Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szeretném megváltoztatni a...

Szeretném megváltoztatni a vezetéknevem, de a családom teljesen ki van akadva. Szerintetek jogos? Mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Férjhez mentem és szeretném felvenni a férjem nevét, de nem úgy hogy Xné Y Valaki, hanem úgy hogy az Y-t (az eredeti vezetéknevem) elhagyom és simán X Valaki leszek.

Egyrészt nagyon hosszú a jelenlegi vezetéknevem + a keresztnevem is, így ha felvenném még elé úgy, hogy Xné vagy esetleg kötőjellel X-X Valaki lenne, akkor brutálisan hosszú lenne, szóval ez esélytelen.

Másrészt egyáltalán nem szeretem a saját vezetéknevem, hosszú, kemény és nyers hangzású, nem is illik össze sem a keresztnevemmel sem a személyiségemmel.

Teljesen meg vannak ezen botránkozva, pláne a nagyszülők, már kitagadással is fenyegetőznek. Ez azért már nem normális, nem? Hogyan enyhítsem meg őket szerintetek?

2013. ápr. 7. 13:49
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
85%
Pont a nagyszuloket nem ertem. Regen nem volt olyan, hogy nem veszed fel a ferjed nevet. Miert vannak ugy kiakadva, hogy most te azt akarod felvenni. Egyebkent meg hany eves vagy, hogy azt kepzelik, majd megmondjak neked, hogy mit csinalj? Majd belenyugszanak. En magasrol ejtenek ra, hogy mit szolnak hozza. Nalunk meg valahogy forditva van, a parom neve hosszu es nem nagyon tetszik. Igy mondtam neki, hogy ha elvesz, en maradok a regi nevemnel. Egyaltalan, se o, se a csaladja nem izelt ezen egy pillanatig se.
2013. ápr. 7. 14:08
 12/18 A kérdező kommentje:

#12-es válaszoló, légy szíves ne túlozz (identitászavar) és ne provokálj (le lehet pontozni) örülnék ha ezalatt a kérdés alatt kivételesen nem esnének egymásnak a válaszolók! Köszi!

Egyébként 25 vagyok, kicsit akaratosak a nagyszüleim az tény. :) Anyuék lényegében jól fogadták az ötletet, nem balhéztak meg ilyesmi, értelmes felnőtt ember módjára tiszteletben tartják a döntésem.

2013. ápr. 7. 14:13
 13/18 anonim ***** válasza:
73%
Nehogy már a neven múljon az identitás zavar:) Én is megmaradtam a sajátomnál, nekem is fura lett volna hogy máshogy hívnak, de megértem ha valaki így is ki akarja fejezni az összetartozást.
2013. ápr. 7. 14:20
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Úgy vedd fel, ahogy akarod - eleve nem értemi, miért kell erröl népszavazást tartani a családban, ez kizárólag a te dolgod -, és idövel megszokják.

Ha eleinte meg lesznek sértödve, akkor is nemsokára rájönnek, hogy ök nem tudják megvátoztatni és beletörödnek.

2013. ápr. 7. 14:23
 15/18 anonim ***** válasza:
0%
Nem túlzok így érzem és kész....
2013. ápr. 7. 14:26
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

a nagyszülők még egy másfajta világban nőttek fel, nekik teljesen új ez a kötőjelezés meg a csak férj vezetékneve-keresztnév kombó.

nyugtasd meg őket, h a lánykori neved mindig ugyanaz marad, sok helyen le kell majd írnod, tudni fogják a valódi családnevedet. de most szeretnéd megtisztelni a férjedet azzal, h felveszed a nevét, immáron hozzá tartozol, egy család lesztek.

gondolom a nagyid még pl. Kovács Józsefné és nyoma nincs a mostani nevében a lánykorinak. kérdezd meg, h az ő szülei mit szóltak, h elhagyta a születési családnevét, sőt a férjezett nevéből még a keresztneve sem derül ki.

én pl. képtelen lennék úgy élni, bemutatkozom a hivatalos nevemen, és hozzá kéne tennem, h a keresztnevem X, kérlek szólíts így.

szegény nagyszüleim már nem élnek, de ha jól tudom abba sem szóltak bele, h anyum csak apám vezetéknevét vette fel a keresztneve mellé, és nem lett XYné, sem pedig Xné Z Valaki. aztán a válás után gyorsan visszavette a lánykori nevét, mert úgy hatott volna az egyező vezetéknevünk elsőre, mintha leányanya lenne :)

ja, és nyugtasd meg őket, h nem tudnak kitagadni, mivel az örökség először a gyerekeikre száll, aztán az unokákra. szóval max a szüleid tudnak kitagadni. :) az egy dolog, h emiatt kitiltanak a házukból, de sztem akkor a fél város rajtuk nevetne :)

2013. ápr. 7. 14:30
 17/18 anonim ***** válasza:

14:00, 14:30

Az én nagyszüleim teljes férjezett nevet vettek fel, akkoriban az volt a szokás, abból még a keresztnév sem maradt meg. Igen más világ volt, ott teljesen elhagyták a sajtá nevüket a nők. Az mennyiben jobb és megérthetőbb, mint az, ha legalább a keresztnevét megtartja? Természetesen a leánykori név marad, ennyire nem buták, hogy ezt ne tudják a nagyszülők, szerintem...

Simán ki vannak akadva, a semmin.

Kérdező: Én a helyedben biztos felvenném a férjem vezetéknevét, és ha ezen múlik a nagyszüleim szeretete felém, akkor ne szeressenek. Tényleg nem normális ez a hozzáállás.

2013. ápr. 7. 16:08
 18/18 anonim ***** válasza:
80%
Én is úgy vettem fel, hogy simán a férjem vezetékneve lett az enyém is - a lánykori nevem hülyén hangzott nagyon, sose szerettem. Apám kicsit hümmögött, hogy hát nem tartom meg a régit, de nem komolyan, mivel anyám se vette fel az ő nevét, megszokhatta :D
2013. ápr. 7. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!