Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha az apám örököl valamit (a...

Ha az apám örököl valamit (a szüleitől) ahhoz az anyámnak van valami köze? (házasok)?

Figyelt kérdés
Egyszer egy ügyvéd azt mondta, hogy az örökléshez semmi köze sincsen a házastársnak.. nem tudom ebből mi igaz

2013. szept. 28. 13:06
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Az öröklés saját vagyon, akkor is ha házasok.
2013. szept. 28. 13:12
 2/7 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom, hogy a házasság alatt szerzett vagyon, tehát a közös, meg az örökölt vagyon az két különböző dolog...
2013. szept. 28. 13:16
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Semmi köze hozzá. A házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy házastársi különvagyonnak minősül.
2013. szept. 28. 13:17
 4/7 A kérdező kommentje:

4:38. § [A házastárs különvagyona]

(1) A házastárs különvagyonához tartozik

a) a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;

b) a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;

c) a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;

d) a személyét ért sérelemért kapott juttatás;

e) a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá

f) a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

Nem tudom hogy ez így még helyes e....

2013. szept. 28. 13:18
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az egyszerűség kedvéért, a fizetésükből szerzett pénz feleződik, tök mindegy, ki mennyit keres, az öröklés vagy ajándékozás meg megmarad különvagyonként annak, aki örököl, mindegy hogy házasság előtt alatt után van.
2013. szept. 28. 13:29
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Fent kaptál már kielégítő választ a kérdésedre. A különvagyonról a MAI NAPON IS HATÁLYOS

"1952. évi IV. törvény

a házasságról, a családról és a gyámságról" rendelkezik

28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:

a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,

b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,

c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,

d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Mit lehet még ezen ragozni?

2013. szept. 28. 13:38
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Az örökölt vagyon nem szerzett vagyon, ahhoz a párnak jogilag nincs köze.
2013. szept. 28. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!