Hogyan változik - vagy egyáltalán változik-e - a házassági nevem abban az esetben, ha a születési nevemet megváltoztatom? Lehet egyszerre a születési nevet megváltoztatni és a házassági nevet módosítani?
Tegyük fel, hogy a születési nevem Antal Piroska. Házasság után a férjemnek csak a vezetéknevét vettem fel, így lett belőlem mondjuk Molnár Piroska.
Megváltoztatnám a születési nevemet pl. Dobos Adriennre. Ebben az esetben a házassági nevem marad a régi, vagy automatikusan Molnár Adrienn leszek?
És, ha a házassági nevemet is módosítani szeretném (valójában csak visszavenni a születési nevemet), akkor ezt egyszerre is meg tudom csináltatni? Vagyis egymás után, de úgy, hogy az irataimat csak egyszer kelljen cserélni. Ha megkapom az okiratot a születési név megváltoztatásáról, akkor gondolom van valamennyi időm, minimum 8 nap, ami alatt el kell kezdeni kicserélni az igazolványokat, lejelenti mindenhol az adatváltozást, stb. Beadhatom egyből a házassági név módosítására a kérelmet, ha még ezeket nem intéztem el, hogy ne kelljen a személyit meg minden iratot kétszer megcsináltatni egy-két hónapon belül?
A lényeg, hogy ha nem muszáj, akkor nem szeretnék fizetni az új iratokért akkor is, amikor még csak a születési nevem változik, meg akkor is, amikor már a házassági nevem is megváltozott.
Remélem érthető volt, amit írtam, és a válaszokat előre is köszönöm.
Ez két külön eljárás.
Nem lehet egyszerre másik családi nevet is és férjes nevet is felvenni.
Nem másik férjes nevet akarok felvenni, vagyis igen, de csak úgy, hogy a születési nevemet akarom majd használni a névváltozás után.
Egyébként tudom, hogy az két külön eljárás. Arra lettem volna kíváncsi, hogy addig nem is adhatok be kérelmet a házassági név módosításra, amíg nem csináltattam meg az iratokat? Szóval, hogy a kapott okirattal nem lehet elkezdeni intézni a módosítást? És utána, amikor az módosult, akkor menni az okmányirodába meg mindenhova, ahova menni kell?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!