Szerintetek mennyit illik félre tenni ebből a fizetésből, ha otthon lakok még?
A nagyobbik fiam már dolgozik (24 éves), ő 120at keres, ebből 50et rak le fixen egy számlára, a többit sem költi el mindig. De 20 körül van maga a benzin, kb. 20-30at elkölt erra-arra, ruhát vagy mást nem mindig vásárol, szóval van készpénz tartalékja. Máskor meg egyben elveri. Szerintem ez az 50 lerakása nagyjából reális.
(haza nem ad pénzt, olvastam a hozzászólásokat, hogy "illik". Szerintem ha a szülő nem kéri akkor nem kell, ha nem tudnánk eltartani akkor szólnánk)
Ha otthon nem kell fizetned, mert a szüleid keresnek úgy, hogy ez ne legyen nekik megterhelő, akkor nem tudom, hogy ezzel mi a gond. Így segítik a gyereket, hogy tudjon félretenni.
A kérdésed azért sok mindentől is függ.
Otthon este főtt ételt esztek? SOk helyen a vacsora a főétkezés, míg máshol a családtragok a munkahelyen oldják meg, és otthon hideget esznek este. Ez sem mindegy.
A munkahely megközelítése sem mindegy. A bérlet 10 ezer (Pesten), ha kocsival kell menned, akkor benzin pénz. A helyi közlekedést kevés helyen finanszírozzák.
SZóval a bérlet 10 ezer, a kaja + kávé naponta egy ezres. Ez 20 ezer. Összesen eddig 30. Ruha, pipere, egy kis szórakozás, színház, mozi, barát/nő, telefon. Ha nem akarsz a világ elöl elvonulni, és csak a spórolásnak élni, ezek havonta minimum egy 30 ezer.
Tehát már 60 ezernél tartunk, és még igen szolidan élsz.
Ha ebbe egy kis kondi termet vagy valami hobbit belekalkulálsz, esetleg még több. És hát egyszer élünk.
Szóval szerintem legjobb esetben olyan 50-et tudsz félre rakni. Ha beéred a kínai és turis ruhákkal és az otthonüléssel, akkor akár 70-et is.
Hát én szoktam mindenféle ruhát, piperecuccot vásárolni, és eljárunk a barátnőimmel, de nem kell rá havonta 30 ezret költenem.. A kozmetikumok a gyengéim, abból tuti veszek minden hónapban, valami sminket, krémet, maszkot, stb. Szórakozni meg nem csak a moziban lehet. Főleg úgy, hogy dolgozom heti 20 órában és mellette nappalis egyetemista vagyok. Gyakran csak elmegyünk sétálni és beszélgetni, azt jobb szórakozás is, mint moziban ülni.
Szóval ha a kérdező is olyan, mint én, akkor mondjuk költ 10 ezret bérletre, 5-10 ezret kozmetikumra vagy ruhára, 10 ezret szórakozásra (bár én pl közel sem költök ennyit.. de ebből olcsóbb helyeken már hetente egyszer kijön pl két koktél) és még van 10 ezer forintja csak úgy, ha valamire rákívánna, akkor is el tud még rakni 70ezer forintot. Tulajdonképp semmi másra nem kell költenie, csak saját magára, szóval akár 100ezret is el tudna rakni havonta, ha nagyon akarna, de 70ezerrel még nagyon szűkösen sem kell élnie.
"Akkor is képtelenség a 70-80 ezer forint megtakarítás 110 ezerből a mai világban,"
Miért lenne képtelenség? Vedd azt a helyzetet, hogy külön él: csak 70-80 ezer elmegy lakhatásra, kajára és ez is csak akkor ha valakivel együtt él vagy csak szobát bérel. Saját albérletet egyedül ennyi pénzből nem tud fenntartani vagy csak valami nagyon kicsi nagyon olcsót és nagyon spórolósan.
Na most neki se rezsi, se kaja, se lakbér... hogy a fenébe ne lehetne így 80, de akár 100 ezret is elrakni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!