Mit gondoltok, nem furcsa, hogy egy ilyen kicsi gyereket ilyen sok időre elengednek a szülei mindenfelé?
3,5 éves gyerekről van szól. Amiket eddig hallottam, legalább 4 hétre megy nyaralni (a nagyszülők elváltak mind a két oldalon, így minden nagyszülővel lesz egy hetet).
Balaton, Velencei-tó, vidéki nyaralás. Mindez a szülők nélkül, legalább 4-5 éjszaka.
Értem, hogy az ovis szünet hosszú és annyi szabadságot nem tudnak kivenni a szülők, de mások is megoldják.
Nem furcsa. Nem tudom miért lenne az, ha családon belül szépen elvan a gyerek. Főleg ha jól is érzi magát és normálisak a nagyszülők is.
Nincs ebben semmi.
A mostani "kizárólagosan anyuka létezik" felfogás rettentő káros a gyerekeknek és a szülőknek is. A szoptatós időszakot leszámítva az anya nem kizárólagos.
A gyereknek szerető közösségre van szüksége, emberekre akiktől különböző ingereket kaphat, és folyamatosan tanulhat, alkalmazkodik, fejlődik, gazdagodik a személyisége és a szocializálódik, megtanul különböző helyzetekben létezni, reagálni.
Azért van manapság ennyi rosszul szocializált gyerek, mert non stop anyuka gardírozza őket és túl nagy az anya hatása rájuk. Ha valamit rosszul csinálna véletlenül akkor nincs ami vagy aki ellensúlyozza a hülyeséget. Persze azt az anyák is tudják és ezért folyton megy a stressz, hogy mindent hibátlanul jól csináljanak.
De már itt el van rontva az egész, mert nincs hibátlan ember. A közösség az ember valódi létezési közege, és ez igaz a gyerekekre is. Így fejlődnek megfelelően.
Egy normális családban a nagyik imádják az unokákat, az unokák meg odavannak a nagyikért. Ezért nagyon jól érzik magukat a nagyinál, jó helyen vannak.
Attól nem lesz valaki rossz szülő, vagy nem szereti kevésbé a gyerekét, hogy másra meri bízni.
De egész évben az oviban van, miért ne lehetne akkor nyáron a nagyszülőkkel?
Nem mindegy?
A nagyszülők is "igényt" tartanak az unokára. Így a leglogikusabb, hogy akkor nyaranta velük van, akkor úgyis tök sok mindent lehet csinálni, mert jó az idő.
Egyáltalán nem furcsa. Valószínűleg csak így tudják megoldani. Sőt, a gyerek is nagyszerű élményekkel gyarapszik, kiváló kapcsolatokra tesz szert a családtagokkal. Mi ebben a furcsa?
"De gondolom nem zár be az ovi egész nyárra, hogy ne lehessen megoldani máshogy."
Van gyereked? Úgy, hogy nincs bármikor ugrasztható időmilliomos nagyszülő/nagynéni/barát/keresztszülő?
Mert képzeld el, van olyan ovi, ami bezár egész nyárra! Az 12 hét!!!!
Az alapeset az, hogy 5 (!) hétre zár be, és ha szerencsés a szülő, akkor van ügyeletes ovi. (ami lehet, hogy rémálom lesz a gyereknek) vadidegen óvónők, gyerekek, hetente más-más)
Sőt, az 5 héten kívüli nyári rendben összevont csoport van hetente változó óvónővel. Ezt sem bírja minden gyerek, van amelyik elkezd bepisilni, vagy egyéb rossz hatással lesz rá a változás, főleg egy kiscsoportosnál.
A mások is megoldják mondattól kiver a víz....
persze Thaiföldet kicsit túlzásnak tartanám….
ha az előző kérdés kapcsán..
3.
Négy éves voltam mikor egy egész hónapra "ottfelejtődtem" a nagyszüleimnél. Esténként telefonáltunk anyuval, kérdezte, akarok-e hazamenni. Amíg nem akartam, addig ott voltam.
Az oviszünet 6 hét nálunk. Sok szülő oldja meg úgy, hogy két hét egyik nagyszülőnél, két hét otthon, aztán két hét másik nagyszülőnél.
De pl az utcánkban lakik egy család. A szülők egy termálfürdő hotelében dolgoznak. Nyáron nincs szabadságuk. A gyerkőcök hat héten keresztül vannak a nagyszülőknél, akik az ország másik felén laknak. Szinte csak ilyenkor látják az unokákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!