Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A szüleim idős, nyugdíjasok!...

A szüleim idős, nyugdíjasok! Elakarják adni a családi házat! Ti elfogadnátok egy ilyen ajánlatot?

Figyelt kérdés

A szüleim kijelentették, hogy nincs energiájuk, sem anyagi kapacitásuk tovább már arra, hogy fenntartsák a családi házat, ezért szeretnék eladni és venni egy kisebb lakást a városban, ahol minden elérhető közelségben van. Segítsünk nekik ebben.

Kérdeztem, hogy az átalakíttatással mi a helyzet, azt mondták az is jó lenne, de erre nincs keretük, így inkább eladják.

Tudom, hogy szeretik azt a házat és mi is szeretjük a testvéremmel. Így van hova hazamenni és a régi szobáinkban mindkettőnk családja elfér, ha hazalátogatunk havonta, két havonta. Ha elköltöznek anyuék egy kis lakásba, akkor már nem tud majd így összejönni a család. Ezt hangoztatta anyu is régen, hogy sajnálná, nem tudom elfogadnának-e olyan mértékű "ajándékot", amit most mi tervezünk.

A ház jó felosztású, lent van egy szoba, konyha, étkező, wc, fürdő, ezt le lehetne választani a részükre, az emeletet pedig fölösleges lenne nekik fűteni. Egyelőre a leválasztás nincs megoldva sem térben, sem fűtési rendszerben, ezt szeretnénk nekik mi állni, illetve berendezkedni úgy, hogy kényelmes legyen számukra az alsó szinten az élet. (Eddig fönt aludtak ők is)

Ami felújítást végeztek, azt mindent úgy, hogy öreg korukban is használni tudják majd, akadálymentesített a fürdő pl. és a wc is nagyjából. Mi szeretnénk megcsináltatni a ház további részeit is úgy, hogy ne kelljen annyit lépcsőzniük, ne legyen fárasztó az élet ott.

Ti szülőként elfogadnátok egy ilyen mértékű "ajándékot"? Vagy szimplán csak törődjünk bele, hogy költöznek és kész?

2014. jan. 4. 12:29
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Szülőként írom, akiknek már kirepültek a gyerekei.

A négy szobás házunk egyre nagyobb, magasabb. Mintha a kert is nőtt volna. Ahogy öregszünk, egyre nehezebb még a füvet lenyírni is. Ablakpucolás, pókhálózás ott is kell, amelyik szobát nem lakják.

Az, hogy megkérjünk valakit, lapátolja el a havat, pucolja meg az ablakot, az olyan megalázó.

Ha a gyerekeim jönnek, nem azért jönnek, hogy megcsinálják mindezeket.

Nagy házon sok a javítani való. Csatorna, kerítés, korhadt fa..Ahogy telik az idő felettünk, egyre nehezebb.

Maradék energiánkat, már nem is igazán szeretném pocsékolni ilyen dolgokra. Inkább fürdőbérletet vennék, nem a ház állagmegóvásával foglalkoznék.

Hagynám a szülőket, döntsenek ők.

2014. jan. 4. 14:29
 12/16 A kérdező kommentje:

Neked külön köszönöm a választ, jó ezt a másik oldalról is látni. Számomra természetes az, hogyha hazamegyünk, akkor mindent megcsinálunk a ház körül kérés nélkül, akkor is, ha ez anyukámnak nem tetszik. Lehet, hogy nem ezért jövünk haza, de én is úgy nőttem fel, hogy a szüleim mindenben segítettek a nagyszüleimnek, ha haza utaztunk hozzájuk, számomra ez természetes. Ahogy egyre idősebbek lettek, úgy lett egyre több ránk váró munka is a ház körül. Talán azért ragaszkodom ehhez, mert én is ezt láttam gyerekként tőlük. A nagyim is hiába ágált, hogy nem kell ezt vagy azt megcsinálni.

Ők fognak dönteni, de azt hiszem a lehetőséget eléjük tárjuk, hátha meggondolják. Szerették volna évekkel ezelőtt megcsináltatni, de sosem úgy alakult anyagilag, ezért ha lenne választási lehetőségük lehet elgondolkodnának. Ha mindenképpen menni akarnak, akkor mi nem állunk az útjukba ez biztos, de talán egy ötlet felvetést megér. Köszönöm!

2014. jan. 4. 14:59
 13/16 anonim ***** válasza:

Nem éri meg a felső szintet évekig nem fütik tönkre megy az egész ház, a felújitás meg itt 1 számla, ott egy számla,

dobáljátok majd egymásnak mert mikor fizetni kel a lelkesedés alább hagy.

A nagy ház folyamatos karbantartása is pénz, idő ami rátok hárulna a tesóval úgy hogy máshol éltek önálló életet.

2014. jan. 4. 15:28
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Olyan szimpatikus család vagytok így az írásod alapján. Az is kivehető, hogy nagyon-nagyon ragaszkodtok a házhoz, Ti gyerekek. Én úgy gondolom, hogy ezzel a lehetőséggel csak megnehezítitek a szüleitek helyzetét, és az amúgy is lelkiismeret furdalásukat fogjátok bennük megerősíteni. Az az igazság, hogy az Ő érdekük az lenne, amit a kérdésben is megfogalmaztál: eladni a családi házat. Érthető, hogy ennyire ragaszkodtok hozzá, de mégis önző dolog, és ezt csak jó szándékból mondom. Hisz attól, hogy Ti segítetek, még megmarad az örökös stressz, aggodalom, szorongás Bennük, hogy a lakás másik fele nincs kihasználva, ugyanúgy takarítani kellene, az udvar is ott áll, és persze meg lehet bízni erre egy embert, mégis inkább az idősebb korosztály az, aki nem tudja elfogadni, hogy más nyírja a füvet, más rendezgeti a dolgokat a ház körül. Ahogy az előző hozzászóló is írta, biztos vagyok benne, hogy a szüleid értékelni értékelik a fáradozásotokat (takarítás, felújítás), de Nekik az esne jól, hogy ha az együtt töltött idő tartalmas, és minőségi lenne, nem pedig egy másik házrész takarításáról szólna.
2014. jan. 4. 15:39
 15/16 anonim ***** válasza:
Segítsetek nekik fenntartani a házat, hátha akkor nem adják el. De ha rájuk hárul egyedül a fenntartása, akkor megértem a panaszukat. Írod, hogy időnként hazalátogattok, és akkor jó, hogy van plusz vendégszoba. De ezért cserébe segítsétek is őket.
2014. jan. 4. 18:54
 16/16 anonim ***** válasza:

Beszéljetek meg velük. Lehet örülni fognak, hiszen az öreg fa sem szereti, ha átültetik.

Ha elutasítják, akkor nincs mit tenni, de ha elfogadják, akkor mindenki örülni fog.

2014. jan. 6. 01:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!