Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit gondoltok hol jobb egy...

Mit gondoltok hol jobb egy (kis árva) gyereknek? Nagynéninél vagy a tesója családjában?

Figyelt kérdés

6 éves kisfiú, az apa már pici korában elhunyt, az anyukája most. Az anyának van egy kisfia az előző házasságból is. Őt közösen nevelték az apával, baráti, segítőkész volt a kapcsolat, főleg a másik apa halála után. A nagy gyerek ugyanannyi idöt töltött itt is, ott is. Tehát a két gyerek eddig igazi testvéri kapcsolatban éltek. A nagyobbik gyerek apja igyekezett kicsit pótolni az apa szerepet. A felesége is igazán kedveli a kicsit. Programokat szerveztek együtt. A gyerek is szereti, ismeri őket. Vállalnák a gyerek nevelését. A testvéri kapcsolat talán jobb lenne. Nincs másik gyerek amúgy.

Az anya húga is vállalná. Van már két kislány. Havi kétszer-háromszor találkoztak, de szeretik a gyereket és viszont. A nagynéni otthon van a kisebbik lánnyal, igy talán több idő jutna rá most. Az egyetlen hátrány, hogy szomszéd városba kellene költözni. És kevesebbet találkozna a bátyjával, akit imád.

Az egyik szereplő vagyok,.csak igyekeztem tárgyilagosan leírni. Szeretnénk mindannyian a legjobbat a kicsinek. Úgy gondolom nekünk is, a másik családnak is rendezett, szeretetteljes családi élete van, tehát ez nem kérdés.

2014. márc. 25. 08:45
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
26%

Szerintem az anya testvérénél, mivel ott is adott minden körülmény, és ők vér szerint is rokonok.

Ha jól értettem a másik család neki nem is rokona, csak a féltestvére.

Vele meg ezután is ugyanúgy tarthatná a kapcsolatot, mivel eddig sem élt együtt a két gyerek.

2014. márc. 25. 09:35
 12/20 A kérdező kommentje:

De együtt élt a két gyerek. Hisz közös az anya. Csak a nagyobbik minden második hetet az apjánál töltött.

Pont emiatt kérdéses a dolog. Ha nem így lett volna akkor a nagynénihez kerül.

2014. márc. 25. 09:47
 13/20 anonim ***** válasza:
A gyereknek a testvérrel együtt lenne jobb. A torvény viszont a nagyneni mellett áll. Tehat hacsak a nagyneni önként le nem mond a gyerek csakadbafogadasarol, a masik család esélytelen.
2014. márc. 25. 09:50
 14/20 anonim ***** válasza:
0%
Egyértelmű, hogy az anyja húgánál (nagynéninél) a helye a kis-srácnak, mert ő a legközelebbi vérrokon. Az csak jó, hogy igazi testvéri kapcsolata van féltestvérével, annak apjával és párjával, az a jó ha nagynéni is partner abban, hogy ez továbbra is fennmaradjon, engedi, hogy a kis-srác hozzájuk is gyakran mehessen, vagy őket gyakran vendégül látja.
2014. márc. 25. 09:50
 15/20 anonim ***** válasza:
jav: Az csak jó, hogy igazi testvéri kapcsolata van féltestvérével, annak apja és párja is kedveli
2014. márc. 25. 09:51
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Ja! Szóval hogy a két fiú kb. igazi testvérként éltek együtt az anyánál, és most mindketten elveszették így a (közös) anyjukat, de míg a nagyobbiknak még ott az apja, egyértelműen hozzá fog kerülni, addig a kisebbik mindkét szülőjét elvesztette, és vagy te neki, a nagynéni. Jól értem?

Hm, akkor csak kibogoztuk a szálakat.

Gondolom hivatalosan inkább hozzád ítélnék, mert vér szerinti rokon vagy és felnőtt. A 10 éves féltestvére gyerek, neki nem ítélhetik, az ő szüleivel meg nem rokon.

De ne csak hivatalban és papíron gondolkodj!

