Érdekes, nekem mindig a nagymamám mondogatja, a gyermeke helyett, hogy családja van. Pedig nem roma származású. Lehet, hogy régebbről maradt fenn... :)
2009. okt. 14. 21:37
2/11 anonim válasza:
Szia!
ez nem újkeletű dolog. Régen ez volt a használatos szó a gyerek(ek)re: család. 1 család=1 gyerek, 2 család=2 gyerek...stb. Főleg táj-jellegű kifejezés, amit átvettek a romák. Ugye a magyar nyelv fejlődik, "szegényedik-gazdagodik", így ez átalakult. De van, ahol még mindig használják.
2009. okt. 14. 21:43
3/11 anonim válasza:
Így van. Gyerek, család, és a cseléd is gyakran.
2009. okt. 14. 21:50
4/11 anonim válasza:
Régen a gyerek csak a fiú volt,az ember csak a férfi, a család pedig a gyerekek számát jelentette.Falu helyen,főleg az idősek még most is így használják,főleg az Alföldi parasztság körében volt elterjedt ez a szóhasználat.
2009. okt. 14. 21:51
5/11 anonim válasza:
Ez nem roma, hanem inkább régies. A nagymamám is így szokta mondani. De tudod ez legyen a legnagyobb gond...
2009. okt. 14. 22:00
6/11 A kérdező kommentje:
utsónak: nem azért irtam mert ez gond lenne hanem mert kiváncsi voltam hogy miért van igy
2009. okt. 14. 22:16
7/11 anonim válasza:
Régen is ezt mondták. Szerintem az ország keleti felében ezt használják. Mert igaza van: ahány gyereke, annyi családja lesz: a gyereke is fog családot alapítani, s így nő a nagyobb család. Tehát a gyereked a te családod.Ahány van, annyi családod van. Plussz ugye a saját családod, de ezt nem kell kiemelni, mert tudjuk.
Ez még olyan ősi eredetű lehet, mikor még számított(gazdaságilag is) hogy hány gyereket hány családot fog eltartani a gazdaság.
Nálunk ez a "két családom van" teljesen köznapi kifejezés, és 40 éve is az volt.
2009. okt. 15. 14:35
8/11 anonim válasza:
Szerintem a cigányok inkább alányom, fiam kifejezést használják. Én még cigány szájából gyerekre ezt nem hallottam.Ők a tesót mondják az unokatesóra.
2009. okt. 15. 14:36
9/11 anonim válasza:
Szoktak ilyet mondani? O.O még sohasem hallottam.
2009. okt. 15. 15:00
10/11 anonim válasza:
Csabán biztos. Biharban is. Én azt hiszem Erdélyben is.
Bár ott inkább azt, hogy van két gyereke meg egy lánya :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!