Miért nem tudják a családanyák (esetleg családapák) lazára venni a karácsonyt?
Egész gyerekkorom azzal telt, hogy Anyám bezárkózótt a konyhába, Apám meg takarított. Mi meg csak kaptuk a szidást, hogy "még karácsonykor sem erőltetjük meg magunkat".
Felnőttem és a férjemmel az első karácsonyt én is az otthoni mintára csináltam, agyonfőztem magam, ugyanolyan feszült karácsonyunk lett nekünk is. Utána tudatosan változtattunk.
Most már van egy gyerekünk is és valami hihetetlen lazán vesszük a karácsonyt. A legtöbb rokonnal már az előtte való hetekben karácsonyozunk, vacsora valami nagyon gyors egytálétel, takarításra pl idén nem is jutott idő, hát nem takarítottunk (máskor is lehet takarítani, nem csak karácsonykor). Felkeltünk, egész nap játszottunk a gyerekkel, sétáltunk egy nagyot, együtt fát (próbáltunk) díszíteni, majd egy egyszerű vacsora, ajándékbontás, fényképeztünk össze-vissza, iszogattunk bort már reggeltől és sok-sok játék a gyerekünkkel stb.
Tényleg most így karácsony harmadnapján teljesen kipihent, nyugodt mindenki, élvezzük az együttlétet semmi feszültség nincs. Meg is egyeztünk, ez az eddigi legjobb karácsonyunk és jövőre még lazábban fogjuk venni. Én ilyen családi hagyományt akarok teremteni nálunk, hogy a karácsony napjai csak az együttlétről és pihenésről szólnak, úszhat a ház, üres lehet a hűtő (max rendelünk pizzát) de inkább egész nap élvezzük az együttlétet. Ez mindhármunknak tökéletesen megfelel, a család többi tagja meg megértő (vagy nem megértő de elfogadja).
Nem értem, mások miért nem lazítanak a karácsonyi feszültségen? (nem pont így, de akárhogy)
3-as hát pont ez az, hogy voltam mindkét szerepben. Mikor gyerekként noszoggattak miért nem tudom “egyszer az életben összekapni magam”, nyilván itt el is rontották az egész hangulatot. Aztán mikor felnőttként segített a férjem, de láttam magamon, mindent tökéletesre akarok és ő akármit csinál, az nem elég. És pont ezen változtattunk. Sokan karácsony napján túlstresszelik magukat a tökéletes hangulat miatt és pont itt rontják el.
Nem úszik a ház, az azért erős túlzás, előtte való nap felporszívóztunk és ennyi. Majd máskor csinálunk nagytakarítást. A kongó hűtő pedig, összedobni mindig lehet valami egyszerűt és pont ilyenkor van remek alkalom egy kis bűnözésre pizzával vagy beülni egy étterembe.
Minden tiszteletem azoknak, akik stressz nélkül végighajtják a karácsonyi készülődést, amennyiben ez mindenkinek jó akkor persze rendben van. De én amit tapasztaltam, az pont az, hogy mindig van valaki, aki ezt “megszenvedi”.
Nyilván ez változni fog, ha a gyerekeinknek saját családjuk lesz és jönnek hozzánk látogatóba, de ha ők is így döntenek maximálisan meg fogom érteni. Ég és föld a kétféle karácsony között a különbség.
Gyerekként nekem is annyi jutott a karácsonyból, hogy anyu mellett kellett kuktáskodnom, aztán teríteni egy bazi nagy asztalt, tányérokat törölgetni, evőeszközt fényesíteni. Aztán minden fogás után segíteni összeszedni a tányérokat, utána segíteni mosogatni, törölgetni, elpakolni, és a vendégeket folyamatosan kínálgatni.
A sors érdekessége, hogy huszonévesen felvettem az iszlámot, és 3 évvel később Törökországba költöztem. Hát itt most nincs karácsony. :)
34N
Egyébként valószínűleg igazatok lehet, hogy akiknek jól teltek az ünnepek azok nem jönnek ide panaszkodni.
Csak ma megnyitottam az oldalt és egyből előjött rengeteg panaszkodás a stressz és elrontott karácsony miatt.
Én az elmúlt 5-10 évben már végigfutottam a kötelező köröket, mindenkinek a kedvében akartam járni személyes ajándékokkal, hiper-szuper sütivel, spéci programokkal stb, aztán alig vagy semennyire nem értékelték. Úgyhogy az a pár rokon, akik értékelik, a mai napig külön "figyelmet", energiát kapnak, de ők simán megértik miért karácsonyozunk velük hamarabb. A többieket meg amúgy sem érdekli, de ha haragudnának sem lenne baj. Most már csak arra szánom az időm és energiám, aki megérdemli és viszonozza a családom felé.
Végre valaki, aki nem feszül rá a témára. Ha saját családom lesz, számomra is az lesz a fontos, hogy meghitt és kellemes legyen az ünnep, ne pedig valami olyan, ami szigorú szabályok szerint történik, feszültséggel és kötelességekkel.
Nekem tetszik a hozzáállásotok! :)
Miért nem ilyen családban nőttem fel? Nálunk is egész nap veszekedés ment, akkor is a szeretet ünnepe lesz, ha beledöglünk :D
Bár most az utóbbi 2-3 évben elmegyünk inkább karácsonyra wellnessezni, így csak lazulás van. De már megutáltam a karácsonyt, nekem úgy maradt meg, hogy az csak nyűg és sok vita :( Ha családom lesz, olyasmit szeretnék, mint amit te írtál. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!