Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tanulás vagy Munka? Önmegvalós...

Tanulás vagy Munka? Önmegvalósítás?!

Figyelt kérdés

Sziasztok! 21 éves vagyok, és komoly döntést fontolgatok, vacilálok, vagy kinek épp hogy tetszik..

Problémám az hogy egyetemen tanulok, most vok harmad éves, de van egy hatalmas lemaradásom egy tárgyból, ami elsős, aki egyetemen tanul az tudja, aki nem annak annyit mondanék hogy a ráépülő tárgyakat nem tudom felvenni a szigorlattal meg olyan csúszásban vagyok hogy szinte már nekem fáj :-(.

A történetem akkor kezdődött mikor ide jöttem az egyetemre 19 évesen, ölembe esett egy olyan dolog amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni (egyetem, önnálóság, szabadság). Világ életemben egy olyan család tagja voltam ahol majd' mindent megkaptam, pénzből sincs nagyon van(volt)hiány, saját lakásom van már..stb. De valahogy mégis hiányzik valami belőlem úgy érzem, nem szeretet hiányra gondoltam mert azt kaptam eleget otthonról. Hanem valamiféle felelősség tudat, kötelesség hogy teljesítenem kell, bizonyítsak magamnak stb.

Ne értsen félre senki nem voltam elkényzetetve, kaptam atyai pofonokat, leordításokat egészen kiskoromtól. De mindent megadtak nekem, mikor sz.gép kellett kaptam, mikor motor kellet kaptam stb. Visszatérve az egyetemre mikor ide kerültem nem gondoltam semmit, sem negatívat, sem pozitívat, ugymond VoLtAm. Nem elbulizam, elittam az időmet, hanem olyan semmittevő voltam. És az első 3 félévem lecsordogált a nagy semmire, pont arra volt jó hogy nem tettek át fizetősre, hanem maradtam államin, azonban negyedik féléveben valami változott, jött a büszkeség az akarat csináltam 35 kereditet, azonban ugy érzem nem magamért teljesítettem, hanem otthon és egyéb más elvárások miatt. Most ugye 5-dik félév vizsgaidőszak van aluról már megint a 20kreditet surulom, de valahogy nem vagyok boldog, kudarcnak érzem magam főleg hogy 7 féléves az egyetem és én legalább 10 félévet minimum hogy itt maradok még. Öszintén szólva ha büfé szakoslennék rég itthagytam volna az egészet, de mivel gépészmérnöknek tanulok ezért maradok hogy gondoljak a jövőmre, de most jön a csavar... Egyetem miatt szert tettem olyan ismerősökre, akik betudnának ajánlani jó munkahelyekre, és közte van az autószerelés is, ami 120.000 nettó lenne, világ életemben sokat szereltem, nem csak a poszterok lógtak a falon. :D (gépésznek is azért jöttem) Nem beszélve egy kis affinitással fenteb kerülnék a lagréntlán ugyanis rally autókat is szervizelnek nem 1 és nem kettőt. Világ életemben azt szerettem volna csinálni, verseny mérnök vagy valami hasonló lenni, imádom az ilyet, ráadásul ugy gondolom hogy némi tudásalapom is van ehez mert csak 3 év egyetem, meg a szakkönyvek bújása stb. Rajongok érte.

De itt ez a rohadt egyetem tudom ha tényleg ezt szeretném csinálni kell diploma, persze nem feltétlen de annyira jó lenne. Csak ettől a felsőoktatástól nemkapok mást csak kudarcot, és fájdalmat hogy csicska vagyok. Szóval mennyek dolgozni? levelezősön meg nyomjam tovább az egyetemet (persze évente 310.000Ft) vagy maradjak a seggemen és tanuljak ingyen? Présljem ki magamból azt a diplomát?, Vagy (legszivesebben ezt csinálnám) maradjak nappalin tanuljak ingyen, és dolgozzak mint szerelő? Ez nehéz választás lenne tudom, de nem a pénz vinne rá mert abból van. Lehet hülyén hagzik, hogy boldog lennék akkor ha egy áttanult, és átdolgozott nap után beesnék az ágyba, akkor azt mondanám De ..eci fáradt vagyok, de érezném hogy IGEN azt csinálom amit szeretek.

