A helyi temetőbe nem megyek ki, mert nincs miért. A nagyszüleim 200 km-re vannak eltemetve, ezért nem autózok. Mindig is utáltam ezt az ünnepet. Amikor még kiskoromban kimentem anyámékkal, láttam körülöttünk a sok családot, akik hozták a hatalmas koszorúkat, vagyonokat költöttek rá, ha futotta, ha nem, körbeállták a sírt és látványosan zokogtak. Aztán a virágok pár nap múlva szépen elhervadtak/rohadtak/fagytak, időjárástól függően. És utána lehet, hogy egy évig felé se néztek a sírnak. Nekem ez képmutatás. Én nem így emlékezek. Nincs nap, hogy ne jutnának eszembe a nagyszüleim, pedig nem voltam a temetőben nagyjából 5 éve. Nem is tervezek menni. Pénzköltés és műkönnyek nélkül is lehet emlékezni csendben, itthon, felhajtás nélkül.
2013. okt. 23. 23:58
12/17 anonim válasza:
Felőlem mindenki azt csinál, amit akar, amíg nem árt nekem vele. Az pedig, hogy egy ember nem járkál ki a temetőbe, abszolút nem árt nekem.
2013. okt. 24. 06:01
13/17 anonim válasza:
Az emlékezés, a szeretet nem attól függ hogy ki hányszor megy ki a temetöbe. Én 6 éves voltam amikor meghalt az egyik bátyám. A mai napig ott van a közös fotónk mellettem, minden nap "beszélgetek" vele. Szégyen nem szégyen, nem gyakran járunk ki a sírjához. Gondolj bele kérdezö hogy édesanyám mit érez a mai napig amiatt hogy elvesztette a gyerekét. Nagyon gyakran otthon beszélgetünk anyukámmal a bátyámról, gyertyát is gyújtunk. Szerintem nem a temetö a mérvadó az emlékezésben.
2013. okt. 24. 07:45
14/17 anonim válasza:
Magyarországon a többség november 1-jén megy. :)
Általában ki szoktunk menni, mert évforduló is akörül van. Év közben nem jellemző, nem gondolom, hogy az emlékezés azon múlik, hogy odateszek-e egy mécsest, vagy koszorút, vagy sem.
Szépnek szép egyébként olyankor tényleg, de ettől még nyomaszt és rosszul érzem magam ott.
A rendszeres kijárás pedig azért nem mindenhol oldható meg, hiába kicsi az ország, azért egyik végéből átszaladni a másikba, hogy kitegyek egy mécsest... főleg külföldre... nem igazán reális. És nem az a jellemző, hogy egy városban él és nyugszik minden rokon manapság.
2013. okt. 24. 10:04
15/17 anonim válasza:
Édesapám, és unokabátyám 2 külön temetőben nyugszik Szegeden. Én Nyíregyházán lakom jelenleg. A temetésük óta nem jártam náluk a temetőben.ha éppen Szegeden járnék, kimennék, de csak azért elmenni, hogy gyújtsak egy gyertyát, nem fogok. Ez helyett minden évben gyújtok nekik gyertyát itthon, és szeretettel emlékezem rájuk minden nap. És szintén ez helyett minden évben kimegyek a helyi temetőben, és 2 nagyon elhanyagolt sírt rendbe teszek, gyertyát gyújtok, és virágot viszek rá. Ha lehet, egy kisgyermek, vagy csecsemő sírját. De ezt nem szoktam kimondottan figyelni. Este szintén kimegyünk, mert a temető ilyenkor hihetetlenül gyönyörű. Lehet, hogy betegek vagyunk, ahogy az egyik válaszoló írta, de akkor is szép.
2013. okt. 24. 10:22
16/17 anonim válasza:
Szoktam. A különbség, hogy ilyenkor olyan távolabbi rokonok sírjához is biztosan kimegyek/kimegyünk, ahova egyébként nem mindig. Pl. dédnagyszüleim (nem ismertem őket) egy távoli kis temetőben vannak, évente 3-4x jutunk csak el oda.
Szerintem jó, hogy van egy ilyen nap, amikor mindenki időt szakít erre.
A szüleim ilyenkor pl. volt osztálytársaik, stb. sírján is gyújtanak gyertyát, hiszen arra való ez a nap, hogy emlékezzünk mindenkire, akihez kötődtünk valamennyire, akkor is ha nem jut rá minden héten idő, hogy kijárjunk oda, vagy nem életünk legfontosabb része volt.
2013. okt. 24. 11:22
17/17 anonim válasza:
Az év többi 364 napján eloszlik a tömeg, nem mindenki ugyanazon a napon látogat ki, vagy talán van aki nem is jár rendszeresen. De mindenszentek napján sokan kimennek a megemlékezés miatt, olyankor azért van tömeg.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!