Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szülők, akik egyedül nevelik...

Szülők, akik egyedül nevelik a gyermeküket! Hogyan oldjátok meg?

Figyelt kérdés

Egyedül nevelem a 10 éves kislányomat, az apukája elhagyott minket, tartásdíjat nem fizet, nem érdekli a kislány. Én havi 120 ezer forintot kapok (családi pótlékkal, étkezési utalvánnyal együtt) amiből 11 ezer a BKV bérlet, min. 4 ezer elmegy sulis dolgokra (osztálypénz, új füzet/színes ceruza, gyurma technika órára, esetenként könyv stb.) 5 ezer az iskola ebéd, 40 ezer az albélet, 30 ezer a rezsi. Marad MAXIMUM 30 ezer forintunk ételre és tisztálkodási szerekre, amiből egyszerűen nagyon nehezen tudok kijönni. 1 kg paradicsom 400ft, 1 liter tej 200ft (amiből napi 1 liter el is fogy)..

A kislány pedig gyakran mondja, hogy az osztálytársai libegőzni voltak, állatkertben a családdal, valami sugár nevű cukrászdába járnak hétvégenként, 3D-s moziba szeretne menni a barátnőjével stb. de ugye ezek mind-mind pénzbe kerülnek... hogy mondjam el, hogy nem lehet, hogy megértse? Mindig azt kérdezi, hogy miért, miért?

2013. ápr. 21. 18:08
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
hm hidd el meg lehet oldani ülj le a kislányoddal és beszélgess el vele...megértem, hogy megszeretnél adni neki mindent de neki is megértőnek kell lennie elvégre már 10éves..ha nem az, akkor magadban keresd a hibát... én 21 évesen olyan helyzetbe kerültem, hogy a bátyám 7éves kisfiát kell nevelnem teljesen egyedül már lassan egy éve... nálunk az anyagi körülmények teljesen jók voltak és csak az anyagiak számítottak a szülőknél és a kisfiúnál egyaránt addig amíg a testvérem élettársa 13év után arra a döntésre jutott,hogy ő még nem élte ki magát...Így egy nap kirámolta a lakást elvitt több milló forintot és persze az autóját...a bátyám ott marat 34évesen akkor még 6 éves fiával a család össze omlott és minden felborult mivel megkellet oldani az anyagi helyzetet az az a gyerek ellátását mindenféle szempontból a lelki problémákat úgy próbálta kompenzálni,hogy mindent megvett a kisfiúnak amivel a gyerkőc vissza is élt rendesen...a kisfiút most én nevelem én viszem és hozom a suliból én tanulok vele és persze gondoskodom róla hétvégenként viszont a szüleim vigyáznak rá akkor haza viszem a városból a friss falusi levegőre:)) mivel a testvérem kint dolgozik külföldön küld haza havi 150ezret plusz a családi potlék(nálunk sincs gyerektartás)így rám hárult a feladat,hogy megtanulja azt,hogy nem mindig lehet mindent megvásárolni és nem járunk minden nap mekibe, nincs minden nap csoki és üdítők nem megyünk moziba nincs drága transformes sisak tehát nem szorjuk a pénzt felesleges dolgokra... mi helyette elmegyünk a játszótérre és ott játszunk, papírból készítünk játékokat van mikor festünk, sétálunk mozi helyett mesét olvasunk de ezek mind általános dolgok meg kell értetned a lányoddal, hogy az a fontos, hogy együtt vagytok és együtt csináltok új dolgokat próbálj meg több időt szentelni rá ha nekem sikerült megértetnem egy "már" 7éves kisfiúval,hogy nehezebb helyzeten megyünk most keresztül és nincs pénz játékokra és édességekre helyette itt vagyunk egymásnak és bízhatunk egymásban... én leültem vele és elmondtam neki mi a helyzet de próbáltam az ő szintjéhez mérve el magyarázni neki megértette és nem hisztizik nem keresi a miérteket hanem elfogadta.:) és nagyon büszke vagyok rá:))))neked is sikerülni fog sok sikert a változásban:)
2013. ápr. 21. 20:32
 22/24 anonim ***** válasza:

