Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Máshol is szokás keresztszülőn...

Máshol is szokás keresztszülőnek hívni azokat, akik igazából nem a gyerek keresztszülei? Miért?

Figyelt kérdés

Elmagyarázom. A tényleges keresztszüleim az apám unokatestvére és felesége.

De mellettük ugyanúgy keresztanyuként és -apuként volt emlegetve egy házaspár, akik közül az egyik anyukám unokatestvére.

Ezen kívül az anyám unokatestvérének a szülei öreg keresztanya és öreg keresztapa néven futottak nálunk (nagymamám testvére és a férje).

Ez egész gyerekkoromban így volt, nagyon sokáig eszembe sem jutott belegondolni, miért. Most jutottam el idáig. Ez egy szokás, és másoknál is így van? Mi az alapja ennek?

Az tuti nem, hogy az öreg-keresztszülők igazából anyám keresztszülei, mivel ő egyáltalán nincs megkeresztelve és a család anyai oldala nem vallásos.

2014. febr. 3. 12:21
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Mi is keresztmamána hívjuk az édesapám keresztanyját...

Azért mert az édesapám kesztszülője.. Apu keresztanyunak hívja, mi kereszmamának, az anyukáját anyunak, mi mamanak..

Ezert...

Amúgy egy teljesen idegent marmint senkinek sem keresztszülőjét is hallottam így hívni, az furcsa nekem..

2014. febr. 3. 12:31
 2/5 anonim ***** válasza:

Nem, nálunk nem szokás.

Az igazi keresztszüleimnek sem ez a megnevezése, hanem a nevükön szólítom őket. (Egyébként a keresztapám egyben a nagybátyám is, szóval akár ezt is mondhatnám...)

2014. febr. 3. 12:54
 3/5 anonim ***** válasza:
Az én keresztapámat öcsém is keresztapunak hívja. Kiskorában ugye azt hallotta hogy én keresztapunak hívom, ezért ő is. (Keresztapám is úgy viszonyul/t hozzá mintha ő is a keresztgyereke lenne. Öcsémnek nem volt keresztapja hivatalosan csak keresztanyja).
2014. febr. 3. 14:08
 4/5 anonim ***** válasza:
Én anyukám nővérét tekintem és mondom keresztanyukámnak. Nem vagyok én sem és ő sem megkeresztelve, szóval ez nem "igazi" keresztszülőség, de szerintem nem is az a fontos hogy meg legyünk megkeresztelve. Legalábbis a mi családunkban nem ez a mérvadó.
2014. febr. 3. 15:11
 5/5 anonim ***** válasza:
Nekem anyum testvére (vagyis a nagybátyám) a keresztapám, a másodfokú unokatesóm pedig a keresztanyám (mert sokkal idősebb nálam). A családban nem volt még olyan, hogy idegen lett volna a keresztszülő. Keresztapámat Keresztapunak hívom, keresztanyámat meg sose hívtam Keresztanyunak, hanem a keresztnevén. Remélem nem zavar be a sok "kereszt" szó a válaszomban. :)
2014. febr. 3. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!