Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan változik - vagy egyálta...

Hogyan változik - vagy egyáltalán változik-e - a házassági nevem abban az esetben, ha a születési nevemet megváltoztatom? Lehet egyszerre a születési nevet megváltoztatni és a házassági nevet módosítani?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy a születési nevem Antal Piroska. Házasság után a férjemnek csak a vezetéknevét vettem fel, így lett belőlem mondjuk Molnár Piroska.

Megváltoztatnám a születési nevemet pl. Dobos Adriennre. Ebben az esetben a házassági nevem marad a régi, vagy automatikusan Molnár Adrienn leszek?

És, ha a házassági nevemet is módosítani szeretném (valójában csak visszavenni a születési nevemet), akkor ezt egyszerre is meg tudom csináltatni? Vagyis egymás után, de úgy, hogy az irataimat csak egyszer kelljen cserélni. Ha megkapom az okiratot a születési név megváltoztatásáról, akkor gondolom van valamennyi időm, minimum 8 nap, ami alatt el kell kezdeni kicserélni az igazolványokat, lejelenti mindenhol az adatváltozást, stb. Beadhatom egyből a házassági név módosítására a kérelmet, ha még ezeket nem intéztem el, hogy ne kelljen a személyit meg minden iratot kétszer megcsináltatni egy-két hónapon belül?

A lényeg, hogy ha nem muszáj, akkor nem szeretnék fizetni az új iratokért akkor is, amikor még csak a születési nevem változik, meg akkor is, amikor már a házassági nevem is megváltozott.

Remélem érthető volt, amit írtam, és a válaszokat előre is köszönöm.

2013. szept. 17. 15:57
 1/3 anonim ***** válasza:

Ez két külön eljárás.

Nem lehet egyszerre másik családi nevet is és férjes nevet is felvenni.

2013. szept. 17. 16:14
 2/3 A kérdező kommentje:

Nem másik férjes nevet akarok felvenni, vagyis igen, de csak úgy, hogy a születési nevemet akarom majd használni a névváltozás után.

Egyébként tudom, hogy az két külön eljárás. Arra lettem volna kíváncsi, hogy addig nem is adhatok be kérelmet a házassági név módosításra, amíg nem csináltattam meg az iratokat? Szóval, hogy a kapott okirattal nem lehet elkezdeni intézni a módosítást? És utána, amikor az módosult, akkor menni az okmányirodába meg mindenhova, ahova menni kell?

2013. szept. 17. 16:53
 3/3 anonim ***** válasza:
Hívd fel az anyakönyvvezetőt ahol laksz. Ő a legpontosabb forrás.
2013. szept. 17. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!