Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy adjam a gyerekemnek a...

Hogy adjam a gyerekemnek a karácsony örömét, ha mi magunk sem tudjuk, mi az?

Figyelt kérdés
Férjemmel mindketten elvált szülők gyerekei vagyunk, akik elválás előtt azért még letettek az asztalra pár "jó évet". Így egyikünknek sem volt soha meghitt, boldog karácsonya, nem tudjuk, mi az, mert mindig csak veszekedés volt, feszültség és alkohol. Mi rendes, szeretettel teli családi életet élünk, nagyon szeretjük egymást. Van egy két éves közös kisfiúnk, akiről azt gondolom, már értékelné a karácsonyt a maga módján, de nem tudom, hogyan csináljam. Tudom, hogy családi szokásokat kell bevezetnünk, hogy neki legyen kellemes emléke felnőtt korában a karácsonyról, olvasgatok is sokat, hogy adventi koszorú, meg csengettyű, meg gyertyák, meg mézeskalács, de valahogy nem tudom a fejemben összefogni az egészet, hogyan kezdjek neki. Ha valakinek unalmas ez a kérdés, elnézést, de tényleg nagyon szeretném, csak nem megy... de a fiamnak muszáj lenne, neki kell a békés karácsony. Kérlek segítsetek ötletekkel.
2009. nov. 24. 10:10
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
75%

A karácsony nem módszerekkel leírt események egymást követő sorozata. Ne könyvből akard megtanulni, hogy hogyan lehetsz "jó ember" karácsonyra.

Amennyiben neked fontos ünnep a karácsony, add meg a módját, hogy szép (ne giccses, ne túlhajszolt, ne önző, hanem valóban szép) legyen. De ezt ne könyvből, hanem szívből.

Éreztesd a fiaddal, hogy fontos (és ezt mondjuk ne csak karácsonykor), szervezzetek közös programot, játsszatok sokat.

A karácsony nem attól karácsony, hogy méltón meg van ünnepelve. Hanem attól, hogy jó lesz rá visszaemlékezni. Márpedig az emlékekhez az kell, hogy spontán legyen szép, nem pedig egy "mű-megcsinált" könyvszerű történések sorozatát éljétek át, mert "ezt kell", mert "ezt tanácsolták", "ezt írták le".

2009. nov. 24. 10:23
 2/25 anonim ***** válasza:
100%
Az adventi koszorú nagyon jó ötlet. Így már szenteste előtt egy hónappal rákészülhettek az ünnepre. Minden vasárnap leültök hárman az asztalhoz, meggyújtjátok a koszorún a gyertyát, és figyeljetek egymásra! Beszélgessetek, esetleg a kisfiatoknak mesélhetnétek a karácsonyi hagyományáról (ha nem vagytok vallásosak, a karácsonyhoz kapcsolódó Bibliai történeteket akkor is felidézhetitek. Van már sok mesekönyv, ami direkt kisgyerekeknek szóló formában ismerteti meg ezeket.) Esetleg készíts adventi naptárat, így a kissrácban is fokozódik a várakozás. Süssetek együtt mézeskalácsot, vagy valamilyen más aprósütit, amiben a kicsi is tud segíteni, hiszen annál jobb móka kevés van, mint anyával együtt sütni. (Emlékszem, mikor kicsi voltam, mindig én nyalhattam ki a maradék édes tésztát, vagy krémet a tálból, és az felettébb élveztem). Készítsetek ajándékot apának, vagy a nagyszülőknek (ez akár egy rajz, akár egy gipszfigura is lehet). Díszítsétek együtt fel a karácsonyfát (ebben a férjed is segíthet). Szenteste hallgassatok karácsonyi számokat, legyetek együtt, beszélgessetek. Szóval egészen apró dolgokkal is meghitté lehet tenni az ünnepet, aminek a lényege tulajdonképpen az, hogy együtt legyen a család, szeretetben és megértésben.
2009. nov. 24. 10:24
 3/25 anonim ***** válasza:
100%