Hanem a gyerek fejével!

Az legyen, amit a gyerek akar! És ne sürgessétek a választásban! És főleg legyetek jóban! Mármint a te családod és a nagyobbik fiú családja! Nehogy elkezdjetek marakodni a gyereken! Mert az a legrosszabb, hogy ilyen sokk éri őket, és még akkor elkezdenek a fejük felett még egy problémát...!

A környezetváltozás egy óriási trauma tud lenni gyerekkorban (én már csak tudom, én nem mentem bele költözésbe, igaz nálunk nem volt haláleset, csak válás). És ha más emberek között kell élni, az is nehéz, mégha jóban is vannak...

Én ha ebben a szituban lennék az a kisfiú, akkor valószínűleg ragaszkodnék ahhoz, hogy a másik fiúval maradhassak, legalább őt ne veszítsem el rögtön, ha már a szüleim nincsenek. És ragaszkodnék a környezethez, hacsak nem irtóztam eddig attól valami miatt... (Próbálok csak a fejével gondolkodni....)

Az nem tudom, megoldható, hogy egy ideig az anya házában maradjanak a gyerekek és vagy te (jól értem, te vagy a nagynéni?) vagy az apjáék oda költöznének hozzájuk egy időre?

Először megszoknák a napi együttlétet velük vagy veletek, utána már könnyebb lesz a költözés is.

És én inkább azt tartom ésszerűnek, hogy az apához költözzön mindkettő. Ha így akarja a gyerek, ne ellenkezz! De biztosítsd, hogy bármikor hozzád is mehet...

Meg mmondom, legyetek jóban, és inkább járjon össze a két család!

2014. márc. 25. 10:04
 17/20 anonim ***** válasza:

A jogi részét már leírták. Így én a saját véleményemet írom le.

Szerintem a tesója mellett a helye. Elég nagy trauma volt neki elveszíteni az édesanyját, így lényegében a tesójával való kapcsolatot is elveszítené. Szerintem nem szabadna elválasztani a gyerekeket, szükségük van egymásra.

Egyébként mindkét családnak tiszteletem, amiért ilyen korrekten segíteni szeretnétek a kisfiúkat.

2014. márc. 26. 11:31
 18/20 A kérdező kommentje:

Igen, a nagynéni vagyok egyébként.

Tényleg nem tudom mi lenne a helyes. A nagyobbik gyerek érdekeit is próbáljuk szem előtt tartani, hisz ő is az unokaöcsém, ugyanúgy imádom, mint a kicsit. Úgy érzem neki az lenne a jó ha a tesó vele nőne fel. Ugyanakkor neki ott az édesapja, mostohaanyja, imádják. Nem tudom a kicsi kapna e ott elég szeretet. Kedvelik, biztos idővel mégjobban szeretnék, jó emberek, de mégis csak idegenek, mindig második lenne, közös gyerek esetén harmadik. Nálunk sem tudom garantálni, hogy nem kerül második helyre a lányok miatt, de mégis más, én nagyon szeretem. E miatt szeretném ha velünk lenne. Ugyanakkor tudom, hogy a tesója a mindene. Igazán nem tudom melyik az úgymond fontosabb. És mint írtam a nagyobbik érdekeit sem tudom figyelmen kívül hagyni.

2014. márc. 26. 12:10
 19/20 A kérdező kommentje:
Ha velünk lenne azt hiszem megoldható , hogy sok hétvégét együtt töltsenek. Nálunk is, a másik helyen is
2014. márc. 26. 12:12
 20/20 anonim ***** válasza:
A helyes az, ha gyámként - mint legközelebbi hozzátartozó - a gyerek nevelésének törvényes felelősségét vállalod, és nem hagyod, hogy azt más (pl. féltestvér apja és párja) vállalja helyetted. Innentől pedig amit írtál, jó kapcsolat a féltestvérék családjával, így akár hosszabb ideig is náluk lehet gyakran a kisfiú.
2014. márc. 26. 15:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!