Hogyan értessem meg anyámmal, hogy nem vagyok házi cseléd?
Anyukámmal élek egy nagy kertes házban. Ő dolgozik, én jelenleg munkanélküli vagyok; szeretnék külföldre menni. A gond csak az, hogy ő minden egyes nap kiad nekem valamilyen feladatot. Vannak az alap dolgok, mint mosogatás, takarítás, főzés, de mindig valamit pluszban is kell csinálnom. Ablakokat pucolni, kimosni a kutyák fekhelyét, a kertben valamit kiásni, füvet nyírni, tüzifát pakolni, boltba, postára menni, intézni a hivatalos ügyeit stb. stb. Estefele meg hazajön és akkor az ő munkahelyi problémáit kell végighallgatnom, mert nincs más, aki ebben tanácsokat tudna adni.
A nap végére viszont mindig azon kapom magamat, hogy mindent csináltam, csak éppen a saját életemre nem jut idő. Munkát kéne keresnem intenzíven, nyelvet is szeretnék tanulni, de ennyi minden mellett egyszerűen nem tudok ezekre elég időt szakítani. Valamikor aludnom is kell.
Szeretnék elköltözni, de ahhoz munka/ pénz kell, tehát addig nem tudok mit csinálni. Párszor már próbáltam ezeket megértetni vele, 1-2 napig nem mondott semmit, de utána minden a régi lett.
"mindent csináltam, csak éppen a saját életemre nem jut idő. "
Először is EZ a saját életed. Nem vagy házicseléd, oké, de anyukád sem a te házicseléded. Amellett, hogy 100 százalékban tőle függsz anyagilag, (gondolom a nyelvtanfolyamodat is ő fizetheti) még annyit sem akarsz segíteni, ami a napi háztartási dolgokon felül, ami maximum két óra egy nap, kimosd a kutya fekhelyét, vagy elugorj postára? nem halsz bele.
Másik dolog, hogy ha már elköltöztél volna, akkor is pont ugyanezeket a dolgokat kellene elvégezned, valószínűleg nem lesz bejárónőd, tehát ugyanígy kellene takarítanod, ügyintézned, csak annyi lenne a különbség, hogy munkanélküliként nem lenne mit enned, meg nem lenne pénzed a számlákat fizetned. EZ az élet, nem az az álomvilág, ami a fejedben létezik, miszerint neked minden jár, de te lehetőleg csak minimális mértékben teszel mindezért.
Miért vannak itt olyanok, akik szerint a házimunka egyórás gyerekjáték? Ilyenek emberek közt nem csoda, hogy egy háziasszony munkája lenézett, magától értetődő és elvárt :D
Ha olyan sima ügy, figyeljétek meg mennyit kellene fizetnetek a takarítónak és egy szakácsnak helyette minden nap. :)
,,itt úgy ítélkeznek és szólnak be emberek, hogy semmit nem tudnak rólam." - Akkor aranybabám, a 21 éves, értelmiségi fejecskéddel, írdd már le ezeket a dolgokat is, mert nekünk fogalmunk sincs az aranyéleted minden mozzanatáról. Mielőtt belém kötnél ebben a pontban, kiemelem mégegyszer, hogy SEMMIT nem írtál erről. Hol a kiszáradt kútból kéne előhalásznunk ezt az információt?
21 éves vagy, nem hiszem el, hogy nem tudod az idődet megfelelően beosztani. Nekem a nyelvtanulás 1-2 órát vesz igénybe egész nap, a takarítás pedig meg van 1 óra alatt, a kupis lakásunkban. Kelj fel időben, és intézd el rendesen a dolgaidat.
Az anya dolgozni jár, ELTARTJA a kérdezöt, akkor jogos, hogy a kérdezö meg elvégzi a háztartasi munkákat!!!
EZT hivják munkamegosztásnak, és ez NEM házicselédség!!!!
Nem vagyok az aranybabád és de, leírtam elég sok mindent, főleg a 2. hozzászólásomban. A válaszok többsége meg nem is a kérdésre vonatkozik, csak annyit írtok, hogy a háztartás fenntartása xy óra és el vagyok kényeztetve. Még egyszer mondom én végzem az alapvető házi munkát magamtól, NEM kell noszogatni egyáltalán, DE folyamatosan ki van osztva valami extra feladat. Azt elhiszem, hogy egy 40 nm-es kis panellakásban ilyeneket sose kell csinálni, de egy nagy családi háznál sokkal több teendő akadhat. Arra pedig kiváncsi vagyok, hogy az ittlévő nagyokos nők között hányan ásnak ki fákat 1 méteres gyökérrel meg szigetelnek meg fát talicskáznak és aprítanak 55 kilós nőként. Majd ha ezeket megcsináltátok beszélhetünk a dologról. Szóval kicsit sem érdekel, hogy xy a mosogatást, felmosást és porszívózást mennyi idő alatt csinálja meg. Az meg, hogy te 1-2 órát tanulsz nyelvet, kit érdekel? Én nem évek alatt szeretnék eljutni magas szintre, hanem rövid időn belül, hogy külföldön tudjam hasznosítani. Ehhez pedig nem elég napi 1 órácska.
Azt is leírtam, hogy nálunk nincs tömegközlekedési eszköz, gyalog járok mindenhova. A legközelebbi kisbolt is, ahol alig van valami, 3 km-re van. A posta még messzebb. Szóval nem az elvvel van gond, hogy elmegyek a postára, hanem azzal, hogy rohadtul sok IDŐ, amit jelenleg fontosabb dolgokra kellene fordítanom. Anyukám munka után kocsival is be tudna szaladni, csak ő úgy van vele, hogy úgyis itthon vagyok, van időm elmenni.
A kérdés pedig az volt, hogy hogyan oldjam meg a problémát, nem takarítási tippeket kértem, de hagyjuk is, mert nem sok érdemi választ kaptam.
"Hogyan értessem meg anyámmal, hogy nem vagyok házi cseléd?"-Erre a kérdésedre nincs úgy megoldás ahogy szeretnéd, mert nem fogja megérteni...
Munka közben, postára menet remekül lehet nyelvet tanulni: vannak mp3-ban külön erre a célra készített nyelvi anyagok. Fülhallgatót a füledbe és megoldható a napi több órás nyelvtanulás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!