Hogy tudnám leszoktatni erről az anyám?
Amikor kapok ünnepkor pénz, azt anyu rögtön elkéri azzal az indokkal, hogy rám lesz költve (nem anyámra, hanem rám). Ezt a ruhára érti, hogy ruhát vesz nekem. Az nem zsebpénz amibe beleszólnak. Múltkor is kaptam 15 ezret, rögtön kérte és nem adta vissza. A másik szokása, a pénzemet leveszi a polcomról, és fizet vele aztán azt mondja, hogy kölcsönkérte és vissza fogja adni. Meg se kérdezett, hogy elveheti-e és egyszer se adta vissza. Még a bankkártyámat is ha kell lenullázza. Hogy tudnám leszoktatni erről?
11/f
11 évesen minek csinálnak neked bankkártyát? Lényegében csak azért, hogy úgy érezd "felnőtt vagy" (nem bántásból...), de ők is tudják, hogy ez nem igaz, teljesen abszurd dolognak tartom... mindegy.
A pénzelvételről meg annyit, hogy pofátlanság, nagy nagy pofátlanság, én a helyedben jól össze vesznék vele, és a pénzt ha kapnék eldugnám. Olyan helyre, ahol nem találja meg még akkor sem ha felforgatja a lakást. Ha van egy apukád, kérdezd meg ő kinek az oldalán áll, lehet ő segítene. Igazából nem tudom mit tehetnél. Én elrejteném a helyedben, és megpróbálnám eltitkolni, hogy kaptam.
Nálunk is ezt csinálta,sajnos kistesómmal még most is.
Tényleg csak annyit tehetsz hogy eldugod,mást sajnos nem.
Egy szülőnek meg a ruhát meg ilyeneket alapból meg kellene vennie. Ő ezen spórol. Nekem is volt hogy kaptam karira pénzt mamámtól otthagyta nálunk. Erre anyu felhívott hogy ,,úgy gondolta h most ideadja,,. elég röhejes.
21 vok :)
Én a helyedben ezt tenném:
1,Leülnék megbeszélni anyummal,hogy ez milyen érzés nekem,hogy azt a pénzt ami az enyém egy szó nélkül elveszi,s nem adja vissza később.
2,Akitől pénzt kapok mondanám neki,hogy úgy adja oda,hogy anyum ne lássa,majd eldugnám olyan helyre ahol nem fogja megtalálni(pl.:tankönyv,amit ritkán használsz,legjobb egy tavalyi tankönyv).
3,Beszélnék erről apummal,hogy ő mit gondol erről,és megkérném,hogy segítsen nekem.
Amúgy nekem is van bankkártyám jó pár éve,bár én azért kaptam,mert havonta megy rá x összeg(először 1000Ft,aztán 2000Ft és most 3000Ft havonta).Erről ha kell veszek le pénzt,egyébként pedig gyűlik rajta a pénz.Az a szándékom,hogy ha nagyon muszáj akkor veszek le róla csak,így egyre több pénz lesz rajta.Ez tökéletes lesz az életem elkezdéséhez.
15/L
Ezt mintha csak én írtam volna.
Nálunk ugyanez volt, 20 éves vagyok de nemrég ért csak véget.
Te még fiatalabb vagy biztos nem akarják, hogy elköltsd hülyeségekre a pénzt, pl. csoki, édesség, video játék stb.
De teljesen megértem a problémádat, ez így nem igazság. Nekem si elvették a pénzemet, aztán annyim nem maradt, hogy néha egy chipset vegyek ha megkívánom, vagy ha a bérletem elhagyom tudjak jegyet venni aznapra. Szemétség. Ráadásul utána abból a pénzből én soha semmit nem láttam és nekem semmit nem vettek, se egy cipőt semmit! Mai napig nagyon bánt.
A kölcsönkéréseket meg ne is mondd, már megy teljes fizetéssel tartozik anyám, de sosem fogja megadni úgysem szóval jobb ha elfelejtem mert csak idegesíteném vele magam.
