Koporsó vagy hamvasztás? Fiatalon mit válasszak?
Én hamvasztás párti vagyok. És ráadásul a halál mindenféle képen "végleges". Nem gondolod? Mert nem értem miért kevésbé véglegesebb a koporsós temetés, mint a hamvasztás?
Nem akarok morbid lenni, de: Még egyikből sem kelt fel soha senki.
Miért kell választani? Remélem a kérdés elméleti csupán.
Egy morbid vicc jutott eszembe.
- Nagypapa nagypapa! Hamvasztást, vagy koporsót szeretnél?
- Nem tudom kis unokám. Lepjetek meg!
Mivel a halál nem a halottra, hanem az itt maradtakra nézve fájdalmas, így talán az lenne a fontos ebben a kérdésben, hogy nekik hogy lenne kevésbé fájdalmas a búcsúzás, vagy hogy tartanák jobbnak.
Hát, miután a temetkezési vállalkozó végez, az is elég végleges.
Nekem a hamvasztas szimpatikus, a férjem azt mondta, inkább hazahozná az urnát.
Az én álláspontom egyébként ugyanaz, mint a megboldogult nagymamámé: ha már meghaltam az se érdekel ha a lónak a s..gébe dugnak fel.
(Megnyugtatásul közlöm, hogy hamvasztottuk, és a papa mellé temettük)
Egyértelműen hamvasztás.
Voltam már mindkét féle temetésen. A koporsós szerintem sokkal megrázóbb. Különösen a nyitott, amikor látni kell a szürke, lila stb. elhunytat. Ennek a lényegét soha nem is értettem. Mire jó ez? Aki ismerte úgyis tudja hogy nézett ki, úgyis emlékezni fog rá. Miért kell az emlékképek közé betolni ezt a sokkoló élményt? Nekem is ahányszor eszembe jut nagymamám, a jó emlékek mellett mindig feltünik az a kép is, amikor halottként láttam.
A hamvasztásnál nincs ilyen, meg zörgő koporsó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!