Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni a drogos...

Mit lehet tenni a drogos családtaggal?

Figyelt kérdés
A "testvérem" furcsán viselkedett mostanában és ki is derült róla, hogy drogos. A rendőrök hozták haza. Egyelőre csak elterelőt kap, de semmi megbánást nem látni rajta. Hallottam a barátnőivel is csak röhögcsélnek ezen az egészen. Eddig is voltak hülye dolgai, de anyukám miatt nem szóltam bele, ő ugyanis arra kért, hogy ne avatkozzak bele. Hát meg is lett az eredménye. El fogok költözni, mert nem vagyok hajlandó egy ilyennel egy lakásban élni. Látszanak rajta az elvonási tünetek is, tiszta idegbeteg. Viszont anyukámat féltem, ő a korlátozásban látja a megoldást. A "testvér" alias kis szörnyeteg a másik szobából 18 éves és azt hiszi, hogy ezért már mindent lehet. Kb. 2 hónapja drogozik, metamfetamint meg füvet használ, ha hihetünk neki, hogy "csak" ennyi ... Azt olvastam a metamfetaminról elég nehéz leszokni. Van rá mód, hogy normális ember legyen még belőle? Én nem hiszek benne és nem fogok a dologhoz asszisztálni. A drog előtt a cigi és az alkohol volt a mindene. Anyukám szerint felesleges tiltani, mert akkor titokban csinálja ... hát így aztán tényleg jobb. Elrontotta, de most már ezzel a helyzettel kell valamit kezdeni. Nem lehet valami intézménybe küldeni a drogosunkat? Ilyen embereken is segít? Én nagyon haragszom rá ...

2015. febr. 11. 13:05
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem kicsit olvasgass utána, hogy mivel jár a drogfogyasztás. Megváltozik a viselkedésük is, és nem jó irányba. Biztosan nehéz elviselni őt, de lehetnél kicsit toleránsabb, együtt érzőbb is. Neki sem jó ez, hidd el. A függés betegség, segítségre szorul a testvéred még akkor is, ha elutasító. Gondolom anyukádnak is fáj, ahogy vélekedsz róla, ezért mondja, hogy inkább hagyd békén. És ha tényleg nem tudod megérteni, akkor valóban az a legjobb, illetve ha külön tudsz mielőbb költözni, az is megoldás lehet.
2015. febr. 11. 14:22
 12/24 anonim ***** válasza:
31%
Mindenkitől normális választ kaptál kérdező csak nem jut el az agyadig a te viselkedésed és az, hogy miben is segíthetnél valóban az anyukádnak, ha tényleg érdekelne az anyukád, akkor engedelmeskednél neki és nem avatkoznál bele a dolgokba. Nem a te dolgod sem az ítélkezés, sem a megoldása ennek a problémának, ezt vagy felfogod, vagy nem. Haragudni pedig haragudhatsz a testvéredre, de attól még te nem leszel jobb, és azzal magadnak se segítesz, illetve anyukádnak végképp nem segítesz.
2015. febr. 11. 14:30
 13/24 anonim ***** válasza:
80%

Aki drogos, az beteg is. Nem lehet annyival elintézni, hogy hagyd abba, mert rossz testvér vagy. Segítségre van szüksége. Attól, hogy ugyanúgy nőttetek fel, nem tudhatod, hogy őt mik érték, máshol, más közösségben, amit esetleg elnyomott magában, amiért most ilyen problémái vannak.

Nálunk is volt drogos a családban. Senkivel sem állt szóba, csak velem, mert én nem szidtam, hanem segíteni akartam neki, persze ezt úgy, hogy azért közben nem hunytam szemet a hülyeségei felett.

Az a baj, hogy sokan vagy semmiért nem mernek szólni, mert hogy szegény nehogy droghoz nyúljon, sokan meg csak szidni tudják, hogy drogos, úgy kell neki, álljon lábra egyedül. Meg kell találni az egyensúlyt a segítségben is.

2015. febr. 11. 14:44
 14/24 A kérdező kommentje:

Nincs szakképzettségem drogosok rehabilitálásához, sem anyukámnak. Ő meg van róla győződve, hogy a tiltással majd kezelhető lesz a helyzet. Normális családnak indultunk, aztán jött a válás.

