Hogyan reagálnátok ha ilyeneket mondanának neked?
Először is válaszd szét azt, hogy nem az örökbefogadó szüleid és a másik testvér sértett meg, tehát rájuk ne haragudj, a kapcsolatod ne romoljon el velük.
Utána pedig próbáld rendbe hozni azzal a kapcsolatod, akivel összevesztél. Dühében mondhat mindenki hülyeséget, amit nem is gondol valójában, még saját édestestvérnek is.
"...mióta itt vagyok minden más lett és nem olyan a családja mint amilyen eddig volt"
Sajnálom, hogy ezt át kellett élned.
Az idézetből az is látszik, hogy a testvéred valószínűleg nem érzi jól magát a családban, esetleg magányos, vagy úgy érzi a szüleitek elhanyagolják őt.
Lehetséges, hogy akkor mikor beléptél az életükbe, a családon belüli szerepek megbomlottak és a testvéred úgy érzi, hogy ez méltánytalan vele szemben. Kérdés, hogy mielőtt odakerültél hozzájuk, a szüleid hogyan kommunikálták le ezt a két testvéreddel.
Lehet, hogy nem tisztázták eléggé a dolgokat és azóta a testvéredben fájdalom, lelki sérelem lehet, mely lehet valós vagy vélt is.
Az is elképzelhető, hogy mikor ez történt még kisebb volt és nem értette, hogy ha a szüleiteknek van két gyermeke, akkor miért van szükség egy újabbra. Egy gyerekben felmerülhet a kérdés: "én nem vagyok elég?", "engem akkor nem is szeretnek igazán?" stb. Lehet, hogy az akkori énje nem látta át a felnőttek döntésének okait. Csak annak következményeit "észlelte" maga körül.
Valószínűleg nem is rád haragszik, hanem a szüleitekre, mert azt is érezheti, hogy ezzel a döntéssel "elárulták őt" és az ő irányukba érzett düh és sértettség, fájdalom az, amit rajtad vezet le, mert ebben nincs felelősség, míg ha szüleit állítaná pellengére, akkor neki is meg kéne nyílnia. Az meg már rizikós ugye...
Szóval vagy azóta lelkileg sérült, mióta ott vagy, vagy egyszerűen nagyon alacsony az érzelmi intelligenciája és csak úgy hozzád vágta, mert ahhoz volt kedve. De inkább tartom valószínűbbnek, hogy az előző + sértettség.
Azt hiszem a helyedben elhívnám egy semleges helyre (parkba) beszélgetni, amihez nagy bátorság kell, tudom. :)
Megkérdezném tőle, hogy miért érzi úgy, hogy minden más lett? Milyen volt előtte? Miben változott? Nem érzi jól magát a családban? Megkérdezném, hogy mik történtek, mielőtt odamentél és hogy a szülők miket mondtak? stb.
Ha vele nem megy, akkor, ha van rá lehetőség, akkor a másik testvéremet kérdezném meg. Hátha tőle többet tudhatok meg.
Harmadik lépésként odamennék a szüleimhez és velük is elbeszélgetnék.
Ha hagyod, hogy ilyen jellegű megjegyzéseket tegyen, annak súlyos következményei lehetnek. Ha egyszer megtette és nem volt semmi, akkor legközelebb is megteszi, így vagy más formában érzékeltetni fogja, hogy nem "várt" személy vagy, "megtűrt vagy", nem vagy a család "teljes értékű" tagja, és ezt nem engedheted. Ki kell állnod önmagadért, mert a család egyenrangú tagja vagy, ha tetszik neki, ha nem! Minden kötelezettség és jog ugyanúgy megillet, mint őt. Ezt jó, ha tudatosítod benne! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!