Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mire jogosít a haszonélvezeti...

Mire jogosít a haszonélvezeti jog?

Figyelt kérdés
Édesapám meghalt 1 éve, és előtte megbeszéltük, hogy a barátnőmmel kiköltözhetünk a vidéki házba, hogy kettesben élhessünk, de amig beteg volt, addig nem hagytuk ott, gondoskodtunk róla, most eldöntöttük, hogy kiköltöznénk, de anyám megtiltotta, mivel övé a haszonélvezeti jog, igy nem engedi, hogy beköltözzünk, hiába én vagyok a ház felének a tulajdonosa, ugyanígy lenyulta a fizetésemet is, ami édesapám haláláig az ő bankkártyájára érkezett, mivel apu bankkártyáján is haszonélvezete van nem adja oda a fizetésemet, mert az neki jár... Van ehhez joga? Mit lehet tenni ellene?

2013. okt. 17. 19:33
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Eszembe sem jutott, hogy ez történhet, főleg nem , hogy édesapám meghal, de miután meghalt, anyám közölte, hogy minden az övé, mivel apám akart gyereket, és ezért neki joga van mindenhez mert megszült akkor is ha soha nem akart engem
2013. okt. 17. 20:03
 12/21 anonim ***** válasza:

A fizetésedet cseszheted. Ha meg mindig dolgozol es oda megy a fizetes, holnap bemesz a cégedhez es megadod az uj bankszámla számodat.

A házba nem költözhetsz be, a haszonelvezet erősebb, mint a tulajdonjog.m

2013. okt. 17. 20:09
 13/21 anonim ***** válasza:
A haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál. Kiadhatja bérbe ha akarja, de az ingatlant eredeti állapotában köteles megőrizni. Nagyobb felújítások, korszerűsítések viszont a tulajdonos dolga. A haszonélvezeti jog nem öröklődik, a tulajdonos igen.
2013. okt. 17. 20:27
 14/21 anonim ***** válasza:
Én azt nem értem, hogy a számla, ami édesapádé volt, hogy a fenébe nem szűnt meg és hogy lehet az, hogy azt a pénzt te nem örökölted meg?
2013. okt. 17. 20:38
 15/21 anonim ***** válasza:
Gondolom anyukád (?) viselkedése magáért beszél...Érdelkes, hogy erről nem írsz egy sort sem.
2013. okt. 17. 21:01
 16/21 A kérdező kommentje:
Anyám viselkedése más lapra tartozik, akármilyen is, az anyám, de a ház ott áll üresen, repedeznek a falak mert télen nincs fűtve, stb, nem azért épitette apám h ott dőljön össze mert anyámat nem érdekli a ház
2013. okt. 17. 21:14
 17/21 anonim válasza:
1-es hozzászóló: Szerintem ez nem egy szemét ország! Van egy törvény. Azt be kell tartani. Akkor kellene inkább azon gondolkozni, hogy mi a haszonélvezet, amikor aláírják az ezzel kapcsolatos szerződést. Szerintem így jó, ahogy van! A haszonélvezet célja, hogy ne lehessen kitenni az utcára semmilyen körülmények közt sem a haszonélvetőt. A haszonélvező viszont lehet rosszhiszemű. Akkor meg lehet vonni tőle a haszonélvezeti jogot. (De az nem rosszhiszeműség, hogy téged nem enged be.) A fizetésed ellopására nincs joga. De ki kérte, hogy arra a számlaszámra menjen a fizetésed? Ebben az ügyben talán lenne értelme lépni.
2013. okt. 18. 09:28
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Ami a fizetésedet illeti: az hiába ment apukád kártyájára, attól nem lett az övé. Szóval anyukád jogtalan dolgot tesz. Menj el egy ügyvédhez, aki ír neki felszólítást (de siess, nehogy hűlt helye legyen már a pénznek). Ha nem fizet, pert indítasz, aztán fizetheti ő majd vesztes félként a perköltséget.
2013. okt. 18. 09:44
 19/21 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy nem tudom jól, de most már változott a Ptk, nem?

Akkor pedig anyukádnak csak a közösen lakott ingatlanra jár a haszonélvezet, semmi másra. A többi ingatlanból pedig egy gyerekrészt kap, így a bankszámlán lévő pénzt is te öröklöd, hacsak apukád nem rendelkezett másképp.

2013. okt. 19. 21:37
 20/21 anonim ***** válasza:
Valamikor jövő év közepe felé fog csak változni, kérdező apukája meg már egy éve meghalt. Szóval rá biztos nem vonatkozik.
2013. okt. 19. 21:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!