Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ebben az esetben mi lenne az...

Ebben az esetben mi lenne az örökséggel?

Figyelt kérdés

Nos előre le szeretném szögezni hogy félre értés ne essék szerencsére nem vagyok ilyen helyzetben, csak eszembe jutott egy ilyen dolog hogy ilyenkor mi lenne, kire szállnának egy adott személy ingó és ingatlan tulajdonai... szóval ebben az esetben mi történne? :

Ha van egy házaspár, és van egy közös gyerekük és meghal az egyik szülő, ( az akinek a nevén van a lakás és a személykocsi ) nemtől függetlenül ( lényegtelen hogy az anya vagy az apa ) és nem volt végrendelet akkor kire száll a vagyona? a gyerekére vagy a testvérére, testvéreire és esetleg szüleire? és ha esetleg a gyerekre akkor ez ellen a testvére, testvérei, szülei tehetnek valamit?

2014. júl. 12. 08:34
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
Igen. A macskádat is viheted és minden személyes dolgodat, függetlenül attól, hogy ki vette.
2014. júl. 12. 11:28
 22/32 A kérdező kommentje:
rendben, köszönöm a válaszod :)
2014. júl. 12. 11:31
 23/32 anonim ***** válasza:
Nincs mit és minden jót kívánok nektek. Remélem rendbe jön az életetek.
2014. júl. 12. 11:41
 24/32 anonim ***** válasza:
Egyébként én úgy tudom, hogy a személyes használati tárgyakba a bútorok nem tartoznak bele. Gondolom van egy szobád a nevelőapád házában és ennek a szobának a bútoraira gondolsz. Vagy tévedek? (Kisgyerek esetében, ha kifejezetten gyerekbútorokról van szó, akkor megkaphatja a gyereket nevelő szülő.)
2014. júl. 12. 11:49
 25/32 A kérdező kommentje:
igen ilyesmikre, annyi hogy a szekrénysor ami nálam van azt anyámmal hoztunk meg van egy dohányzóasztal ami a szekrénysorral volt, meg van két asztal még bent amit nem tudom melyikőjüké alapból.. na meg az ágy amin alszok az nevelőapámé volt...
2014. júl. 12. 12:08
 26/32 anonim ***** válasza:
Mint azt már az előző kérdésnél elmondták, a ház a nevelőapádé, azonban ha esetleg történt a házasság ideje (mióta házasok?) alatt értéknövelő felújítás, annak fele anyukádat illeti. Ha az autót örökölte anyukád (örökösödési illeték volt?), akkor az övé. A házasság alatt fizetett hitel fele a nevelőapádat illeti. Az ingóságok közösek a házasságban, mindegy ki vette, 5(?) év házasság után a hozott ingóságok is közösek. A személyes használati tárgyak kivételével -melyek a birtokost illetik, függetlenül attól ki és mikor vette- az ingóságokat fele-fele arányban el kell osztani. Meg lehet egyezni, ennek hiányában a bíróság dönt. Ha te nagykorú vagy és van saját bevételed, akkor az abból vásárolt dolgok téged illetnek, amennyiben ezt számlával tudod igazolni. (Bocsi a késői válaszért, csak most láttam,hogy írtál.)
2014. júl. 12. 16:43
 27/32 A kérdező kommentje:
amit említettem notebook... az az én rokkant nyugdíjamból lett vásárolva és a számla meg anyám nevére lett kiállítva...
2014. júl. 12. 17:23
 28/32 anonim ***** válasza:
Úgy tudom egy notebook felírható személyes használati tárgynak. Van másik számítógép amúgy?
2014. júl. 12. 18:01
 29/32 A kérdező kommentje:
van egy ami akkor megy amikor ő akarja, ez egyébként a gyámügynél be van jegyezve az én nevemre, ezt csak akkor használjuk ha nagyon muszáj vagy ha egy ismerős itt van mert tényleg tropa, meg van egy notebook ami tesómé, és az hitelre van, anyám nevén van a hitel meg a számla is amire lett vásárolva meg van ez amit már említettem, ezt meg egy éve vettem mikor orvosi felülvizsgálaton voltam, ahol elvették a nyugdíjam és a munkaügyi bíróság adta meg, na akkor jó darabig nem kaptam semmit és mikor megadta az orvos szakértő a nyugdíjat akkor visszamenőleg is megkaptam és abból van a már említett noti...
2014. júl. 12. 18:10
 30/32 A kérdező kommentje:
mert megmondom őszintén azért féltem annyira mert ezen kívül jóformán semmivel nem tudom magam lefoglalni, teljesen munkaképtelen vagyok 23 éves léttemre...
2014. júl. 12. 18:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!