Ha egy férfi mondjuk Kiss-Szabó Péter a szülei után, a nő Kovács-Molnár Éva, akkor a gyerekük Kiss-Szabó-Kovács-Molnár lesz? :D
Hát igen, ez is egy kérdés, amin el kell gondolkozni.
Mert ugye az az álláspont, hogy aki -né nevet vesz fel, az "lemond a saját egyéniségéről" (idióta gondolat, de mindegy), és inkább megőrzi a saját nevét is.
Na de mi van azzal a gyerekkel, aki dupla nevet kapott, és a házasságban szintén szeretné megőrizni a saját nevét is?? Mert nem lehet négy vezetékneve, csak kettő. Tehát vagy új nevet kell kitalálniuk, vagy le kell raknia valamelyik vezetéknevét.
Teljesen jó megoldás volt a Zné W V, megmaradt a saját neve, és felvette a férjét is, és a gyerekek is rendes nevet kaptak. Ez a kötőjeles név a legnagyobb ostobaság az elmúlt évekből, ráadásul rettenetesen hangzanak! Én még egy normálisan hangzó kötőjeles nevet nem hallottam.
Az OK, hogy csak kettő vezetékneve lehet, de mi van ha teljesen felveszi a férje nevét és meghagyja a sajátját.
Tehát pl. ilyen tutira lehet:
Kovács Béláné Varga Ilona
De akkor lehet ilyen is, hogy:
Kovács-Németh Béláné Varga-Tóth Ilona
És ha lehet, akkor milyen ez fokozva két keresztnévvel titulusokkal?:
Dr. Kovács-Németh Béla Józsefné Prof. Varga-Tóth Ilona Tamara
És akkor ezt még jobban lehet fokozni külföldi névvel ahol mondjuk 3 keresztneve és 4 tagú családneve van a férjnek? Tényleg ezen esetben mi van? Pl. araboknál elég sok tagból áll egy név.
Ez utóbbiak már felnőtt, házasság vagy doktori előtt álló nők döntései. Ha nekik nem jelent problémát, viseljék azt a nevet.. De egy gyereknek max 2 vezetékneve és keresztneve lehet, szerintem ez megfelelő korlátozás azoknak a szülőknek, akik hajlamosak elragadtatni magukat.
Én még nem döntöttem el, hogy megtartom majd a lánykori nevem, vagy kötőjelesen felveszem a páromét. De az tuti, hogy -né sosem lennék, mert nekem az nem hangzik jól semmilyen környezetben. A gyerekeink kötőjelesek lesznek, és jól fog hangozni a nevük. Mellesleg szerintem a dupla nevek sokkal inkább megragadnak az emberben, nem hiszem, hogy egy Szabó Sipos Barnabás, Lőrincz L. László vagy Kósa L. Adolf hátrányként érte volna meg, hogy a saját közegükben egyedi nevük van, nem keverhetők mással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!