Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti ilyen helyzetben megbocsájt...

Ti ilyen helyzetben megbocsájtanátok a szüleiteknek?

Figyelt kérdés

Megpróbálom röviden.

Az egész gyerekkorom szinte nem is volt. A szüleim alkoholisták voltak, én két kisebb testvéremmel szinte csak úgy éltünk bele a semmibe. Már oviban is csúfoltak, mert nem volt egy tiszta ruhánk, éjjel-nappal csak a veszekedések, sokszor kaja sem volt csak hogy piára, cigire legyen pénz. Sehol nem voltunk (nyaralás, állatkert, mozi vagy bármi) semmink nem volt (mikró, egy bicikli, vezetékes telefon, íróasztal, tiszta ruhák, stb, ami másnak természetes volt), persze italra mindig telt. Osztálytársakat sosem hívhattunk fel, mert rettenetes állapotok uralkodtak.

Most így sok évre rá, mikor már nem élek otthon, alapvető dolgokat saját magamtól tanultam meg az évek során (amit másnak a szülei tanítanak meg) nem tudom hogy de talpra álltam, teljes emberi életet élek, nem iszom, nem dohányzom, egyetemet végeztem, a múltamhoz képest egész jól élek (anyagilag is), főleg anyu valahogy úgy viselkedik velem mintha a barátnője lennék. Ha találkozunk megkérdezi ez vagy az a ruha hogy áll neki, (persze annó, mi gyerekek úgy néztünk ki mint valami hajléktalan) megsértődik ha nem hívom moziba vagy bárhová, és annyira rossz, mert azt a sok évet nem tudom elfelejteni.

Viszont az időt sem tudom visszafordítani.

2013. máj. 12. 22:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Nekem ennél néhány fokkal durvább családom volt. Tudom, hogy miről beszélsz.

Megbocsátani nem KELL, hanem muszáj, különben a foglyuk leszel egy életre, és ami a rosszabb: sokat le fogsz verni a gyerekeiden, akkor is, ha tudatosan nem akarod megtenni (mert nem tudatosság-szintű dolgok azok, amik belül ennyire fájnak).

Viszont megbocsátani csakis úgy lehet, hogy magadban feldolgozod - segítséggel, egyedül ilyen traumák nem oldódnak fel - a valahai fájdalmakat, a soha-nem-volt gyreekkorodat, mindent, és amikor a traumafeldolzás végén a gyászfolyamat legvégére eljutsz, akkor egyszerűen csak felolódik minden fájdalom, harag, szörnyűség és nem fáj már soha többé semmi, bármit is tettek veled. Ez a megbocsátás.

Innetől fogva szabad vagy, lélekben, és bármit tesznek ezek után a szüleid, bármire utalnak, bármit próbálnak benned rángatni (lelki madzagot), nem lesz fogás rajtad.

Nagyon nehéz út, de megéri. Az időt nem lehet visszaforgatni - ez az egyik legnehezebb az egészben szerintem -, de a maradék idődet megkapod, szabadon. És az nagyon nem mindegy, hogy ha van még előtted X év, akkor ezt hogyan töltöd ki és el.

Üdv:

Egy sorstárs

2013. máj. 13. 08:15
 12/13 anonim ***** válasza:
11: Még valami, amit lehagytam, de fontos: minden más csak elfojtás. Megbocsátani nem lehet úgy, hogy eldöntötted, hogy inenntől fogva nem haragszol rájuk. Az csak önbecsapás, aminek nagyon kemény következményei lesznek idővel.
2013. máj. 13. 08:18
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2013. máj. 13. 10:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!