Az en szuleim nem valtak el nekem gyermekoromban nagyon szep karacsonyaim voltak a lenyeg hogy minden be vond bele amit ilyenkor csinalni kell a vacsorafozesbe had keverje o egy kicsit azt a makosgubat lesz mindenfele de nem baj vagy alitsatok karacsonyfat az also agakat diszitse o kotozetek egyutt a szaloncukrot stb a gyermekedert meg magadert tedd meg az en lanykam pl.napogig kerulgete a karacsonyfat es ugy gyonyorkodott benne. Ez nekik orokre megmarad.

Nagyon sok mindent meg lehet csinalni a lenyeg hogy mindharoman egyutt csinaljatok minden evben igy neki is nagyon szep lesz es nektek is meg lehet szep karacsonyotok.A fenyot is egyutt valaszatok ki.

Vagy mig anyu sut foz apuval diszitsek a fat.Karacsony este akkor a legszebb amikor a fenyo es a kulombozo etelek illata korbejarja a lakast.Meglatod mindharomotoknak meg szep lehet.Csak rajtatok mullik!

Az otleteket amit talalsz egyutt valositsatok meg!

2009. nov. 24. 10:32
 4/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Az első válaszolónak: félreértettél, de neked is köszönöm a választ. Nem csak karácsonykor akarok jó ember lenni vagy jó anya, én egész évben nagyon szeretem a fiamat, sokat játszunk együtt, stb, én tudatosan törekszem rá, hogy véletlenül se olyan legyek, mint a szüleim és hála istennek, nem is vagyok olyan, se a párom. Csak a "meghittséget" nem sikerül, úgy érzem, megteremteni, mármint karácsonyra, vagy karácsonykor, nem tudom, hogy fejezzem ki magam. De biztosan van igazság abban is, amit te írsz, hogy ezt "könyvből" nem lehet megtanulni.

A másodiknak köszönöm, valamire ilyesmire gondoltam. Azt hiszem, megteszek mindent, amit csak tudok, vagy hallottam, vagy ismerek /közös sütés, ajándék készítés nagyszülőknek, stb/, aztán majd kiderül, mennyire sikerül. Jövőre vagy pár év múlva ki fog derülni, jól csinálom-e:-)

2009. nov. 24. 10:32
 5/25 A kérdező kommentje:

Harmadik: neked is köszönöm. Lehet, nem is nagy dolgok ezek, mert most is belevonom mindenbe, amennyire korának megfelelő, lehet, csak én parázok rá, mert annyira szeretném, hogy neki jó legyen. Csak rettegek tőle, hogy hiába leszünk ott, együtt a fa alatt, majd nem lesz benne meghittség, mert nem tudom, hogyan kell. De lehet, az jön magától, ha a szeretet és a nyugalom megvan.

Köszönöm, hogy segítettetek erre rájönnöm.

2009. nov. 24. 10:36
 6/25 anonim ***** válasza:
100%

Nekem sem adatott meg sajnos gyerekkoromban a békés, boldog karácsony. Én szüleim is elváltak stb. Nagyszüleimmel töltöttem nagyrészt a karácsonyokat, így én is elhatároztam, hogy az én családomban más lesz.

Én gyerekeim már nagyobbak (6 és 8 évesek)és szerintem jó, hogy te is olvasol a fiadnak. Azt én is szoktam és igénylik is minden évben ebben az időszakban. Ilyenkor inkább karácsonyi meséket olvasunk, vetítünk (rengeteg ilyen témájú van már a boltokban), ezenkívül játék közben karácsonyi dalokat hallgatunk (nagyon jó a Zene Ovi téli ünnep cd-je), amit már a gyerekek is kívülről fújnak. Szerintem ezt te is kipróbálhatod.

