Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kapjon a gyerek tárgyi ajándék...

Kapjon a gyerek tárgyi ajándékot, ha jól tanul?

Figyelt kérdés
Pl. fél évi bizi, év végi, nyelvvizsga, szavalóversenyen eredmény, stb? Kap érte ajándékot vagy pénzt? Ez jó nevelési módszer?
2010. jan. 25. 20:41
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
55%

hát jutalmazd meg ha jó jegyet kap és fenyítsd meg, ha nem.

5-ös- wellness hétvége

4-es-takarítania kell a hét minden napján 6 órát(wc sikálás fogkefével)

3-as- minden nap az utolsó pillanatba el kell ugrania az IC elől:-)(stresszfejlesztés)

2-es- egy hónapig kell egy szobában aludnia egy 20 kilós élettelen hallal(úgy h alvás közben öleli)

1-es- egyhetes szobafogság egy kiéhezett azonos nemű éppen börtönből szabadult egyénnel:-)

2010. jan. 25. 23:17
 12/23 anonim ***** válasza:
52%

bocsi, drága felnőttek, de azért valljátok be, ha igazán jól dolgoztok, akkor kaptok prémiumot, fizuemelést, előléptetést, akár tárgyi, jelképes ajándékot.

szóval igazán jó biziért járjon már valami kisebb dolog (szgép, bicikli, táborozás, stb)

nem kell minden 5ösért elhalmozni, de ha valamiben jó eredményt ér el, azt jutalmazni kell, hiszen ezzel lehet a legjobban ösztönözni, h később is jól csinálja.

2010. jan. 26. 00:21
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem tárgyi ajándékot ne kapjon, csak szóbeli dicséretet, de azt mindenképpen. Mert ha a rosszért lecseszed, a jó ért nem dícséred, megtanulja, hogy csak akkor figyelnek rá, ha rosszat tesz.
2010. jan. 26. 02:16
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
A szgép bicikli tábor azért nem kissebb ajándék..
2010. jan. 26. 08:11
 15/23 anonim ***** válasza:
74%

Pszichológiai tény, hogyha valakit tárggyal kezdesz jutalmazni, a motiváció csökkenni fog a tanulás iránt és a cselekedetet az ajándék lehetősége fogja motiválni.

Szóval, ha azt szeretnéd, hogy a gyermek továbbra is jól tanuljon, a tudás öröméért, a sikerekért, a tanulásért, ne az ajándékért, akkor nagyon elvétve jutalmazd tárgyakkal, inkább ne. Kapjon ajándékot csak úgy, ne azért mert ötöst kapott. Legyen ajándék neki a szülői büszkeség, a tudás, a kapott elismerés, esetleg a dicsőségtáblán való szereplés (ha van ilyen).

Tehát, lehet, hogy a gyermek így is jól tanulna majd, hogy ajándékot kap, de a tudásért, hanem az ajándékért fog tanulni. Az ilyen tudás, ismeret pedig hamar elvész, hiszen érdeklődés nincs.

Én pszichológiával foglalkozom, tehát emiatt merem tanácsolni, hogy ne tanulásért jutalmazd. Kaphat hétköznap, "csak úgy" ajándékot, annak is biztosan örülne a gyerkőc, ha már ennyire szeretnél kedveskedni neki.

Természetesen, komolyabb alkalmakkor meglepheted valamivel, pl. nyelvvizsgán, ballagáskor, érettségi, diploma, stb., ez valóban kivételes alkalom, de az iskolai tanulmányok azonban hétköznaposak, ráadásul te sem győznéd anyagilag, ha a gyerkőc mindennap hazajönne 2-3 ötössel. :)

2010. jan. 26. 09:15
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Én kiskoromban pénzt kaptam! mielőtt mindenki lehurrogna olvassátok tovább! :)