Nem kérek személyiségelemzést, szerintem ehhez amúgy sem áll rendelkezésetekre elég adat rólam. Arra lennék kíváncsi, hogy az elterelő és anyukám viselkedése segíthet-e a helyzeten? Én passzívan viselkedek, nem csesztetem. Inkább kiírtam magamból meg a közeli barátoknak panaszkodtam. De nem ismerek drogosokat vagy olyanokat, akik ilyen családtaggal küszködtek volna.

2015. febr. 11. 14:47
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos nem fog segíteni sem az elterelés szándéka, sem a tiltás. A drogosok mindenre képesek azért, hogy hozzájussanak az adagjukhoz. Akár lopni, belekeveredni bármibe. Sajnos ez az út egyenesen a "pokolba" visz.

Mindig nagyobb adagokra lesz szüksége, és ha nagyon belemerül, másra sem tud gondolni, csak, hogy meglegyen az adag. Fennáll a túladagolás veszélye is, gondolom nem szeretnétek elveszíteni a testvéredet. Neki tényleg szakszerű segítségre lenne szüksége, ne dugjátok homokba a fejeteket.

2015. febr. 11. 14:55
 16/24 A kérdező kommentje:
Olvastam, hogy a drogot ne kiáltsuk ki rossznak, mert jó érzés neki. Viszont mellette folyamatosan rombolja őt. Én ezt nem tudom neki együttérző arccal előadni, mert hányni tudnék tőle ... de anyukámnak tudok tippet adni. Ha kapok még valami használható infót ... Ezek szerint rá kell bírnia, hogy keressen fel szakszerű segítséget. Akkor ez az elterelő nevű dolog kb semmire sem jó ...
2015. febr. 11. 15:01
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Elsődlegesen anyukádnak a környéketeken levő családsegítőbe kéne bemennie és ott vannak bőven olyan szakemberek, akik ilyen ügyekben komolyabb segítséget tudnának nyújtani számára és a testvérednek. Ha még se lennének akkor is fognak tudni útba igazítást adni, hogy még kikhez fordulhat stb.
2015. febr. 11. 15:05
 18/24 anonim ***** válasza:
19%

17-től is jó tanácsot kaptál.

Ha nem is tudod megérteni a testvéredet, akkor legalább anyukád érzéseit vedd figyelembe, hogy ő mit érezhet, hiszen a gyereke nagyon nagy bajban van, akár el is veszítheti, sajnos benn a pakliban.

Érdekes lény az ember. Ha rólam van szó, tegyek bármilyen orbitális baromságot, azt értse meg mindenki. De ha a másikról, akkor nem vagyunk ennyire megértőek. És nem kell azt mondani, hogy "de én nem vagyok drogos". Bárki csinálhat hülyeséget, keveredhet rossz társaságba, ami rossz hatással van rá, stb. Kilépni mindig sokkal nehezebb, mint be. De ez az élet minden területén így van, sokkal könnyebb bajt csinálni, mint megoldani azt.

2015. febr. 11. 16:00
 19/24 anonim ***** válasza:
71%

Ha elterelésen van, akkor eleve járnia kell szakemberhez. Ott általában vannak hozzátartozói csoportok is. Oda el kellene mennetek anyukáddal.

Rossz hírem is van: a szenvedélybetegségek gyógyítása nem egy emberről szól, hanem az egész családnak a kőkemány munkáját kell bele tenni.

Olvasd el Csernustól a ki nevel a végén-t

A neten pedig keress rá a kodependenciára.

A legjobbakat!

2015. febr. 11. 17:24
 20/24 anonim ***** válasza:
88%

De igen igazad van tiltani kell,szorosan fogni,és vagy betartja,vagy menjen a francba!

Még most kapjon az élettől nagy pofonokat,vagy nagyon le fog csúszni,hidd el tapasztalatból mondom!

Egy függőnek vagy kemény korlátok kellenek ha saját maga nem akar leállni.

2015. febr. 12. 11:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!