Szeret engem az anyám egyáltalán?
24 éves lány vagyok. Egyetemre járok, amit még anyu fizet. Ezért hálás vagyok neki, de!
Kezdem az elején. Apámmal elváltak, anyu majomszeretettel nevelt fel. Mindig mondja, hogy mennyire szeretett akkor, de éreztem is. Ahogy kamaszodtam, ellenem fordult, és nemcsak én éreztem így. Pszichiáterhez hordott, bár semmi szükségem nem volt rá, és az előtt hordott el kétszer egy héten mindennek, nekem meg ott kellett ülnöm és néma csendben, sírva végighallgatnom a pocskondiát 15-17 évesen. Amikor hazaértünk, rendszerint elvert, vagy papuccsal jött nekem, ha be mertem menni a szobájába egy-egy holmimiért, amiket ott tartott.
20 évesen, már az egyetemen voltam valaki, kezdtem valakinek érezni magam a professzorok között, de amikor hazamentem (ami kötelező volt hetente egyszer), gyakran nekemjött és elvert, volt, hogy a szemüvegem is leesett, ami nagyon megalázó volt.
Aztán nagyon-nagyon kezdtem neki hízelegni, nagyon szépen beszéltem, mindenre ugrottam, amit mondott, csak az számított, amit ő mond, és ez kezdett is jó lenni, csak ráment az egyetemem, halasztanom kellett.
Persze ezt ő soha nem tudhatja meg, mert kitagadna, ráfogtam másra.
A fiúk előtt rendszeresen alázott, és ordítozott, lekicsinyellt engem. Aztán ráfogta arra, hogy aki nincs jóban az anyjával, attól el fognak menekülni a fiúk és ez is miattam van (és tényleg elment emiatt néhány, hogy ott alázott meg előttük).
Most a halasztások miatt összejött rengeteg vizsgám, és mielőtt elkezdhettem volna a vizsgaidőszakot, már nekemállt, hogy nem lesznek meg a vizsgáim (nem is szóltam se előtte, se erre semmit, mégis úgy adta elő, mintha kész tény lenne), és hogy ő nem fogja befizetni a következő félévemet (végzős lennék, pont elvág a diplomától). De dolgozni hirtelen nem tudok elmenni, mert sokfelé próbálkoztam, és eddig még sehova nem vettek fel sima érettségivel, mert szakmám sincs (még takarítani se, pedig azt is próbáltam). Miért az utolsó félévben kell elvágni engem? Ráadásul azt is mondta, hogy ne merjek erre semmit se mondani neki, mert eláztat engem a vőlegényem előtt (mire sikerülne komoly kapcsolatot kialakítanom), pedig nagyon körbeudvaroljuk őt mind a ketten állandóan.
Persze, sokszor mondta már, hogy szeret, de ahogy ezt végiggondoltam, nem tudom. Valóban szeret vagy csak "kötelességből" mondja, mert a lánya vagyok? Persze, fizeti az egyetemet (legalábbis eddig), de ahogy ezek vannak, nem érzem éppen szeretve magam, sokkal inkább folyamatosan megalázva.
Mit tegyek? Szeret?
Átérzem problémádat, valamilyen szinten hasonló cipőben járunk azt hiszem. Bár nálam más a helyzet azért, apám szeret valamilyen szinten, de olyan szinten önző, hogy mindenkit maga elé helyez. Na mind1, ez nem tartozik ide.
Olvasva bejegyzésedet az jutott eszembe, hogy nem lehet az, hogy váláskor annyira meggyülölte apádat, hogy téged sem tud már annyia szeretni mint azelőtt? Persze nem ismerem a körülményeket, de hallottam már ilyen esetről, bármilyen abszurdnak is hangzik.
Szerintem keményits be, nemsokára meglesz az önálló saját életed, nem kell rátámaszkodnod, igy nyugodtan elé állhatsz és megmondhatod h. változtasson a viselkedésén. Tudom hogy az anyád, de ha igy viszonyul hozzád továbbra is talán jobb ha nem erőlteted majd a későbbiegben az anya-lánya kapcsolat, az talán még több fájdalmat fog eredményezni, mintha megszakitanád a kapcsolatot vele.