Mit tegyek szerintetek?? bocsi a hosszadalmas szövegét :-S

2010. jan. 13. 13:44
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

"De valahogy mégis hiányzik valami belőlem úgy érzem, nem szeretet hiányra gondoltam mert azt kaptam eleget otthonról. Hanem valamiféle felelősség tudat, kötelesség hogy teljesítenem kell, bizonyítsak magamnak stb."

- Hát, akkor először is fejezd be, amit elkezdtél. Ha ez amunka nem jön be, azt is ott hagyod? Valahogy próbáld meg összehangolni a dolgokat, próbálkozz TB-kérvényekkel, hogy ne legyen gond, hogy nincsen meg néhány előfeltétel stb.

Ha meglesz a diplomád, ez a munka is jobban megy majd, sőt, akár rengeteg más lehetőség is nyílhat később.

2010. jan. 13. 13:53
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Már megadtad magadnak a választ! Csináld azt amit a szíved diktál! Ha egyetem mellett akarsz dolgozni tedd azt.Ha nem megy,még mindig abba hagyhatod a melót,és tanulhatsz tovább.

Ha dolgozni akarsz,és levelezőn tanulni tovább akkor tedd azt.Hisz az anyagiakkal nem lesz gondod ahogy írtad! A döntés a tied!Bár abban igazat kell adni,hogy a szakmai tapasztalat sokszor többet ér,mint egy diploma...Diplomát bármikor le lehet tenni..

2010. jan. 13. 13:54
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

tudom, hogy milyen a felsőoktatás jelenleg Magyarországon. én is nem rég szereztem diplomát. igazad van abban, amit írsz. tényleg azt érzi az ember, hogy egy csicska. de a diploma kell majd a munka során. munka mellett pedig nagyon nehéz megcsinálni a sulit, nem sok munkaáltató van aki ad rá lehetőséget (pl. szabadnapot, ne adj Isten beszállna a tandíjba...).

összegezve: akármennyire is eleged van a suliból, racionálisan nézve le kell gyűrni azt a pár évet.

2010. jan. 13. 14:05
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is kb. hasonló a sztorim, amúgy érdekes épp azokkal szokott lenni a legtöbb baj, akiket nagyon szigorúan fogtak, és mindig elő volt írva, hogy tanuljál stb. Ha ez alól kikerül a gyerek, nincs motiváció, egyszerűen nincs semmi ami rávenne, hogy leülj tanulni. Mondjuk nem csoda, ha 18évig, megkaptad az ordítozást, parancsolgatást, hogy ahogy ez elmúlik, nincs amiért csinálnod kellene. Sajnos itt rontják el a szülők mert erre senki nem gondol, hogy ez lesz belőle. Ez különben nagyon érdekes, nem én találtam ki, hanem ez teljesen komoly, mikor először olvastam róla egy komoly könyvben, akkor szembesültem vele, hogy én is egy ilyen semmilyen vagyok, és amit elértem csak azért értem el, hogy ne hallgassam anyámékat, és ez úgy felidegesített, hogy magamtól erre sem vagyok képes, hogy összeszedtem magam és tanultam...
2010. jan. 13. 14:12
 5/18 anonim ***** válasza:

14.12 120nettó jól hangzik, de csak azért, mert egyetemre jársz, én még havi hatvanért is ölni tudnék, de azért neked egy tök jó diplomád lenne, és azt felcserélni havi 120ra örökre? Honnan tudod, hogy majd fellépkedsz a ranglétrán? Nem mindenkinek sikerül, pedig mindenki így gondolja.

Egyébként a versenymérnöki álmod és a mezei autószerelő csak hasonlít de azért távol van egymástól. Ettől még bejöhet, de a te diplomád akkor is jobb lesz, nem nagy veszteség, ha azt választod.

