Van e esélyem tartásdíj emelést kapni?
Sziasztok.
Tavaly augusztusban elköltözött tőlünk a feleségem és itthagyott engem és három közös gyermekünket egy új szerelem kedvéért,de most nem is ez a lényeg.
Akkor mivel nem volt munkája belementem abba,hogy gyerekenként fizet 7000 Ft-ot aztán majd ad többet ha lesz.
Márciusban kimondták a válást,most június van,de még egy forintot sem láttam.
Én eddig nagyon türelmes és megértő voltam,de most már nálam is betelt a pohár.
Már van munkája,én alig jövök ki a pénzünkből. Én hülye rendes akartam lenni vele és cserébe ezt kapom !?
Azt szeretném kérdezni,hogy van-e esélyem a bíróságon magasabb összegű gyerektartást elérni.
Ő minimálbért kap papíron,de többet keres.
Valahol azt olvastam,hogy 15-20000 a bírói gyakorlat gyerekenként,nem tudom ez mennyire igaz.
Sajnos nem, két évente lehet kérni emelést.
Egyébként most fizet valamit, ha nem kérd az állami megelőlegezést.
3 gyerekre a fizetése 50% jár elvileg, de csak a bejelentett bér számít.
Van esélyed.
Valóban a fizetés 50%-át fogják megítélni, minimálbérből is.
Az elsö kérdés, hogy határozatba lett-e foglalva a tartásdij összege, vagy csak szóban állapodtatok meg.
A másik, hogy ha eddig nem fizetett (és van róla határozat), akkor kérned kell a bíróságon, hogy kötelezzék a gyerektartás fizetésére, mert ezt a bejelentéstöl számított 6 hónapig lehet visszamenöleg kérni.
A harmadik, hogy ha idöközben a volt feleséged helyzetében jelentös változás állt be, akkor megpróbálhatsz erre hivatkozva új kérvényt beadni.
A gyerektartás összege általában a tartásra kötelezett nettó jövedelmének 15-25%, de összesen max. 50% lehet, akárhány gyerek is van. A te esetedben a három gyerekre ennyi járna, amennyiben lehetséges a gyerektartás mértékében módositása.
(A gyerektartásnál csak a hivatalos fizetést veszik figyelembe, a feketén kapottat nem. Ez kb 32000 Ft-t jelenten maximum a te esetedben.)
Feketemunkánál tanukkal tudod bizonsítani esetleg hogy jár dolgozni, valamint környezettanulmánnyal és banki adatok bírói bekérésével, hogy valójában van több pénze.
Emellett párhuzamosan büntetőfeljelentést lehet tenni a rendőrségen gyermektartásdíj elmulasztása miatt, de ott nem neked ítélnek meg pénzt, hanem ő kap büntit, ami elsőre általában közérdekű munka, (nem pénzbünti hiszen az a gyerektartásra kéne neki), vagy felfüggesztett szabvesztés.
a bírósági per emiatt neked költségmentes, minél előbb add be, mert a hathónappal korábbiakat nem hajtják be rajta valóban.
Ha van már ítéletd vagy hivatalos írássbeli egyezséggetek, akkor is irány a bírósági ügyfélfogadás, ott kitöltik neked a végrehajtási lapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!