Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Édesapám halála után a fél...

Édesapám halála után a fél házat én és az öcsém örököltük, felét édesanyám. Anyu a hátam mögött az ő részét az öcsémnek ajándékozta! Köteles anyai részre jogosult leszek-e? Az öcsém kiakar rakni a házból, úgy, hogy ki sem akar fizetni. Mit tehetek?

Figyelt kérdés

2013. aug. 8. 17:15
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
..és a házból is kiakar tenni.Holott nekem tulajdonrészem van, az ő részén rajta van anyámnak a haszonélvezeti joga! Ha meghal anyám, én kérhetek e köteles részt?
2013. aug. 10. 11:35
 12/16 A kérdező kommentje:
Érdekes, értesítést kaptam, hogy új válaszom érkezett, de sehol semmi(
2013. aug. 11. 11:42
 13/16 anonim ***** válasza:
A haszonélvezeti jog személyfüggő jog, a halál után elvész, nem örökíthető tovább és semmi sem jár utána.
2013. aug. 11. 11:55
 14/16 anonim ***** válasza:

"De az anyai részből gondolom neki is járt volna, de amit a földhívataltól kaptam határozatot, ott az ő neve sehol nem szerepel!"

Milyen anyai rész? Anyátok él. Nincs anyai rész, meg örökség, meg stb. Akkor lesznek itt anyai részek ha az örökség megnyílik azaz anyátok meghal. Addig anyádnak van valami tulajdona, ami nem a ti örökségetek. Akkor lesz az örökségetek, ha meghalt. Addig mégis miért kéne bármiről is értesíteni titeket?

Egyébként így azért nem igaz, hogy azt csinál, amit akar, akkor semmit sem fogsz örökölni, mert egy jó ügyvéddel jó sok pénzért évekig járhatnád a halála után a bíróságot, hogy téged kisemmiztek, de nem garantált, hogy mégis kapsz valamit.

2013. okt. 11. 18:38
 15/16 acelsziv ***** válasza:
100%
Ha öcséd ílyen szemét veled, akkor ajánld fel neki elővásárlási jogon a tulajdonrészedet. Ha nem fogadja el, akkor add el egy balhés -de gazdag - cigánynak. Ne félj, ha ők beköltöznek a tulajdonrészükbe, az öcséd megtanulja, hol él a magyarok istene. És tutira bagóért fogják tőle megvenni a többi részt.
2013. okt. 11. 18:54
 16/16 anonim ***** válasza:

Ezt nem tudja megtenni, mert közös a tulajdon, kérni kell a közös tulajdon megszüntetését a bíróságon. Beköltözni sem tudja, mert az anyja nevén haszonélvezet van, a haszonélvezőnek pedig joga van a tulajt is kizárni a házból, magasabb szintű, mint a tulajdonjog.

Ha nem laksz a házban, kérhetsz a tulajdonrészed után lakáshasználati díjat, illetve a bíróságon kérheted a közös tulajdon megszüntetését is, kimegy egy értékbecslő, mond egy árat és ha olyan, vagy annál nagyobb vételi ajánlat érkezik az ingatlanra, kötelesek vagytok eladni annyiért.

Amúgy pedig ha édesanyád öcséd mellett van és ő zár ki téged a házból, minden további nélkül megteheti a haszonélvezeti joga miatt.

2013. okt. 11. 22:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!