Mit kezdenétek ebben a helyzetben?
Kicsit bonyolult a helyzet, de megpróbálom röviden leírni.
Szóval: Pesten tanulok egyetemen, de 270 kmre lakom. Nem kaptam kollégiumot (szoc. helyzetem ellenére), így kénytelen vagyok albérletbe menni. eddig ok, egész olcsón találtam, tulképpen 4-5 ezerrel több, mint a koli. a probléma ott kezdődik, h a szüleim elváltak, és édesanyám összesen 100.000 ftból próbál eltartani 4ünket (3 gyerek + saját maga). apa ad ugyan egy kevés gyerektartást, de közel sem annyit, ami a végzésben meg van állapítva (40e ft a nyugdíja). Ezen kívül még vita tárgya az utazás is (5000 ft az út oda-vissza), anyum szeretné ha csak 2ketente járnék haza, én viszont nem szeretek pesten lenni... de anyum még abba a kompromisszumba sem akar belemenni, hogy 2x hazajövök egymás után, 1x meg nem. viszont a barátom itthon van (fél év és ő is pesten lesz, csak még gimis), és ő szeretne ha nem is minden hétvégén, de úgy ahogy én ajánlottam látni engem. kapok némi szociális támogatást, de még így is hiányzik 10-15ezer forint a megélhetésből.
kerestem diákmunkákat, de a brutális órarend miatt csak 1-2 napokra hébe hóba tudnék vállalni (nagyon kell tanulnom h jövőre felvegyenek a koliba). esetleg tud valaki olyan oldalt, ahol ilyen jellegű munkát kínálnak és folyamatosan frissül?
és végül a legnagyobb problémám: anyum kerek perec megmondta, hogy kérjem meg apát, adjon többet, vagy ha nem, akkor bírósághoz fordulunk és visszamenőleg kiperelünk belőle mindent. (én tudom h nem tud többet adni, ő maga alig tud megélni:S)mikor megmondtam, hogy nem kérhet arra h zsaroljam a saját édesapám azt mondta, úgy látja engem nem is érdekel, hogy ő hogy fogja előteremteni a pénzt, és ne számítsak akkor rá...
nos, ez a helyzet. segítséget várnék abban a kérdésben,
hogy mi lenne a helyes apummal szemben?
hogy tudnám megoldani h eleget tegyek a barátom és anyum kérésének is? (a barátom a legnagyobb vigaszom, nélküle nem tudnám csinálni).
illetve hogy hol találok ideiglenes diákmunka hírdetéseket? (a neten kerestem, össze vissza van, ezért érdekelne konkrét honlap).
ezen kívül bármilyen tanácsot szívesen fogadok.
elnézést a hosszért, és köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta.
na, ma egész nap nem voltam itthon, de próbálok válaszolni mindenkinek:
először is pontosan azért kérdeztem, hogy milyen oldalakat tudtok ajánlani, mert igenis szeretnék dolgozni. az órarendem pedig olyan h reggel nyolcra megyek, és gyakorlatilag egy órás szünetekkel minden nap este 8ig vagyok.
nem tudom, milyen az az órarend, amit mondtatok, de úgy veszem ki h akkor egyedül kellene megtanulnom az anyagot. ami azért necces, mert műszakin tanulok és minden levezetés meg ilyenek vannak, és ha nem vagyok benn órán, a kettest sem tudom összehozni.
persze, hogy szeretnék jobban tanulni, pontosan azért h jövőre kapjak kolit meg ösztöndíjat.
valaki írta h haverkodjak össze a hökkel és úgy próbáljak bekerülni. tudom h lassan ebben az országban csak akkor élsz meg, ha csalsz és hazudsz, de ez nekem erkölcsileg nem fér bele.
természetesen nem várom el anyumtól, hogy többet fizessen, mint amennyit tud, ezért is gondoltam a munkára, mert ha én teremteném elő a megélhetésem, akkor nem lenne annyira beleszólása h mire költöm.
a barátom pedig egyáltalán nem haszonleső vagy ilyesmi h "amíg olcsó vagy, csak addig kellesz", egyszerűen ők sem állnak úgy anyagilag, h ezt megengedhesse magának. ő nem kap semmilyen támogatást, mindössze annyi pénze van, amit a szülei adogatnak neki néha. bár megígérte h feljön majd hozzám néha, de 2 hónap múlva érettségizik, szóval nem valószínű h engedni fogják.
apával kapcsban pedig az a helyzet h eltartják, de vmennyit neki is be kell szállni a közösbe. na most konkrétan tudom h ha minden pénzét nekünk adja, az élettársának pedig semmit, akkor ki fogják tenni onnan a szűrét. és mivel se lakása, se semmilyen ingósága nincs gyakorlatilag, ezért gondolom azt, hogy egy ilyen bepróbálkozás után csak annyit érnénk el, hogy semmit nem tud adni, plusz hajléktalanná is tennénk.