A 20-as válaszoló nagyon jó tanácsokat írt, fogadd meg őket. :)

Én még talán annyit tudnék alternatív megoldásként tanácsolni, hogy adj neki havonta ezer forint zsebpénzt. Ha 30 ezer forintból kitudsz jönni, akkor már a 29 sem lesz probléma, így viszont eltudod magyarázni neki, hogy minél tovább gyűjt, annál különlegesebb programra lesz majd lehetősége elmenni belőle. Pl. elmehet a barátnőivel moziba, avagy a cukrászdába. Megtanulja, hogy értéke van a pénznek és sajnos annyi van, amennyit kap, ha többet akar, gyűjtögetnie kell.

Ezen felül az ő nyelvén elmagyarázhatod az anyagi dolgaitokat is. Hogy minden ember más fizetést kap, ki többet, ki kevesebbet. Te sajnos ennyiből gazdálkodhatsz és ebből nem telik minden héten ilyen programokra.

Még hozzátenném a saját tapasztalataimat. Én is így nőttem fel. A szüleim diplomások mindketten, de hitelekkel a nyakunkban nagyon nehezen, mondhatni a semmiből éltünk meg, amikor olyan idős voltam, mint most a te lányod. Mindig kaptam egy kis zsebpénzt, ha leküldtek boltba, akkor megkaptam azt a 15-20 forintos visszajárót.

Mindig irigykedtem, hogy az osztálytársaimnak mekkora szobája van, hány barbie-ja, vagy milyen mennyiségű csajos legoja, hogy síelni is járnak, meg nyaralni is, ráadásul külföldre, mi meg soha sehova. Ennek ellenére viszont felnőttem és nagyon is boldog gyerekkorom volt úgy érzem. :)

2013. ápr. 21. 20:42
 23/24 anonim ***** válasza:
10 éves gyerek már megérti ha azt mondod most nincs és nem lehet. Teljesen jól áll hozzá, még ha a te szived bele is szakad. Mert tudom mit érzel ilyenkor. Fel a fejjel, lesz jobb, még ha most nehéz is.
2013. ápr. 21. 20:44
 24/24 anonim válasza:
Kedves Kérdező! Tudom, hogy már áprilisban fel lett rakva a kérdésed, de én ma találkoztam vele és megosztanám veled a véleményemet, tapasztalataimat. A kérdést akár az én édesanyám is feltehette volna, ugyanilyen helyzetben nevelt fel engem. Volt időszak, amikor nem volt könnyű a dolga és ez pont 10-15 éves korom között volt. Tudom, hogy egy 10 éves gyerek meg tudja érteni hogy nem telik mindenre, én is felfogtam. Bár anya lelkileg mindig támogat és akkor is támogatott és amit tudott maximálisan megadott, mégis sokszor veszekedtem vele a helyzetünk miatt. Később mikor már eléggé felnőtt voltam, akkor ez is elmúlt, és az is sokat segített, hogy suli melletti munkát is tudtam már vállalni. Rájöttem, hogy sose anyura haragudtam, hanem a helyzetre, ugyanis borzasztó rossz érzés volt, amikor láttam, hogy xy-nak új telefonra, cipőre telik és minden nyáron tengerparton nyaral, mikor én még a Balatonon se voltam. Viszont utólag azt gondolom, hogy ennek a helyzetnek nagy szerepe volt az életem alakulásában. Már a középsuliban is az járt a fejemben, hogy tanulnom kell azért hogy jó munkám legyen és az én gyerekem ne ilyen helyzetben legyen. Ez a cél a mai napig a szemem előtt van és jó úton haladok :) Lehet kicsit hosszúra sikerült a válaszom, de összességében azt gondolom, hogy a legfontosabb, hogy minél több szeretet, lelki támogatást adj meg neki, illetve biztasd őt a tanulásra. Remélem tudtam segíteni :) 22 L
2013. jún. 2. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!