Nektek hogy sikerül elvégezni a háztartást kicsi baba mellett?
Kicsi baba mellett könnyű, beteszed a kiságyba, esetleg magadhoz közel, takarítás közben beszélhetsz is hozzá, ha épp nem alszik. Vásárolni meg viheted magaddal, gondolom nem minden nap szól a nagybevásárlásról.
Ha nagyobb lesz, és mindig ott mászkál, ahol épp láb alatt van, esetleg segíteni akar, de több kárt csinál, mint hasznot, akkor sokkal nehezebb lesz.
Nem kell se boltba járni, se főzni mindennap.
Amikor a gyerek alszik, minden házimunkát el lehet végezni. Nem kell széthagyni semmit napközben, és máris rend van.
Vagy kell egy járóka a gyereknek, abba beletenni, hadd játsszon, te pedig takarítasz addig.
Az első pár hónap nálam borzalmas volt. Nem volt semmi rendszerünk, csak sodródtunk az árral, állva eltudtam volna néha aludni, pedig akkor még anyukám és az anyósom is sokat segített. Váltásban voltak egy-egy hetet nálunk "vendégségben", hogy segítsenek, amíg én kicsit helyrerázom magam (császárral szültem).
Amellett, hogy borzasztóan éreztem magamat, ha napközben kicsit elbóbiskoltam és anyukám csinálta meg helyettem a dolgokat, akkor lelkileg is rosszul éreztem magamat, hogy ugyan segíteni van ott, de azért nem kellene kihasználnom, visszaélnem vele.
A lényeg, hogy szépen lassan kialakult egy rendszerünk. Hétvégén nagy bevásárlás, előre gondolkozás, lista írás, tervezés, hogy következő héten miket főzök. Pl. nem főztem csak estére (és nem mindennap). A párom 5-ig dolgozik, addig én elvoltam hideg kaján. Ha valami még hiányzott, ő hazafelé beugrott a boltba érte, avagy napközben mi séta közben beugrottunk a kis boltba a lányommal.
A párom sosem várta el, hogy mire hazaér kész legyen a kaja, de mindig úgy időzítettem, hogy 6 körül enni tudjunk, így az utolsó simításokban már ő is tudott segíteni. Ha más nem, babázott amíg én főztem.
Eleinte úgyéreztem házimunkát nem lehet a baba mellett csinálni, mert rögtön felébred, ma már csak becsukom az ajtót és nyugodtan körbetolom a porszívót a lakás többi részén, meg se nyekken rá, olyan jól alszik szerencsére.
Nem mondom, hogy sosem futott a háztartás, de az élhető szint mindig megvolt.
Mostmár totyogós a kislányom, tényleg nehezebb egy kicsit, hogy mindig láb alatt van, de ezt tökéletesen megoldotta az, hogy mindenből van neki is sajátja. A kislányom imád főzőcskézni, így amíg én a konyhában tevékenykedek, addig ő a sajátjában mellettem, ahogy mondta más is, kap pár szem tésztát, vagy néhány darab krumplit, répát, amit kevergethet a saját kis fazekában. Ha tésztát gyúrok, kap belőle egy kis gombócot, amit kedvére tapicskolhat ő is. Mire megunja majdnem kész vagyok én is.
Van saját pici játék porszívója is, ha én porszívózok, vesszük elő az övét is és "segít". Igyekszek mindig lekötni valamivel, amíg dolgom van. Ez most sokkal több agymunkát igényel, mint amikor még elvolt a kiságyban is egyedül. :)
Összességében azt mondom átérzem a helyzeted, mert én is piszkosul nehéznek éreztem első babásként, ráadásul császár után. Az első 2-3 hónapot nem is tudom hogy éltük túl, annyira nem volt semmi rendszer az életünkben. Ahogy behoztunk új szabályokat a kis családunk életébe, sokkal könnyebb lett minden és már egyáltalán nem tűnt megoldhatatlannak.
Egyszerűen úgy, mint előtte. Jóval több időm van, mint mikor 5-6 között értem haza az irodából - igaz, akkor többnyire együtt takarítottunk, főztünk. Ha csak a férj dolgozik, jogos, hogy a másik lássa el a háztartást akkor.
Amíg a kicsi alszik, nyugodtan ki lehet takarítani. 2x szoktam egy héten, mert egyébként is mindent mindig a helyére rakunk, nincs rendetlenség, 2x porszívózni pedig bőven elég egy héten. Kb. 2 óra alatt megvan minden. Mosogatni mosogat a gép, mosni is, szárítógép is van.
Bevásárolni meg főzni mégis mi a búbánatnak kellene minden nap? Heti 1x vásárolunk be, csütörtök vagy péntek, egy hétre. Meg is őrülnék, ha annyira teszetosza lennék, hogy egy hétre előre nem bírok bevásárolni és minden nap a boltban kellene tobzódnom gyerekestül. Főzni 2 napra szoktam mindig is, ritka esetben 3 napra (pl. egy-két leves jó 3 napig is, vagy bizonyos egytálételek). Minden nap főzni egyrészt pazarlás (2-3x többet használod a sütőt ugyanannak a mennyiségnek az elkészítésére, rengeteg áram ez, plusz addig ugye a szagelszívó is megy, a mosogatógép is 2x annyit megy, ha 3x annyi tepsit, edényt használsz). Hétvégén szoktam csak általában minden nap mást főzni.
És most azért ki a hibás, ha olyan embernek szültél gyereket, akinek boltba beugrani kenyérért is büdös, meg a másnapos kaja is derogál? Hát te.
Mondd meg neki, hogy ha minden nap friss kaját akar, akkor főzzön magára, és kész. bár a boltbamenetel egy elég sz*r kifogás, mert az hogy ő nem megy le, még mindig nem magyarázza meg, hogy te miért mész le naponta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!