A lakás díszítése pedig önmagában is nagyon jó dolog, a gyerekek nagyon szeretik. Enyémek már minden évben tudják, hogy mikor kell feldíszíteni a lakást és nagyon élvezik. Mézeskalácsot is szoktunk együtt sütni, amit talán már ti is kipróbálhattok. Ennyi idős korukban én adtam mindig egy kis tésztát a kezükbe, amit gyúrhattak és azt is megsütöttük.

Karácsonykor pedig általában amit lehet már előre elkészítek, hogy aznap már ne kelljen a konyhában lennem egész délelőtt, így több időnk van egymásra.

Nálunk úgy van, hogy a gyerekek dönthetik el milyen fát kérjünk a Jézuskától. Üreset, vagy díszeset? Általában üresen kérik, így délelőtt feldíszítjük a fát közösen, ami szintén nagy élmény nekik. Ezt úgy oldjuk meg, hogy párom előző este mikor már alszanak a gyerekek felhozza a fát, hogy reggelre már ott legyen a helyén. Ezután megebédelünk, később elmegyünk sétálni. Általában délután 4 óra körül jön a Jézuska, amíg sétálni vagyunk. Én később szoktam indulni pár perccel, hogy a fa alá tehessem az ajándékokat és persze nagy az öröm mikor megérkezünk.

Ajándékbontás után apával közösen kipróbáljuk a játékokat stb. és persze ilyenkor tovább fennt vannak a gyerekek is. Ha pedig már elaludtak, párommal megnézünk egy filmet, beszélgetünk stb. Karácsony egyik napján pedig színházba megyünk, sok gyerekműsor van ilyenkor, de nálatok még ahhoz talán pici a fiad.

Amit kihagytam, hogy december elsejétől karácsonyig mindennap teszek valamit az adventi naptárba. Naptárak közül nekünk textil van, mert ebbe azt tehetek, amit gondolok és nem kell minden évben újat venni. Ezt is nagyon szeretik, idén valószínű kirakó lesz benne, aminek a darabjai karácsonyra lesznek meg teljesen.

Kicsit hosszú lettem, bocsi!

2009. nov. 24. 10:36
 7/25 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit félreérthető voltam, nem csak ilyenkor igénylik a mesét, hanem általában minden nap és nem is alszanak el anélkül.

Szerintem ne idegeskedj, ha békességben éltek nem lesz gond és biztosan jó szívvel emlékszik majd a fiad mindenre.

2009. nov. 24. 10:39
 8/25 anonim ***** válasza:
100%
10.24-es vagyok. Szerintem ha ennyire igyekszel, abból rossz nem sülhet ki :) És tényleg ne aggódj emiatt! :) Jó olvasni, hogy manapság van még olyan szülő, aki nem az ajándékok méretével és értékével akarja kifejezni a szeretetét és gondoskodását (ez igaz a karácsonyra, és a hétköznapokra is úgy általában).
2009. nov. 24. 10:41
 9/25 A kérdező kommentje:
Meg is könnyeztem a hozzászólásaitokat. Köszönöm! A Téli ünnep cd-t megnézem, jó ötlet! Ajándék kicsi lesz, egy játék karácsonyra, egy pedig majd 29-én, a szülinapjára. Egy ici pici pedig mikulásra, de csak ami belefér a csizmába, amit este kirakunk az ablakba. Valóban nem szeretném, hogy abban nőjjön fel, hogy minél több ajándék és minél drágább. Nem. Érzéseket szeretnék adni neki.
2009. nov. 24. 10:45
 10/25 anonim ***** válasza:
Szerintem az is fontos, hogy ne csak a gyerekkel készülj a karácsonyra, hanem a férjeddel is. Mert ha ti ketten is élvezitek, akkor a pici is fogja. Mert érzi rajtatok, hogy örültök, hogy nektek ez jó. Apuka is álljon be díszíteni a lakást, készülődjön stb. Legyetek kicsit ti is gyerekek. Ha ti egyébként is boldogok vagytok, akkor a karácsony is az lesz. Nem olyan nagy művészet ez. Sok boldog karácsonyt kívánok Nektek!
2009. nov. 24. 10:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!