Szülők, akik egyedül nevelik a gyermeküket! Hogyan oldjátok meg?
Egyedül nevelem a 10 éves kislányomat, az apukája elhagyott minket, tartásdíjat nem fizet, nem érdekli a kislány. Én havi 120 ezer forintot kapok (családi pótlékkal, étkezési utalvánnyal együtt) amiből 11 ezer a BKV bérlet, min. 4 ezer elmegy sulis dolgokra (osztálypénz, új füzet/színes ceruza, gyurma technika órára, esetenként könyv stb.) 5 ezer az iskola ebéd, 40 ezer az albélet, 30 ezer a rezsi. Marad MAXIMUM 30 ezer forintunk ételre és tisztálkodási szerekre, amiből egyszerűen nagyon nehezen tudok kijönni. 1 kg paradicsom 400ft, 1 liter tej 200ft (amiből napi 1 liter el is fogy)..
A kislány pedig gyakran mondja, hogy az osztálytársai libegőzni voltak, állatkertben a családdal, valami sugár nevű cukrászdába járnak hétvégenként, 3D-s moziba szeretne menni a barátnőjével stb. de ugye ezek mind-mind pénzbe kerülnek... hogy mondjam el, hogy nem lehet, hogy megértse? Mindig azt kérdezi, hogy miért, miért?
A 20-as válaszoló nagyon jó tanácsokat írt, fogadd meg őket. :)
Én még talán annyit tudnék alternatív megoldásként tanácsolni, hogy adj neki havonta ezer forint zsebpénzt. Ha 30 ezer forintból kitudsz jönni, akkor már a 29 sem lesz probléma, így viszont eltudod magyarázni neki, hogy minél tovább gyűjt, annál különlegesebb programra lesz majd lehetősége elmenni belőle. Pl. elmehet a barátnőivel moziba, avagy a cukrászdába. Megtanulja, hogy értéke van a pénznek és sajnos annyi van, amennyit kap, ha többet akar, gyűjtögetnie kell.
Ezen felül az ő nyelvén elmagyarázhatod az anyagi dolgaitokat is. Hogy minden ember más fizetést kap, ki többet, ki kevesebbet. Te sajnos ennyiből gazdálkodhatsz és ebből nem telik minden héten ilyen programokra.
Még hozzátenném a saját tapasztalataimat. Én is így nőttem fel. A szüleim diplomások mindketten, de hitelekkel a nyakunkban nagyon nehezen, mondhatni a semmiből éltünk meg, amikor olyan idős voltam, mint most a te lányod. Mindig kaptam egy kis zsebpénzt, ha leküldtek boltba, akkor megkaptam azt a 15-20 forintos visszajárót.
Mindig irigykedtem, hogy az osztálytársaimnak mekkora szobája van, hány barbie-ja, vagy milyen mennyiségű csajos legoja, hogy síelni is járnak, meg nyaralni is, ráadásul külföldre, mi meg soha sehova. Ennek ellenére viszont felnőttem és nagyon is boldog gyerekkorom volt úgy érzem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!