Ha szeretném kideríteni, hogy az elhunyt édesapám hagyott-e végrendeletet a temetésével kapcsolatban, akkor azt melyik közjegyzőnél tudom kideríteni?
Elméletileg a végrendelet kétpéldányos. Egynek a végrendelkezőnél kéne lennie. Átnéztétek édesapád iratait?
Elméletileg (azért így írom, mert nem vagyok jogász) egy lista tartalmazza az elhunytakat. Ezt a listát látják az irodák. Ha valahol van végrendelete, kiértesítik az illetékes közjegyzőt. Elméletileg. De a legjobban akkor teszed, ha elmész a közjegyzőhöz, és nála érdeklődsz.
Egyébként ha készült végrendelet, szerintem az örököst értesítette volna erről, amikor a végrendeletet készítette.
A hagyatéki sokszor olyan későn van, addigra el kell temetni a halottat. Az hogy közjegyzőnél vagy ügyvédnél hagyott elég hülye ötlet, honnan tudná az a valaki, hogy épp meghalt a végrendelkező és szólni kell?
Szerintem a családjának biztos beszélt róla, ha valami extra kívánsága lett volna.
A hagyatéki tárgyalást kényelmetlen lenne megvárni (kb. 6 hó) a TEMETÉSSEL!
Gondolom, hogy a kérdező arra kíváncsi, hogy az apja rendelkezett-e arról, hogy temessék vagy hamvasszák és milyen szertartással.
Kérdező!
Nem valószínű, hogy az édesapád erről végrendeletben rendelkezett volna, ugyanis a végrendelethez csak a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző férhet hozzá (ő kérheti le a rendszerből, hogy van-e egyáltalán) és a közjegyzőhöz általában csak jóval a temetés után szokott kerülni az ügy.
7-es: Nem egészen. Csak akkor kell két tanú, ha nem kézzel írta, hanem géppel. Ilyenkor a két tanú azt hitelesíti az aláírásával, hogy a végrendeletet teljes terjedelmében a végrendelkező írta.
Ha a kézírásával (saját kézzel) írja a végrendeletet az örökhagyó, és minden lapot folytatólagosan beszámoz, valamint aláír, akkor csak a végén kell egy teljes aláírás és dátum. Tanú nem kell. Ilyenkor is csak egy példány van. Nem kell a közjegyzőnél sem letenni. A hagytaéki tárgyalásra azonban a közjegyzőnek tudnia kell, hogy van-e végrendelet. Ha van, de valaki megsemmisíti, vagy letagadja, az büntetendő, úgyhogy nem érdmes ezzel trükközni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!