Milyen életkorú férfira/nőre mondjátok, hogy vénlány/agglegény?
Falusi ismerősömet, aki húsz évvel ezelőtt 24-25 éves volt, vénlánynak mondták.
Mivel ma már nem elvárt dolog a házasság (a vénlány eredetileg az aggszűz szinonimája) ezért szerintem a vénlány/agglegény manapság nem életkor, hanem mentalitás kérdése.
Kérdező,
Lehet, hogy a szinglit nem pejoratív értelemben használjuk, de attól még egy kényszerállapotot jelöl, szóval menőnek egyáltalán nem nevezném.
A mai szabados világban már nincsenek vénlányok csak egyedülállók. Korban is minden eltolódott régen 20 évesen már szültek ma a nők nagy része először alapoz aztán szül többnyire 30 után.
Azon meg ne lepődj meg ha egy pasi harmincon túl még egyedül van ők egy kicsit később érnek be a házasságra.
Az ismeretségi körömben van olyan 35 éves pasi, akinek több éves kapcsolata volt, eljegyzés, közös ház építés, jövő alapozgatása...aztán, mikor felépült a ház természetesen a csaj telkén és mindent megszerelt, megcsinált utána a nőcike szépen lapátra rakta! Ennyi. Így hullik szét egy kapcsolat és kerül vissza valaki az egyedülállók piacára.
Még jó, hogy a házba feccölt pénzét vissza tudta szerezni.
Ez kb. egy éve volt.
A pasi megreccsent egy kicsit és egy életre elege lett a nőkből, pedig családot akart, feleséget, gyereket...szóval ne ítéljünk elsőre előbb ismerjük meg a hátteret.
"Lehet, hogy a szinglit nem pejoratív értelemben használjuk, de attól még egy kényszerállapotot jelöl, szóval menőnek egyáltalán nem nevezném"
Kicsit off de
Ez nem igaz csak mindig összekeveritek a kényszer állapotos pár nélküli párkereső az az egyedül álló. Aki szingli az tudatosan törekszik arra h függetlenül éljen.
Csak ez manapság már nagyon felhígult és elvesztette az eredeti jelenését.
Hogy kinek meg mi a menő mint divat az tök szubjetkiv.
Az agglegény szóban semmi pejoratív nincs, de a vénlány nagyon kellemetlen kifejezés, még akkor is, ha az illető nő tudatosan nem ment férjhez.
Egyébként mindkét szót 40 felett használják inkább.
Ha már így mindenki ráállt a szavakra, elgondolkodtam. A vén miért rosszabb az aggnál? Mind a kettő jelentése ugyanaz. A lány és a legény szintén szópár. Akkor a nőkre nézve ez miért sértő, férfiakra miért nem? Nyilván tudom miért, csak annyi minden kikopott a régi dolgokból, ez pl. miért nem? Az agg-legény hallatán miért asszociálunk egy sármos George Clooney-ra, míg a vén-lány hallatán miért egy öreg, macskás nőre? :D Érdekes.
Na mindegy, az én szememben a 35 feletti egyedülállók "furák", másnak meg nem az. Köszönöm a válaszokat!
Megjegyzem, az én ismerőseim, családom mindkét kifejezést használja, és Budapest belvárosában élünk, olyan 120 éve. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!