Politikai különbségek a párkapcsolatban. Meddig tolerálható?
Nem mindenkinek adatik meg az a szerencse, hogy a párjának megegyezik a világnézete az övével. Természetesen ez nem is okvetlen baj. Ilyenkor, a kampány és a választások közeledtével bizonyára gyakrabban kerül elő a téma, és több vitás helyzetet is indukálhat.
Konkrétan nem is arra a felállásra gondolok, ahol különböző a párt ugyan, de lényegi kérdésekben nincsenek jelentős eltérések (pl. MSZP-SZDSZ, esetleg MDF-Fidesz páros), illetve nem az olyan párokra, ahol a pártszimpátia négyévente egyszer kerül szóba, amikor elmennek szavazni, de ezen kívül képesek hallgatni róla - még hiradó közös nézése közben is.
Sokkal inkább arra lennék kíváncsi, hogyan működik ez azoknál a pároknál, ahol politikailag jelentősebb a távolság, illetve a pártkötődés a mindennapokban, esetleg mozgalmi jelleggel is megjelenik. Például az egyik fél MSZP szimpatizáns, a párja Fidesz-párti, és aktívan jár el gyűlésekre, lakossági fórumokra stb. Vagy akár nemzeti zenekarok koncertjeit is gyakran látogatja, ami baloldaliak számára nem nevezhető okvetlenül preferált programnak. Esetleg az egyik fél baloldali, a másik gárdatag...
Tehát a kérdés az, hogyan oldhatók fel ezek a különbségek, illetve feloldhatók-e egyáltalán? Működnek-e így a párkapcsolatok, van-e értelme valamit folytatni, ha már a kezdet kezdetén nyilvánvalóak az eltérések?
szia!
az előző párommal sajnos, vagy inkább nem sajnos ellenkező oldalon álltunk. amikor csak szóba került a politika, akkor mindig sértő megjegyzéseket tett.
tudni kell, hogy radikálisan jobboldali vgyok, ő pedig mszp-s, de még csak nem is abból fajtából, aki tényleg ismeri a párt programját, hanem, mert az anyja is arra szavaz, akkor én is-jelleggel...
vége is lett a kapcsolatunknak. most egy nagyon hasonló gondolkodású fiúval vagyok, és jókat szoktunk diskurálni a politikáról is.
barátnőm története: kőkemény szdsz-es gyerekkel járt, a csajszi szintén jobbos, és egy idő után már nem csak a poltikai, hanem más kérdésekben is érződött, hogy nem képviselnek ugyanolyan álláspontot.
szakítottak is, igaz 2 évig együtt voltak, mivel a lányt elvakította a szerelem, de mostmár rájött, hogy nem lett volna közös jövőjük.
Én csak arrol tuok beszámolni, hogy nálunk a családban van ilyen, ( párom hálistennek olyan beállitottságu mint én )
De a bátyja teljesen anti fideszes, mamám mszps 92 éves ( nagymama) fiaia is azok sajna, több éven keresztül minden öszzejövetelen szoba jött a politika hát ne tudd meg , inkább nem hozom fel többet, jobb családba a békesség.
Visszaérve a kérdésedre, ha szeretitek egymást nem ezen mulik, vagy ennyire gáz a dolog ?
Szerintem lehet más nézet családon belül, mond neki otthon nem politizálunk, bár tudom ez nem elég, tehát elgondolkodtató, ha ezen veszekedtek, hogy van-e értelme együtt lenni
Ez igy leirva butaság, már elnézést, az első válaszolónak.
Szerintem nem felső pártfunkcionáriusokra gondolsz, hanem köznapi emberekre, akik közül az egyikben túlbuzog a hajlam a politika iránt, igy van? Ebben az esetben minden megoldható kellő toleranciával egymással szemben.
Nem hiszem, hogy bármelyikünknek is olyan fontos tényező lenne az életében a politika, hacsak nem akar Orbán felesége lenni, hogy ne tudna tolerálni ennyit.
Vagy úgy gondolod, hogy politikailag megegyezőnek kell, hogy legyen a beállitottságuk, hogy jól működjön egy párkapcsolat?
És utána mi következik, hogy mindkettőjüknek ugyanazt az autótipust kell szeretniük, meg egyforma szinű szőnyeg, és mi van a bablevessel?!
Elnézést kérek tőled is a gonoszkodásért, de ha nem tudsz tolerálni, akkor nincs miről beszélni.
Mondok neked egy egyszerű példát:
a magam részéről maximálisan odafigyelek a környezetvédelemre, tehát ami a magam erejéből telik, megteszem, a férjem viszont vadász.
Akkor most mit tegyek? Nem kellett volna hozzámennem?
Ez is, az is csak egy-egy kicsi szegmense az életünknek, de nem "Az életünk"!
első vagyok.
igen, engem ez zavar. jogom van hozzá. olyan párt választok, aki nekem mindenben megfelel.
nem az volt a kikötésem, hogy hosszú kék haja legyen és piros szeme, valamint ha nincs zöld autója, akkor a szemem elé se kerüljön, hanem hogy alapvető világnézeti dolgokban egyezzünk.
a környezetvédelem és a vadászat kérdése ennél sztem enyhébb, és jóval inkább a periférián van mint mondjuk az ország kormánya. a politika igenis fontos, mivel ettől függ hazánk jövője és gazdasági helyzete.
de javíts ki, ha másként látod...
Én eleve azt nem értem, ha 2 ember ennyire ellentétesen gondolkodik, akkor mit kerestek egymás mellett???
Szerintem az egyikőtöknek alkalmazkodnia kell, bármennyire is nehéz, de hosszú távon ez úgyis vitákat fog szülni, egyre többet, míg kikészültök. Másrészt ő olyan helyekre jár, te ilyen helyekre. Hogy lesznek közös barátok? Szerinted nem fog szégyelni bemutatni az ottani barátainak? Szerintem kellemetlen helyzetbe hozod, illetve fordítva is igaz. Valakinek át kell álni, mert ez így nem jó.
Szerintem, ha szeretitek egymást, és egy tartós kapcsolatra vágytok, vessetek véget ennek. Nem kell kijárni. Mindkettőre érvényes.Szívben fontos hova tartozik az ember.
Így nem kerül szóba, otthon kerülhető a téma.
Most erre azt fogod mondani, hogy de az az életem, stb, nem lehet. Akkor erre azt mondom, nem szeretitek egymást igazán, mert akkor mindennél fontosabb lenne a másik, félre tennétek az önzőséget.
Ha ennyit sem tudtok egymásért megtenni, az már régen rossz. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!