2010. jan. 13. 14:14
 6/18 A kérdező kommentje:

Üdv!

Az utolsónak mondanám: Abban igazad van hogy aki tanul stb. Persze nem büfé szakra gondolok, annak nagyobb a karier lehetősége, több eséje van arra hogy fentebb kerül, és a havi 120 nettó jól hangzik, de 15 év mulva is annyit keresni?! ebben igazad van.

Ez a rallyis dolog is onnan jött ha majd egyszer 10 év szakmai tapasztalat után, talán oda tudok férkőzni ahhoz, de valahol el kell kezdeni... És a többi válaszólonak üzenem... hajlok arra hogy ezt a diploma megszerzésével kéne kezdeni, mert ha ez nem fejezem be, akkor könnyen ezzel az autószerelősdivel is kútba eshetek, ugynúgy mint az egyetemmel... szóval valahogy akaritilag... kéne egy jó nagy seggbe rúgás... :S valahonnan csak merítek erőt...

2010. jan. 13. 14:26
 7/18 anonim ***** válasza:

Lehet,hogy nem lesz szimpatikus a válaszom.

Szóval.Szerintem tök jó dolgod van,mert"csak" tanulnod kell.Örülj,hogy a szüleid támogatnak.Ha kicsivel több időt fordítottál volna a tanulásra nem csúszol el.Marha sok időd van gondolkozni úgy látszik.

A párom harmadéves jogászhallgató,levelezőn,és nincs még elcsúszva.(le is kopogom)Veled sajnos megtörtént.

A sulit ne hagydd abba szerintem,szüleid sem élnek majd örökké,hogy segítsenek neked.Havi 120e nem olyan sok pénz,főleg,ha majd egyszer családod lesz.Tehát nekem ez a véleményem.Azért sok szerencsét Neked!

2010. jan. 13. 14:33
 8/18 anonim ***** válasza:
91%

ha nem kaptál volna meg mindent a segged alá, akkor most jobban tudnád értékelni a dolgokat. ennyi.

mi sosem voltunk kifejezetten jólétben, olyan is volt az elmúlt 4-5 év alatt, hogy kajára alig volt pénzünk. Tanultam sokat önerőből, apám mellett nekem plusz pénzem onnan volt, hogy mivel anyám meghalt gyerek koromban, kaptam havonta 40e Ft árvaellátást. Ebből vettem kaját sokszor ,ebből vettem bkv bérletet és még egy csomó mindent amit másoknak a szülei adnak meg.

tanultam sokat küzdöttem sokat. másfél éve dolgozom (1 éve vagyok a mostani, 2. munkahelyemen), és majdnem 200.000 Ft-ot keresek, méghozzá úgy, hogy nem döglöm bele a munkába. Jah és nincs se fősulim, se egyetemem. tettem érte, hogy jó legyen, és mellesleg azt csinálom amit szeretek, végülis a hobbimat.

Nem akarlak leszólni, de 120.000 Ft nem éppen főnyeremény, persze első munkahelyemen a 140.000 Ft-nak is örültem a 40.000 Ft-os árvaellátás után. DE idővel rájönnél ott, hogy mennyire nem elég az neked.

A másik oldalról az is ott van persze, hogy olyat tanulsz 3 éve amit nem szeretsz.

2010. jan. 13. 14:34
 9/18 anonim válasza:
88%

Figyi, én ugyanebben voltam. Jó nincs lakásom, de sose volt gond új cipőt venni, és ha eleget sírtam, hogy tönkrement a laptopom, azt is mindig kaptam. Most keresek 150-et, és nem jövök ki belőle, úgy, hogy a pasimnál lakom, szóval lakásra kb nem költök. Nem tudom te milyen körülmények között éltél, de nekem még négy után is baromi nehéz beletörődni, hogy azok az apróságok, amiket megszoktam mennyibe kerülnek. 120-ból felejtsd el a téliszalámit, felejtsd el a tonhal konzervet, nincs netpincérről rendelgetés, és nem, nem fér bele egyszer se, hogy taxival menj haza egy buliból, ja és nincs szeletelt vákumcsomagolt felvágott se!. Arról nem beszélve, hogy mennyibe kerül egy Ariel, vagy egy jó minőségű fogkrém. Szóval amíg mindened megvan, zsebpénznek király a 120, de ha abból kell kijönnöd, akkor nem könnyű, főleg ha te is úgy nőttél fel, hogy se te, se a szüleid nem nézték mi mennyibe kerül, csak meg vették amire szükség volt.

