétan eldöntöttem, hogy mi a férjemmel nem így csináljuk, minden közös. Kezdetben nem akart spórolni, költekezni akart, amit otthon látott. Egyszerűen én átvettem a pénzügyeket és megmondtam spórolunk, legyen tartalékunk. Kezdetben húzgálta a száját, nem tetszett, most meg jobban spórol mint én, örül a megtakarításnak, annak hogy bármikor van pénzünk stb..
Gondold át neked , hogy lenne a legjobb de nem hasonlíts apudhoz a párod. Mert lehet nem olyan. Ha pedig mégis akkor dobd ki mert úgy sem tudsz mellette élni.De viszont anyud is hibás volt mert az asztalra csaphatott volna. Szóval szerintem neked a szüleid dolgaiból jöttek elő a problémáid, és gondold át ebből mennyi a szüleid dolga és mennyi a párodé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!