Pénzt kaptam a jegyekért. pl nekem tesiből egy csomó 5 volt... azért húsz forintot, töriből gyengusz voltam a hármas már egy százast ért :) a négyesért 150et az ötösért 200 Ft-ot kaptam. (kb 2 év alatt volt egy ötösöm töriből :))) )

Viszont mellette nem kaptam naponta rágcsálni valót, nem volt havi fix zsebpénzem és kajapénzt sem kaptam (pedig sokan kaptak ilyeneket az osztályból). (ha nem kellett az ami otthonról viszek, akkor a szüleim úgy gondolták, költsem rá a jegyek által megkeresett összeget)

Ennek következtében, megtanultam a pénzt értékelni, spórolni és elkölteni hasznos dolgokra...na meg befektetni, mikor a szüleim (hónap végén) kértek pénzt tőlem kölcsön :))) egy kicsivel többet adtak vissza :) (pl: 4500 helyett 4800 kaptam vissza) és mondták, hogy ez a kamat rá .... nem is az motivált engem, hogy jaj kapok 150 ft-ot, hanem azon kezdtem el gondolkozni, hogy ha összegyűlik x Ft akkor mire költöm el: táborozás? vagy egy klassz pulcsi? bicikli? Ha meg jegyeket hamisítottam volna, akkor azért büntit kaptam volna: pénzbírság ( mint az apeh :))) ) de azért nem kaptam ilyen büntetést, ha csúnyán beszéltem, ott csak szóbeli figyelmeztetés volt :)

Fősulin meg már ott volt az ösztöndíj... akkor az is rossz -pszichológia? Ott is a teljesítmény után kapnak díjat a diákok... vagy a munkahelyen a fizetést (legtöbbször) nem a teljesítményért adnak? Vagyis ha nem dolgozol jól, kirúgnak, ha hozod a kvótát, kapsz fizetést? :)

Egyébként én fősulis éveim alatt jobban gazdálkodtam az ösztöndíjból, mint a kortársaim : nekik új volt, ők mindig elitták, én meg gyűjtögettem :D és megvalósítottam a terveimet :)

"Pszichológiai tény, hogyha valakit tárggyal kezdesz jutalmazni, a motiváció csökkenni fog a tanulás iránt és a cselekedetet az ajándék lehetősége fogja motiválni."

Ez így van!Ha tárggyal jutalmazod, akkor tényleg ez lesz, de ha csak egy kicsit közelebb viszed az álmaihoz/vágyaihoz szerintem az nem nagy baj :)

2010. jan. 26. 09:41
 17/23 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem nem jó módszer. Sosem kellett ígérni a szüleimnek semmit azért hogy tanuljak. A testvéremnek már igen, mégsem motiválta egy idő után. Persze ez is csak akkor motivál ha minél értékesebb!
2010. jan. 26. 09:52
 18/23 anonim ***** válasza:
54%

Ahhoz, hogy közelebb vigyél valakit az álmaihoz, arra ott van a zsebpénz. Ha a gyerkőcnek van egy nagyobb álma, akkor lehet házi pluszmunkát vállalni, plusz anyagi jutalomért. Pl. dolgozószoba takarítása +500 Ft, autótakarítás +300 Ft, stb. Így a pluszmunkát jutalmazod (ahogy majd későbbiekben esetleg a munkáltató vagy az iskola), nem a kötelességét, azaz hogy tanuljon.

Nem tudom, hogy az egyik kedves Válaszolónak említették-e (mert úgy érzem, hogy egy főiskolát/egyetemet végzett illetővel van dolgom) az intézményében, hogy "nem kötelező ide járni". Te (és sok más felnőtt) a munka helyett az adott felsőfokú intézményt választottad. Párhuzamban véve, az egyetemista dolgozni jár az iskolába. És mivel még általános és középiskolában a dicséret szóbeli és írásbeli formája mérvadó, egy felnőttnek nagyot nevet, ha kezébe nyomnak egy oklevelet, mert jól tanult. Egy felnőtt számára az anyagi kompenzáció többet jelent, pláne ha nincs munkája. Így azt hiszem, nem lehet egy felnőtt oktatási intézmény rendszerét gyermeken alkalmazni. Nyilván nem véletlen, hogy az általános és középiskolákban elenyésző az anyagi jutalom.

