Szüleim meghaltak, a házon jelzálog hitel van, ha én átvállalom, akkor a testvérem joga automatikusan elszáll a házról? Vagy hogyan kell ezt intézni? Ő fizetni nem tudja, és tudtommal aki az adósságot nem vállalja, az az örökségről is lemond.
Volt vegrendelet?
Amennyiben nem, akkor a vagyon mellett az adossag is oroklodik. Ha te bevallalod a hitel fizeteset, es a tesod nem, akkor o lemond az oroksegerol is egyuttal. Persze ezt majd a hagyatekolasnal kell majd irasba foglalni a kozjegyzo elott.
Nem száll el a joga automatikusan. A testvérednek 2 választása van
1. Elfogadja az örökséget, és a jelzálog hitelét felesben fizetitek tovább
2. Lemond az örökségről a te javadra, így a jelzálog hitel a te nevedre kerül.
A testvérednek kell írni egy kérvényt. elfogadja vagy nem fogadja el az örökséget.
Lemondhat az oroksegrol, igen. Akkor lemond a adossagrol is, es a tulajdonreszrol is, mindenrol.
Olyat nem lehet, hogy csak a adossagrol mond le.
A hazra, mint resztulajdonosnak elovasarlai jogod van, tehat ha nem mond le a reszerol, es orokli mind a tulajdont, mind a adossagot, akkor ha vegrehajtasra kerul a sor, te megvasarolhatod a reszet. (Ezt teljesen pontosan nem tudom mi modon, kerdezz meg egy ugyvedet, vagy lehet, van aki pontosabban is el fogja itt magyarazni.)
Amit semmifelekeppen sem tegyel, az az, hogy atvalalod a adossagot, mert attol meg nem lesz neked tobb.
Talan a legtisztabb az lenne, ha megvasarolnad a testvered tulajdonreszet, ha az nagyobb erteku, mint a adossag, igy ki tudna fizetni a adossag-oroklesbol a reszet, es megis maradna neki valami.
Mert ha nem mond le az oroksegrol, es nem tudja fizetni a hitelreszt, akkor hosszu es bonyolult dolgok veszik kezdetukuket, ami senkinek sem jo.
én albérletben élek így pedig fizetném a sajátom.
tudom, hogy a testvérem képtelen fizetni így más választása nem nagyon lesz. nem volt életbiztosítás.
Egy bökkenő van a dologban!
Ha a tesónak kiskorú gyermeke van, nem mondhat le az örökrészéről!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!