Az iskolába miért nem tanítják azt is meg h éljen az ember ha kikerül a nagybetűs életbe?
Az én gyerekeim most 18 és 19 évesek...
Pici koruk óta tanítom őket :
- hogyan kell bevásárolni
- főzni (előbb egyszerű dolgokat, de mindig kijönnek nézni a sütést, nagyobb főzéseket is)
- takarítást (kicsi koruktól élvezik a porszívózást)
- mosást (hogyan kell szétválogatni a ruhákat, kiteregetni, összehajtogatni, szekrénybe tenni)
- ruháikat már önállóan veszik meg
- hivatalos ügyeik intézésére (lakcímkártyát, személyit, útlevelet intéztünk együtt, a netes ügyintézéseket is mindig mutatom nekik)
- pénzügyek intézése (14 éves koruk óta van saját bankszámlájuk, bankkártyájuk, tudják hogyan kell vásárolni bankkártyával, kezelik a bankszámlájukat)
- lakás rezsijének az intézése (kicsi koruk óta mutatom nekik a számlákat és a befizetésben is segítenek, tanítom őket gazdálkodni, hogyan kell kijönni a jövedelmeinkből hónap végéig)
Nem hiszem, hogy ez mind az iskola feladata lenne...
Bár annyiban igazat adok, hogy az általános iskolában és a középiskolában is lehetne "háztartástan"-t tanítani, hogy azoknak a gyerekeknek is legyen némi fogalma az életről, akik szüleinek nincs ideje megtanítani otthon ezeket a fontos dolgokat.
Nem ártana például "gyermekgondozás"-t tanítani, hátha sok kamasz komolyabban venné a fogamzásgátlást és ne azért akarjon gyereket, mert babázni akar (azt hiszi, az játék!), rájönne, hogy egy gyerek gondozása nagyon komoly feladat!!!
Hogy gondolod ezt?Úgy,hogy otthon állandóan lekorlátozzuk,már kiskorától a gyereket,megszabbjuk ki a jó társaság Neki és ki nem.Lekódoljuk a mesecsatornákat,mert csak a Mici-mackót nézze.Eltiltjuk szerintünk káros játékoktól,tevékenységektől.Aztán
meg tanítsák majd meg a suliban JÓ döntéseket hozni!MINDENNEL meg kell ismerkednie,már kis korában is,és nem határokat kell szabni,hanem a figyelni a háttérből,és finoman befolyásolni!Hagy hozzon már kiskorától az a gyerek döntéseket,mert tiniként már késő erre tanítani.És ez a SZÜLŐ feladata.
A kismillió bemagolandó tényinformáció meg teljeséggel fölösleges!
Gondolkodni kell megtanulni, nem lexikonnak lenni!!!
Már bocsánat!
Jól letámadtatok.
Igazából az történt ma h a lányom volt oszt.társa épp ma sirta el magát h milyen nehéz h suli után egyből albérlet,munka meg plusz tanulás is.
Én az átvezetésre gondoltam az iskolában nem azt h a szülők feladatát lássák el.
Az én lányomnak jó élete van.Életre neveltem.
Dolgozik,most fog elköltözni itthonról.
Ugyh nálunk minden rendben van.
Igazából arra céloztam h akinek nincs meg a háttere annak milyen nehéz és jó lenne ha többet tanitanának erről az iskolába.
Én úgy gondolom, hogy a szülőknek is és az iskolának is a feladata az életre való felkészítés. Sok szülő nem is általában a nagybetűs életre való felkészítésről szokott elfeledkezni, hanem arról, hogy a gyerek attól nem tanulja meg, amit kellene, hogy elmegy az iskolába és otthon is kellene velük foglalkozni. Az iskolában közösségben van a gyermek, ott tanulja meg tehát, hogy hogyan kell a nagy betűs életben, másokat tolerálva, figyelmbe véve viselkedni. Én pl. a háztartástan oktatását hiányolom. Nagyon sok helyen nincsen már. Biztos, hogy több évig kötelező tárgyként tanítanám a főzést és a házimunkát illetve egy kis barkácsolást is. Nem úgy, mint manapság, mert a legtöbb iskolában nincs ilyen, hiába írja elő a kerettanterv.
Egy tanár.
(Egy választ sem olvastam el alant.)
A kérdésre: azért mert kegyetlenül EL VAN Bva az európai rendszer. Annyi a + információ a suliban, hogy értelmetlenné teszi a tanítást. A 10%át nem használja az ember. DE BEZZEG a gyakorlatra NEM tanítják meg az embert. SEHOL. Ahol meg igen, ott vagy keveset, vagy pénzért. Szégyentelen világ ez. Amíg nem a gyakorlatiaságon lesz a hangsúly, addig az egész tantervezet cakkpakk el van Bva. Nem kicsit. Nagyon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!