Remélem segitettem (bár kétlem :) )
Szia, a problémád elég súlyosnak tűnik. A válás és a kamaszkor nagyon sok veszélyt rejt, és konfliktus források sorozata. Én is gyakrabban kaptam össze anyámmal amikor elkezdtem kamaszodni, még most is sokat marjuk egymást. De te 24 éves vagy, én 18, ami azt jelenti, hogy felnőtt nő vagy, és közel vagy ahhoz, hogy végre elszakadj otthonról. Most még függesz anyádtól, mert fizeti az egyetemet, de kellene tenned valamit, hogy legyen önálló és normális életed, mindenek előtt magánéleted.
Ha teheted, vegyél fel diákhitelt, amiből tudod fizetni a tanulást, esetleg próbálj vállalni vmi pár órás munkát. Ha ez összejönne, nem kellene anyádtól függened, nem zsarolhatna, nem lenne hozzá joga, hiszen nem vagy kiskorú, azt csinálsz, amit akarsz. Nem szabad hagynod, hogy élősködjön rajtad, mert akkor nem tudsz szerezni magadnak párt, vagy ha igen, ő elintézi, hogy ne sokáig legyen. Nincs joga megalázni téged, bármilyen rossz is a természete. Elég baj, hogy régen megtette. Ha lesz barátod, mindenképp beszéld meg vele, hogy anyád milyen nehéz eset, és hogy megalázó módon tud viselkedni veled. Egy komoly pasi ezt megérti, figyelembe veszi, de nem foglalkozik vele.
Arra a kérdésre, hogy szeret-e, csak ő tudhatja a választ. Minden esetre, ha képes volt téged olyan helyzetekbe hozni, és verni, én minimum nekimennék, ha még egyszer ezt mondaná nekem. Minden komolyság mellett mondom: lehet, hogy neki lenne szüksége vmi orvosi segítségre, mert lehet lelki eredetű, hogy így viselkedik.
Remélem, megoldódnak a gondjaid!
Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de attól, hogy nem úgy szeret, ahogy te szeretnéd, még szeret!
Az is a baj talán, hogy nem tud elengedni, jó lesz felkészülni rá, hogy mindig mindenért téged fog hibáztatni a későbbiek folyamán is, és ha megengeded neki, hogy beleavatkozzon az életedbe, ill., ha a közelében maradsz, akkor a kapcsolataidat is, házasságodat is tönkre fogja tenni, mert csak akkor lehet ő a mártir, ha te nem tudsz önállóan megállni a lábadon.
Azt ajánlom, hogy próbáld meg valahogy kihúzni ezt a félévet, mindezek után, ezt már féllábon is kibirod, de azt ne engedd, hogy verjen!
Próbáld meg elkerülni a konfliktus helyzeteket, és azt is, hogy mások előtt alkalma legyen megalázni. Négyszemközt meg mondjon amit mondania kell, megváltoztatni úgysem tudod, harcolni kár ellene, mert még jobban elmérgesited a helyzetet.
És még valamire felhivnám a figyelmed:
Az ilyen szülő közeléből a legtöbben fejvesztve menekülnek, úgy, hogy hozzámennek az első pasihoz, aki kicsit is normálisnak tűnik.
Egy rossz szülői kapcsolat még mindig jobb, mint egy elrontott élet, egy hibás házasság miatt.
Légy türelmes, majd kialakulnak a dolgaid.
Nagyon-nagyon sok szerencsét kivánok neked!
Persze hogy szeret, és próbál téged terelgetni, és azt akarja, hogy tanulj és legyél valaki.
Ezért jutottál el eddig.
Én spec 18-19 évesen elmentem dolgozni, mert anyám nem adott pénzt semmire, aztán estin magamnak fizettem a gimit, utána elvégeztem egy okj-s sulit, szintén estin.
Most dolgozom, de anyám folyamatosan lehúzza a pénzem, kölcsönkér és nem adja meg, ő is kiabál, ő is úgy csinál, mintha utálna, de egy-egy jobb pillanataiban mégis rájövök, hogy szeret. Alapvetően szeret, csak ő sem tudja kimutatni.
Ha megüt, üsd vissza kicsit,
én ezt csináltam, aztán mérgében még el is szaladt otthonról, szerintem bőgni.
De utána leszokott a verekedésről.
Vegye észre, hogy nem vagy kisgyerek.
És néha nyugodtan emeld fel a hangod, nem lehet mindent ráhagyni, mert pont azért ilyen, mert látja, hogy mindent hagysz, bármit megtehet veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!