Na és ugyanilyen motivációs válságban voltam én is, de megoldottam. El is árulom, hogyan szerintem neked ez segítség. Nekem az volt az álmom, hogy reklámügynökségnél fogok dolgozni. Persze felelősséggel járó melót nem tudtam vállalni, nem fért bele suli mellett a 9-5 munkaidő, meg nyilván fel se vettek volna. Így aztán végignéztem a nagy kreatív könyvet, kiválasztottam a legszimpibb ügynökséget, és felhívtam őket, hogy nagyon tetszik a munkájuk, és nagyon szívesen elmennék hozzájuk dolgozni INGYEN, hogy egy kis bepillantást nyerhessek. Ebbe nyilván belementek. Aztán ugyanígy voltam egy másik ügynökségnél, aztán egy Non-profit szervezetnél, aminek kapcsán végül előadtam egy jeles szakmai rendezvényen, sőt interjó is jelent meg velem egy szaklapban. Friss diplomásként több tapasztalatom volt, mint bárkinek, és a legelső állásinterjúmon fel is vettek. Még le sem járt a próbaidőm, de közben hívtak egy másik helyről, hogy át szeretnének csábítani, ráajánlottak a fizumra 50%-ot, meg laptopot, telefont, évvégi bónuszt, fűt-fát. Hétfőn már ott kezdek.

24 vagyok, és mindenképpen sikeresnek érzem magam. Emellett az ingyen munka arra is nagyon jó volt, hogy megtanultam mi az amit hosszú távon szeretnék csinálni, és mi az amit nem. Na meg a felelősség, és a munka miatt tudtam, hogy erre a vizsgára most tudok elmenni, ezért most kell felkészülnöm, mert később nem fog menni. Elmúlt az ejjráérünk UV-zni mentalitás. Szigorlatnyi anyagot lazán bevágtam két és fél nap alatt, mert tudtam, hogy rengeteg értékes időmet elveszítném, ha UV-znom kéne, és minden egyes vizsgán elsőre átküzdöttem magam, mert egyszerűen nem értem rá hülye vizsgákkal foglalkozni. A diplomádba viszont ha már ennyi évet beletettél, akkor azt nem szabad kidobni az ablakon.

Úgyhogy szerintem a legjobb amit tehetsz, hogy megkeresel egy komoly hazai versenyző csapatot, és bekéretőzöl a versenymérnök mellé asszisztensnek. Gumit fújni, kávét főzni, sárban szaladgálni. Ha e tetszik, lelkesíteni fog a suli is, mert tudni fogod, hogy az ahhoz kell, hogy elérhesd az álmaidat.

Hajrá és sok sikert az életben!

2010. jan. 13. 14:43
 10/18 A kérdező kommentje:

Háth lehet nem kéne ennyit gondolkoznom... :S De akinek nem volt motiváció, élete során, az nem könyen tud 1ről a kettőre lépni, ezt nem értheti meg az akinek muszáj volt, mert kellett, és adott neki ambiciókat, akaratot kitartást. Tudom hülyén hagzik de véleményem szerint így van, lehet vele vitatkozni, bár örülök neki hogy idáig eljutottam és válastás elé állítom magam.

ijenkor az jár az eszemben, jó lenne ha otthonról fele annyit sem kaptam volna, ezért is van az önbecsülésem a a béka segge alatt, nem akarok otthonról pénz kapni, semmijen támogatást, saját lábamon akarok megélni, eligazodni az életben!!!

2010. jan. 13. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!