Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Minden esetben kell hagyatéki...

Minden esetben kell hagyatéki tárgyalás?

Figyelt kérdés
akkor is ha nincs mit örökölni?
2009. szept. 30. 21:10
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A Polgármesteri Hivatalban van a hagyatéki tárgyalás.Ott kell nyilatkozni,hogy az elhunytnak van e örökölhető vagyona.Ha nincs,akkor erről kell egy nyilatkozatot aláírni,és nincs semmilyen további eljárás.

Ha van az elhunytnak bankszámlája,az gondot okozhat.A bank ugyanis csak akkor szünteti meg a számlát,ha közjegyző által készített hagyatéki végzést mutat be az örökös.Ez legkevesebb 15-20.000.- Ft-ba kerül.Ha van a számlán pénz,és nem vette fel senki a halála napján,akkor az is az örökség részét képezi és kell közjegyző.Ha viszont üres a számla,akkor a halotti bizonyítványt beadod a bankhoz.A számlát ugyan nem szüntetik meg a közjegyzői papír nélkül ( amit felesleges elkészíttetned)

legalább félévig küldenek számlakivonatot,de később,mint nem élő számlát megfogják szüntetni.(Persze csak akkor,ha nincs rajta pénzforgalom).Ezt a bank nem fogja mondani,de mivel ezen a területen dolgoztam,ismerem az eljárást.Nekem is volt a közelmúltban halottam ezért tudom ezt a dolgot.

2009. szept. 30. 21:45
 2/4 A kérdező kommentje:

Nos egyetlen dolog ami a nevén van..volt...az egy ezer éves autó aminek az értéke max 40000.-ft.Bankszámlája volt az biztos de az is tuti hogy minuszban volt. Ilyenkor mi a teendő???

Részvétem az elhunyt hozzátartózó miatt:(

2009. szept. 30. 21:50
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Nekem apukám halt meg nemrég,és volt hagyatéki tárgyalás.

Nem a polgármesteri hivatalban!!!!Ezt közjegyzői irodában tartják meg.És mivel a szüleim háza anyám nevén van,ezért gyakorlatilag nem örököltem még,csak egy pár ezer ft-os dolgot,aminek a bejegyzési költsége a földhivatalba 7000ft- volt.Meg persze a hagyatéki tárgyalás sincs ingyen,arra meg 16000-et kellett fizetnünk.Ha már valami a nevén van az örökhagyónak,ingó vagy ingatlan akkor is lefolytatják a tárgyalást a szokásos költségekkel,független attól mennyit ér az örökség.

2009. szept. 30. 22:06
 4/4 A kérdező kommentje:
...
2009. okt. 1. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!