Hogyan csináljak családi költségvetést?

Add össze az összes bevételeteket majd a kötelező kiadásokat vond ki belőle és ami marad azt oszd el 31 nappal ,azaz naponta mennyi pénzed van vásárolgatni.
Mondjuk pl
Én és párom 50-50 et keresünk akkor ugye bevétel 100
Kötelező kiadás: rezsi,albérlet,bérletek,spórolás 69
Marad 31
vagyis ,hogy kövi fizuig kihúzd ugyan azon a szinten mint az elején napi szinten van 1 egységed.
Nálunk legalábbis így van:)
Amikor ugye 4 napig nem mész vásárolni akkor 5. napon nem kell fájjon a fejed mert 5 napnyi pénzt költhetsz. Szigorúan soha nem előre elköltve 1-2 napot.

Először azt kell tudni, hogy mire megy el a pénz.
Egy, de lehetőleg két hónapig mindent írjatok fel, de az utolsó rágót is, vagy ha adsz 20 Ft-ot a hajléktalannak. legyen nálad jegyzettömb vagy ahonnan tudsz kérj számlát.
Aztán összesítsétek, hogy milyen kategóriákra költöttetek. Pl. lakás (alkategóriák: albérleti díj, villany, stb) kaja (alapélelmiszer, egyéb -pl. fagyi), stb....
Lehetőleg ne maradjon ki semmi,mert akkor nem kaptok pontos képet. Ugyanígy voltam, jól kerestem, mégsem maradt semmi pénzem hó végére... Aztán kiderült, hogy megeszem, elmegy erre-arra, gyorsétterem, csoki...
Ha 1 vagy 2 hónap adatai már megvannak, akkor tudtok tervezni. A legjobb excelben és nem papíron.
Láthatjátok, hogy mi az a kategória, ami a legtöbbet elviszi, min lehet spórolni...

Nekem excelben van és túl személyes, de az első oszlopba írd a kategóriákat. Nekem ezek vannak:
Lakás költségek
Bérleti díj
Áram
Víz
Internet - Wifi, mobilnet
Lakásfelszerelés
Egyéb
Étkezés
Alapélelmiszer
Étterem
Egyéb
Utazás
Iskola
Tömegközlekedés
Autó
- benzinköltség
- biztosítás
- szerviz
Egyéb
Iskolai költségek
Felszerelés
Különórák
Táborok
Egyéb (fotó, kirándulás)
Tisztálkodás
Tisztítószerek
Konyhai felszerelés
Tisztálkodási szerek
Egyéb
Egészségügyi
Biztosítás
Gyógyszer, vitamin
Orvosi költség
Egyéb
Játék, ajándék
Családon belüli
Egyéb
Sport, szórakozás
Egyéb
Telefon
Egyenleg feltöltés - gyerekek
Egyenleg feltöltés - Én (magyar)
Egyenleg feltöltés - Én (xxxxx)
Egyéb
Ruházkodás
gyerek1
gyerek2
én
Egyéb
Egyéb
Hivatalos (iratok)
Zsebpénz
Egyéb
Ez persze mindenkinek más, meg menet közben alakul is, hogy mi van nektek és mi nem kell...
Az oszlopokba pedig írd a napokat, minden este írd bele a teljes összeget.
Nekem van éves tervem is, ott az oszlopokban a hónapok neve van, az alsó sorokban van egy események rész, ahová felírtam a szülinapokat, karácsonyt, iskolakezdést, nyári tábort stb, szóval aminek anyagi vonzata is van...

Hát én megtanultam olcsóból jól főzni Úgyhogy az ételvásárlásnál kitaláltam és betartok egy limitet,az áramot pedig lekapcsolom,ha otthonról elmegyek.
Ami még fontos volt,hogy felírom mit veszek,még az apróságot is,mert úgy tűnt nem költöm el a pénzt fölöslegesen,de miután felírtam a dolgokat rájöttem,hogy igenis költök fölöslegesen.
Azóta érezhetően javult a helyzet...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!