Mondd meg nekik, hogy a te pénzed te kaptad és ne add oda. Mondd meg, hogy gyűjtesz most valami komolyabb dologra. Nem kell megmondani, hogy mire. Közöld velük, hogy vagy már annyira okos és érett, hogy nem fogod elszórni a pénzt butaságokra, ha ezt hiszik nem ismernek és ez neked sértő. :DDD majd csak figyeld milyen fejet fognak vágni, megszólalni se tudnak :D
Illetve én ezt megmondtam mamámnak, szóval amikor tőle kaptam pénzt mindig az én kezembe adta és megjegyzéseket tett, hogy ezt a pénzt nekem adta és arra költöm amire szeretném, így anyámék se nagyon szóltak már utána inkább.
A bankkártya meg valóban nem tudom mire kell, nekem még most sincs sajátom, ha kell kártya elkérem anyámét de amúgy nem érdekel.
De igazad van, sértő amit tesz, pofátlanság. Ad valamit aztán elveszi. Már ha nem többet vesz el vele, mert nem valami jó érzés amikor az emberrel ezt csinálják ki van szolgáltatva, nincs semmije semmihez nem tud kezdeni.
Szerintem arról van szó, hogy még nagyon gyerekként kezelnek ( nyilván az is vagy, de abszolút jó gondolkodású, érett, rendes gyereknek tűnsz. + Mások évekkel később se tudnak helyesen írni se, te pedig szépen írsz. :) ) tehát gyerekként kezelnek és nem hiszik, hogy tudsz már önálló döntéseket is hozni és nem bíznak benned, hogy rád lehet bízni a pénzt.
Vagy csak egyszerűen önzők és nem bírják elviselni, hogy neked van valami irigyek és inkább elveszik tőled mert azt hiszik azért mert a szüleid ehhez joguk van. Sajnos vannak ilyen szülők.
Ne hagyd magad, tedd a pénzt és mondd, hogy az a tied és jó helyen van álljanak le. De akkor tényleg ne költsd el. És gondold át, hogy tényleg kell-e az amire költeni akarod, sokszor azt is fontosnak látjuk gyerekként, ami amúgy nem ér annyit, később meg rájössz, hogy költhetted volna másra is.
Nem akartalak kioktatni, csak én is átmentem ezen azért írtam le.
17.57 -> te tökéletesen ugyan azt írtad le mint amit én a legelső válaszban...
mellesleg nem azért, hogy kötözködjek, meg semmi közöm nincs hozzá, de ha az a jó pár év mondjuk 5 évet jelent, akkor is a legjobb esetben 150.000 ft lehet azon a kártyán, nem beszélve a közbeni kiadásaidról. Tulajdonképp ennyi pénz mióta is "tökéletes egy élet elkezdéséhez"?
Ne haragudj, de ez nagyon szemet szúrt. A tíz sőt húsz-szorosa sem lenne elég egy élet elkezdéséhez, ne haragudj. De 15 évesen lehet ezt másképp látod.
18/F
14:34 egyetértek ez nekem is szemet szúrt. De gondoltam naiv kislány vagy biztos álomvilágban él így én ráhagytam. Én már megtapasztaltam, hogy milliók is kevesek, mert pillanatok alatt elmennek a tartozásokra, kiadásokra és akkor még sehol se vagy. Csoda ha a házat nem viszik el, és ha van víz, áram. Egyéb luxus már bele se fér, na jó mondjuk az étel meg az internet de a net a legkevesebb, olyan jó akciók vannak ma már... mindegy.
Szerintem is túl nagy mondat volt ez a majd segít elkezdeni az életet... kis túlzás.
De én se akartam kötözködni, majd rájössz kedves 15 éves. Ennyi idősen még én is optimistább voltam ( bár szerintem inkább tudatlan).
De ha 30éves koráig otthon marad akkor elég jó költőpénz.
Nem?? :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!