Mérföldkőhöz érkezett az életem! Ha "kapnék" 25 milliót, melyik utat válasszam? Veszünk egy családi házat, kocsit a párommal (plusz gyereknevelés)? Vagy megvalósítsuk az álmunkat: egy "bisztró" jellegű helyet nyissunk (vállalkozásba fektetés)?
1, Ha házat vennénk, kocsit stb, elfogyna a pénz, és ugyanúgy kellene küszködni a mindennapokkal, dolgozni járni alkalmazottként...
2, Én szakács vagyok, a párom a pultban dolgozna, a húgával együtt (családi jellegű vállalkozás lenne), és az ebből jutó nyereségből is tudnánk házat venni kicsit később, és a magunk főnökei lehetnénk.
Szerintem 90%-ban a hely dönti el, hogy mennyire lesz keresett a bisztrót, a maradék 10%-nak igen nagy része pedig az árakat képezi. Nem mindegy melyik réteget célzod meg. Úgy állítod össze az árlistát, hogy oda egy egyszerű halandó is betudjon menni, avagy úgy, hogy csak a felső 10 ezer engedhesse meg magának. Nem mindegy milyen dizájnnal tervezed meg, ennek kapcsolódnia kell a megcélzott körhöz is, legyen kifinomult, de még is egy vidám, kellemes és laza hangulatú hely, vagy legyen csilli villi pompa hely, de csak frakkban mernek belépni az emberek... (Jó ez most túlzás, de remélem érted)
Szóval összességében egy nagyon nagyon jó koncepció kell, hogy sikeres legyen a vállalkázásod.
Nálunk nem olyan régen egy gyorsétterem féleség nyitott a város főterén, gyönyörű környezetben. Első körben az egyetemistákat célozták meg és a rohanó dolgozó embereket az áraikkal, kedvezményeikkel és a menükkel. 20 féle menü van délben, egyébként pedig csak néhány desszert, palacsinta, saláták, pizza, gyros, ilyesmik. Kávé, tea, cappucino.
Elkövették azt a hatalmas hibát, hogy vendégcsábítás céljából mindig hatalmas kuponos akciókat csináltak, ami azonban szépen a minőség romlására vezetett, így szépen lassan elfogyott a vendégkörük, hiába szép környezet, modern hely és olcsó árak...
Ők szerencsére időben észrevették, hogy ez nem fog így menni. Bezártak és egy hónap múlva új dizájnnal, új koncepciókkal ismét megnyitották a helyét. Új reklámok stb. Tehát azért nagyon könnyű egy rossz ötlettel is tönkrevágni egy amúgy jól menő vállalkozást, vigyázni kell vele.
11-es válasz, köszönöm szépen az észrevételt!
Elég óvatos típus vagyok, százszor átgondolom a dolgokat, több szempontból megvizsgálva...és erre én is rájöttem, hogy az sem jó, ha agyonakciózva adjuk az ételeket, mert az mindig a minőség rovására megy!
Valahol az arany középutat kellene megtalálni:
egyszerű halandóként is nyugodt szívvel finomakat enni :)
Én az "átlag embert" céloznám közönségként: rohanó emberek, egyetemisták, nyugdíjasok, dolgozók...De például nem akarom a bolognai spagettit 890-ért adni (a minőség miatt), inkább megcsinálom marhahúsból például, vagy normális paradicsom szósszal, és adom 1100,-ért.
A hely: nem akarok csili vili puccos helyet, inkább családias hangulatút (kockás terítő xD )...
Én sose nyitnék bisztrót,de semmi más boltszerűt sem.
Van családi vállakozás,bolt tele mindennel,irtó szivás,nulla szabadidő.
Remélem elolvastál már vagy fél tucat könyvet a vállalkozások vezetéséről is.
Mielőtt ezt megtennéd (szánj könyvekre nyugodtan 10-20-30 ezer forintot ha kell), olvasd el ezt a cikket a vállalkozásokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!