Nálatok hogyan "működik" a bizalom?
Házas vagyok 4 éve (de már előtte is együtt éltünk). Most a férjemről őrületes hazugságok derültek ki, gyakorlatilag éveken át a képembe hazudott, nem harmadik féllel kapcsolatos, hanem a múltjával, régi életével.... Olyan óriási hazugságok amiket azóta sem tudok feldolgozni, mintha nem is ismerném ezt az embert, akivel összeházasodtam. Először el akartam hagyni, de nagyon könyörgött, hogy maradjak, soha többet nem fog nekem hazudni, stb. Lévén hogy nem megcsalásról vagy nőügyről van szó és tényleg szeretem, "megbocsátottam". Előtte a házasságunk 4 éve alatt soha, egyszer sem volt téma a féltékenység, 100% megbíztunk egymásban, tényleg nem hazudok ha azt állítom, hogy egyetlen egyszer sem volt példa köztünk féltékenykedésre, gyanúsítgatásra. Azóta viszont folyton ezen kattog az agyam, hogy ha más, nagy horderejű dolgokban ilyen szemrebbenés nélkül tudott hazudni, akkor ki tudja.... És ezt már elkezdtem neki is mondogatni, hogy esetleg talán meg is csalt, én már nem tudom, nem is ismerem. Ő meg folyamatosan felháborodik, hogy ő soha nem adott okot hogy ezzel vádoljam, kikéri magának. Na és akkor a kérdés. Melyikőnk meglátása a helyes?
Én így gondolom: a bizalmat nem lehet szétbontani, hogy ja, igen, ilyen dologban hazudtam, de olyanban még nem, szóval olyan téren meg kell hogy bízz bennem. Ha valaki eljátssza a bizalmad, tudod, hogy képes a szemedbe hazudni, akkor már semmilyen téren nem tudsz benne bízni, más területeken sem, amikben valóban nem adott okot a bizalmatlanságra, de ettől még nemtudsz neki hinni.
Az ő elmélete: igen, súlyos dolgokban hazudott, de egyik sem nőkkel vagy megcsalással kapcsolatos, szóval oké, hogy az adott dologban elvesztettem a bizalmamat felé, de más téren továbbra is elvárható a 100%-os bizalom, mert még csak jelét se adta soha.
Konkrétan a bizalom mint érzés az amit most boncolgatok. Nem szeretném leírni, hogy mikben hazudott, mert félek hogy rám ismerne valaki, de mondok egy hasonló súlyú példát (nálunk nem ez történt). Tegyük fel, hogy 4 év házasság után derül ki, hogy a férjed mondjuk évekig börtönben ült, vagy van egy eltitkolt gyereke. Ezután te tudnál bízni benne, hogy mondjuk nem lépett félre? Szerintem aki képes hazudni, az bármikor képes. A férjem szerint: ebben hazudott, de pl megcsalni nem lenne képes és évekig hazudni róla szintén nem lenne képes...
A bizalom csak akkor bizalom, ha az élet minden területén működik, nem lehet szétválasztani. Képzeljük el, hogy akkor hívjuk bizalomnak, ha úgy néz ki mint egy kerek, egész torta. Ha valaki kivesz belőle egy szeletet, akkor az már nem egész torta.
Nem szeretnéd leírni miben hazudott neked, pedig egyáltalán nem mindegy, mert nem mindenkinek ugyanaz a fontos. Számomra például egy eltitkolt gyerek nagyobb volumenű mint az hogy börtönviselt volt valamikor. Mert az egyik az egész életében jelen lévő dolog és befolyásolhatja azt minden téren, ergo engem is érint, a másik egy botlás a múltban, ami már lezárult és a házasságot nem érinti.
A legfontosabb kérdés az, hogy meg tudod-e neki ezt bocsájtani. Bele tudod-e élni annyira magad az ő helyzetébe (hogy miért hazudott), hogy képes legyél elfogadni ezt a döntését és megbocsájtani neki. Mert ha igen, akkor idővel a bizalom újra épülhet. Ha nem, ha folyton ezen fogsz kattogni, akkor az életben nem lesz már bizalom köztetek, mert a gondolataid mindig lerombolják azt, amit ő felépít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!