Aki nem vallásos, azt hogy temetik?
Szerencsére nem vagyok jártas ebben a témában,most viszont meghalt egy volt tanárom,róla tudom,hogy megkeresztelve se volt,semmilyen vallása nem volt.
őt hogy fogják temetni?
"pap nem megy ki ahhoz, akinek nincs befizetve az egyházi adó (katolikus)." - Ez is igazolja, amit azoktól a sokat tapasztalt (egyébként templomba járó) emberektől lehetett tanulni, akik már felnőttként érték meg az első világháborút:
minél nagyobb szentfazék, annál akasztófáravalóbb!
A kérdésre:
Ugyanúgy temetik, mint bárki mást. Koporsósan, hamvasztva, sírba, urnafalba, szórva stb.
Nincs rá jogszabály, hogy hogyan kell búcsúztatni valakit. Búcsúztatás nélkül is lehet temetni. Bárki búcsúztathat, családtag is, egyéb "civil is", szomszéd településről hívott rendezvényszervező cég alkalmazottja is stb. A ravatalozó használatára sem kötelez semmilyen jogszabály, lehet a sírnál is búcsúztatni.
Elég sok temetésen (és esküvőn, keresztelőn is) voltam már ahhoz, hogy az legyen a véleményem: Isten ments az ájtatoskodó papok közhelyeitől, és pénzéhes ceremóniáitól! A polgári temetések sokkal szívhez szólóbbak.
(Zárójelben: Vallásos vagyok, de már elég sokat láttam a világból - például láttam papot lopni, meg beteglátogatásra sz...rni -, úgyhogy egyházpárti nem vagyok.)
Hagyjátok már ezt az egyházadót! Olyan szánalmas, szerintem ilyen csak egyes kapzsi katolikus papoknál lehet.
Van olyan, sőt egyre gyakoribb, hogy nem kérnek egyházi szertartást. Attól az még lehet felemelő, tiszteletteljes méltó megemlékezés. Beszédet is mondhat bárki (elvileg), meg kell egyezni a hozzátartozókkal.
"Valószínűleg azért temette el a pap, mert ki volt fizetve az egyházadó!" - A papok akasztófáravalók tudnak lenni nagyon! Bármilyen hülyeséget ki tudnak találni és ahhoz makacsul ragaszkodni. Ismerek egy papot, aki kitagadta a saját lányát, mert az elvált.
A pap nem temet, hanem közreműködő a végtisztesség megadásában. Nem a középkori jog- és szokásrend van már érvényben, nem a nép van a papokért, hanem a papok vannak az emberekért! A papnak nincs irányító szerepe a temetésben, és hogyha ezt valamelyik pap nem így látja, és a közreműködést felsőbbrendűen megtagadja, az csakis arról a papról és egyházáról állít ki szegénységi bizonyítványt.
15:42-es: de van ahol van katolikus meg református temető, és a megfelelő egyház a tulajdonosa.
A szomszéd községben is így van, és ha nem abban a temetőben akarják eltemetni, amilyen vallású (mert pl a családja más vallású, de az ő kriptájukba temetik, akkor külön engedélyt kell kérni a helyi paptól)
A katolikus temetőbe meg csak annak a falunak a papja temethet, egyszerűen nem engedi meg, hogy más katolikus pap búcsúztassa a halottat.
Viszont a reformátusok simán megengedték, hogy nem vallásost is temessenek a temetőjükbe. Nem is pap búcsúztatta, hanem a kúltúros. Mondott egy beszédet, elmondta az elhunyt életútját, felsorolta a házastársát, gyerekeit, unokáit, testvéreit; aztán egy volt munkatársa beszélt. Kikísérték a sírhoz a gyászolókat és a temetkezési vállalkozó emberei elhantolták és felrakták a koszorúkat a sírra. Koporsós temetés volt.
De ha szerették volna, a református pap el is búcsúztatta volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!