2010. jan. 26. 11:05
 19/23 anonim ***** válasza:

Teljesen logikus és köszönöm a 9.15-ös válaszát, nekem is hasznos, szeretném ilyen jól kifejezni magam!! :) Szerintem is, ha ajándékot helyeznek kilátásba, akkor az ajándékért tanul és nem a jó eredményért. Nekem sem volt a felsorolt dolgokért semmilyen ajándék, azt viszont korán megtanultam, hogy "magamnak tanulok". Ezt olyan sokszor hallottam, olyan sok embertől, hogy ez nagyon mélyen "belém vésődött", és később, amikor már olvastam arról, hogyan "szeressük meg" a tanulást, nagyon örültem e módszereknek is, és használtam is, és így állok most is minden új ismerethez.

Így inkább azt fogom tudatosítani a gyerekemben, hogy mindig tudja, önmagáért teszi, és ezt javaslom Neked is! :) Nem mondom, ballagás...stb olyan alkalmakra, amire megszokott más gyerekeknél is az ajándék, nekem is jól esett volna, ilyesmikre én is ajándékozok majd, de szeretném a hangsúlyt majd arra fektetni, hogy ezt azért kapja, mert büszke vagyok rá, és a diploma önmaga a jutalma az eddigi tanulásának. Sok mindenben rossz példát hoztam otthonról, de ezt nagyon jól csinálták a szüleim, és ezt már gyerekként is így láttam! Van benne valami, hogy sokan írták előtte, "nem kaptam de nem is hiányzott" az az ajándék...

Szerintem a pénz értékét, beosztását máshogy kéne megtanítani. Szerintem a 9.41-nél azért működött ilyen jól, mert egyrészt máshogy is hatott rá a környezete, és mert a szülei direkt úgy szabták meg a szabályokat, összegeket hogy direkt az volt a cél, hogy kifejezetten ezzel tanulja meg a pénzt beosztani, a jó jegyek jutalmazása csak másodlagos (pl. ahogy írta, bizonyos dolgokért "csak" szidás járt). De ezt a pszichológiával foglalkozó hozzászóló jobban meg tudná mondani, ez csak egy nem pszichológiát tanult ember magánvéleménye (akit azonban érdekelnek ilyesmik).

Utálom a pontozási rendszert, mégis, ha már van, élek vele és hasznosnak jelöltem még a 23.17-es választ, mert értékelem a humorát. :))

2010. jan. 26. 11:38
 20/23 anonim ***** válasza:
59%

00:21 Hát gondolom valami marketinges helyen dolgozol, ott van ilyen, hogy prémium, vagy fizetés emelés... De a legtöbb szférában ilyen fogalom nem létezik. Én szoc munkás vagyok nagyon jól végzem a dolgomat(kollégáktól, kliensektől is csak jó visszajelzést kapok), mégis elvették azt a rohadt 13. havit... Ennyit arról, hogy kapsz valamit a munkádért...

Ez a valóság, nem lehet tudni milyen lesz, mi akar majd lenni, merre akar menni. Engem is úgy neveltek, hogy magamért tanulok, magamért vagyok jó. Persze ennek csak az első része igaz.

Persze időnként lehet jutalmazni, de csak nagyon különleges alkalmakkor, és a legfontosabb a dícséret.

A dícsérettel növeled az önbizalmát, míg tárgyi ajándékokkal csak anyagiassá teszed, és mindig azt fogja keresni az életben, hogy mikor kap valamit, mikor vehet valamit, mert ez a jó érzés.

Az önbizalom ennél sokkal fontosabb. Nem is kezdem el sorolni miért, mert sose érnék a végére. :)

2010. jan. 26. 13:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!