Nálatok hogyan "működik" a bizalom?
Házas vagyok 4 éve (de már előtte is együtt éltünk). Most a férjemről őrületes hazugságok derültek ki, gyakorlatilag éveken át a képembe hazudott, nem harmadik féllel kapcsolatos, hanem a múltjával, régi életével.... Olyan óriási hazugságok amiket azóta sem tudok feldolgozni, mintha nem is ismerném ezt az embert, akivel összeházasodtam. Először el akartam hagyni, de nagyon könyörgött, hogy maradjak, soha többet nem fog nekem hazudni, stb. Lévén hogy nem megcsalásról vagy nőügyről van szó és tényleg szeretem, "megbocsátottam". Előtte a házasságunk 4 éve alatt soha, egyszer sem volt téma a féltékenység, 100% megbíztunk egymásban, tényleg nem hazudok ha azt állítom, hogy egyetlen egyszer sem volt példa köztünk féltékenykedésre, gyanúsítgatásra. Azóta viszont folyton ezen kattog az agyam, hogy ha más, nagy horderejű dolgokban ilyen szemrebbenés nélkül tudott hazudni, akkor ki tudja.... És ezt már elkezdtem neki is mondogatni, hogy esetleg talán meg is csalt, én már nem tudom, nem is ismerem. Ő meg folyamatosan felháborodik, hogy ő soha nem adott okot hogy ezzel vádoljam, kikéri magának. Na és akkor a kérdés. Melyikőnk meglátása a helyes?
Én így gondolom: a bizalmat nem lehet szétbontani, hogy ja, igen, ilyen dologban hazudtam, de olyanban még nem, szóval olyan téren meg kell hogy bízz bennem. Ha valaki eljátssza a bizalmad, tudod, hogy képes a szemedbe hazudni, akkor már semmilyen téren nem tudsz benne bízni, más területeken sem, amikben valóban nem adott okot a bizalmatlanságra, de ettől még nemtudsz neki hinni.
Az ő elmélete: igen, súlyos dolgokban hazudott, de egyik sem nőkkel vagy megcsalással kapcsolatos, szóval oké, hogy az adott dologban elvesztettem a bizalmamat felé, de más téren továbbra is elvárható a 100%-os bizalom, mert még csak jelét se adta soha.
Konkrétan a bizalom mint érzés az amit most boncolgatok. Nem szeretném leírni, hogy mikben hazudott, mert félek hogy rám ismerne valaki, de mondok egy hasonló súlyú példát (nálunk nem ez történt). Tegyük fel, hogy 4 év házasság után derül ki, hogy a férjed mondjuk évekig börtönben ült, vagy van egy eltitkolt gyereke. Ezután te tudnál bízni benne, hogy mondjuk nem lépett félre? Szerintem aki képes hazudni, az bármikor képes. A férjem szerint: ebben hazudott, de pl megcsalni nem lenne képes és évekig hazudni róla szintén nem lenne képes...
"10Meglep az első néhány válasz... Én többéves barátságoknak vetettem véget akkor, amikor kiderült, hogy a szemembe hazudtak "
Nem voltál még szerelmes.
A szexkapcsolatoknak persze véget lehet vetni, még jó is, hogy egy indok van.
Akit szeretünk, azt úgy, 'amint van', hazugságaival, hibáival mindennel együtt, nem méricskélünk, mint szatócsboltos a cukorkát.
"Létezik "külön" bizalom mindenre"
Szerintem nem, mert a bizalom éntudat és éntudat közt van -sőt keletkezik (ez fontos, ettől élő) és annak nincsenek részei
A bizalom nagyon törékeny holmi, ha egyszer eltörik akkor nagyon nehéz visszaszerezni, és mindig ott marad belül a forradás nyoma.
Nálam ha eljátssza a bizalmat, akkor vége.
Szerintem tényleg attól függ, hogy miről, miért hazudott.
Habár nem gondolom, hogy van külön bizalom, mégis vannak dolgok, amik ha meg is rendítenének, utána megbocsájtanék, és ugyanúgy bíznék, nem agyalnék azon, hogy jajj, ebben is hazudott, akkor másban is fog. Mert arra jó oka volt, érthető oka, amit talán én is úgy csináltam volna. És tudom, hogy hülyeségekben nem fog hazudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!