Felmondtam a munkahelyemen és közben kiderült, hogy terhes vagyok. Mit csináljak?
Attól függ, melyik ország. Nagy-Britanniában élő ismerőseim pl. azt mondták, szülni tuti hazajönnek, mert annyira szörnyű a közegészségügy, hogy ott nem mernének. Más országokról nincs információm...
A szüleiteknek biztos rossz lesz, hogy nem láthatják az unokájukat, így megértem, hogy nem olyan könnyű dönteni. Az ember a saját kényelmével egy ilyen váltás esetén nem annyira törődik, de ha a családjáról van szó, már óvatosabb. A semmiből viszont nem lehet élni, a párodnak nagyon jó munkát kellene itt most hirtelen találnia, hogy maradhassatok.
Ha problémamentes a terhességed, még vagy egy fél évig tudsz kint dolgozni az állásod típusától függően. Nagy kérdés az is, be lesztek-e jelentve, lesz-e TB-tek, a baba kap-e ingyenes ellátást stb. Ezeknek járjatok nagyon alaposan utána, mert ez a része nem játék, nyugaton nagyon drága az egészségügy, ha nektek kell fizetnetek az ellátást.
Külföldön is igényelhettek a gyerek után családi pótlékot, (vagy ami épp ott a neve), ami jóval több, mint az itthoni összeg. Bejelentett munkahely (a férjednek) és bejelentett lakcím biztosan kell hozzá.
Ha a kicsi picit nagyobb, sokkal könnyebb visszamenni dolgozni, a legtöbb országban ennek megvan a kialakult kultúrája, nem úgy mint itt. Ennek is időben érdeklődjetek utána, pl. mikor tanácsos bölcsibe íratni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!