úgyhogy félreértés ne essék, nem pofátlan módon pénzt akarok kilopni mindenkinek a zsebéből h vígan élhessem a világom, azt a hiányt úgy gondoltam, munkával keresem meg, ehhez kértem a honlapokat. egyszerűen csak kilátástalannak tartom a helyzetet, és itt most a barátomat, a munkát meg az ösztöndíjat nem említve 2 lehetőségem maradt.
1. vagy megfenyegetem apámat, h bíróságra megyünk, akkor ő fizet, aztán kiteszik, aztán még annyit se fizet mint most.
2. megmondom anyának h ilyet ne kérjen tőlem, akkor ő azt mondja, h jó, akkor oldd meg, ahogy akarod (vagyis eddig adott havi 10et és mostantól nem adná...).
na melyikkel lehet megélni...?
Szerintem is tanítanod kellene, tegyél ki hirdetéseket, pl. Műszakira vagy érettségire felkészítés. Ez jobban fizet, mint a szórólaposztás, és rugalmas is.
Apukáddal kapcsolatban:
Én sem értek egyet a zsarolással, főleg, hogy anyukád téged akar felhasználni. Szerintem ez nekik kell lemeccselni egymás között, nem neked. Viszont ami jár, az jár, apukád köteles tartásdíjat fizetni. Hogy mennyit, azt vagy megbeszélik, vagy megállapítja (sőt, lehet, hogy már meg is állapította) a bíróság. Ennyi.
Kedves Kérdező,
Én kérek elnézést a pofátlanságozó válaszoló nevében. Egyértelmű, hogy nem naplopó vagy és foglalkoztat a téma, azért is kértél itt segítséget. Az egyéni tanrendet első évben nem is adják meg, tehát az ki van zárva, de szerintem a tanulás a legjobb befektetés azért, hogy később ne vagy kevesebb anyagi problémád legyen.
A minddiák vagy melódiák mellett vegyél egy expressz újságot is, és abban is lesznek kisegítő munkák. Esetleg meki éjszakai vagy hétévgi műszak? Oda mindig keresnek embereket, és a toborzó irodájuk a Moszkva téren van. (az evés is megoldott lenne)
A szüleiddel kapcsolatban pedig majd megszakad a szívem, amikor olvastam a helyzetet. Szerintem mond meg édesapádnak, hogy azt mondta az anyukád, hogy ha nem fizet többet perre viszi a dologt. És hangsúlyozd, hogy anyád kérte, hogy mond ezt mg neki.
Szerintem itt az egyik szülő zsarolja a másikat a gyereken keresztül, nem szép, de ez van! Kitartást!
Szia en vagy a nyaron, vagy jovor egesz evben kulfoldre mennek ki dolgozni, az egyetemen kernek evhalasztast.
A baratod miatt biztos megszakadna a szived, de azt tul lehet elni, jobban, mint az orokos penztelenseget.
A nyar alatt, vagy 1 ev alatt, ha halasztanal nagyon sokat megtudnal kint keresni, es megoldodna az anyagi gondod.
Megertem teljesen anyukadat, hiszen 20 ezer csak az utikoltsegedre menne el, es rengeteg idobe is tellik. Igy is anyukad egy varazslo szinte, hogy 3 gyereket ilyen keves penzbol eltart.
Kerlek ne zsarnokoskodjal vele, epp eleg a baja a penz miatt! Hidd el nem konnyu neki! Szivesen adna neked tobb penzt, ha lenne szegenynek mibol. Becsuld meg ot, es szeresd! A baratodnal 1000-szer fontosabb az anyukad, es az egyetemi tanulmanyaid is. Hidd el, igy van.
Nem akarlak kioktatni, de en a helyedben halasztanek egy evet, es kulfoldon penzt keresnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!