Miért mondja a többség önzőnek azt a férfit, aki nem akar a párjával elmenni egy családi képmutató, heherészős összejövetelre? Ilyen alapon a nő is lehetne önző, amiért olyat vár el a férfitől, amit az nem akar, nem?
" Egy egészséges, szerető párkapcsolatban a felek arányosan megosztva időnként engednek a másiknak. Egyszer te, egyszer én."
Eddig mindig engedtem, és elmentem vele.
Az őszinteség témája elég komplikált. Milyen sokan takaróznak például azzal, hogy ők kíméletlenül őszinték, holott csak bunkók (ne vedd magadra, kérdező, csak egy példa). Vagy ott vannak, akik kéretlenül őszinték: a kutya sem kérdezi a véleményüket, de azért beszólnak valami bántót. Meg vannak akik megpróbálnak nem bántóan őszinték lenni, ha kell hallgatni és esetleg még kompromisszumokat is hajlandók kötni.
Az illik-nem illik kérdése: Az, hogy betartok bizonyos illemszabályokat, vagy nem, rólam árulkodik. Nem arról, hogy képmutató vagyok, vagy sem, hanem hogy képes vagyok-e kulturált emberként viselkedni, nem szimpla ösztönlényként. Ez régen is így volt, és ma is így van.
A családi összejövetelről pedig: én, ha csak nem tűrhetetlen a viszonyom a párom családjával, nem sértettek meg úgy, hogy ezen felül ne tudnék emelkedni, még ha amúgy nem is sűrűn járnék hozzájuk, azért nagyobb családi rendezvényre, ahova meg vagyok hívva, elkísérném. Feltéve persze, ha az egészségem engedi és nem ütközik áthidalhatatlan akadályba.
Nem azért, mert be akarom magam hízelegni a családjánál, hanem mert ezzel a páromnak adom meg a tiszteletet és főleg: neki ez fontos, én meg szeretek neki örömet szerezni, még ha ennek az is az ára, hogy évente egyszer-kétszer két-három óráig néznem kell a nemszeretem após, vagy anyós ábrázatát.
"Ha valamely családban ez tényleg csak "muszájból" történik,ott nagy gondok vannak."
Igen, pontosan erről van szó, hogy az ő családjában nagy gondok vannak..."
" hanem hogy képes vagyok-e kulturált emberként viselkedni, nem szimpla ösztönlényként."
Értem, amit mondasz, és részben egyet is értek, de nem hinném, hogy szimpla ösztönlény lennék, csak mert nem akarok elmenni. Ilyen alapon én is mondhatnám, hogy egy szimpla birka az, aki behódol. Ezek mind túlzások. Az őszinteséget meg nem is annyira a szavakra vonatkoztatva értettem, hanem magára az életmódra, a természetességre, a valós igény-kielégítésre.
"még ha ennek az is az ára, hogy évente egyszer-kétszer két-három óráig néznem kell a nemszeretem após, vagy anyós ábrázatát."
Igazad van, ennyi kompormisszumot még lehetne vállalni. Mondjuk itt évi több alkalomról van szó, de hátha sikerül valahogy leredukálni 2-3-ra.
Nem hiszem hogy önzőség, bár lehet hogy a családtagok megsértődnek, jó indokot kell kitalálni.
Én sem járok már családi összejövetelekre, mert az a vége hogy valaki kölcsönkér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!