Külföldön élő családokban valóban az lenen a normális, ha otthon is az ország nyelvén beszélnének?
Én is kivándoroltam pár éve és a nyelvet megtanultam rendesen. Van akcentusom, de írásban nem szúrják ki h külföldi vagyok. A barátommal, aki szintén külföldi, az ország nyelvén beszélünk. Vendégségben voltunk egy helyinél, aki azt mondta h ha vki már idejön az országba, ami őt befogadja, akkor meg kéne adnia neki a tiszteletet, h az ő nyelvén beszél. Otthon a gyerekeivel is. Én azt mondtam h én mindenképp szeretném ha a gyerekeim megtanulnának magyarul és úgy fogok velük beszélni. (nem akarom h a gyerekeim a saját nagyszüleikkel se tudjanak kommunikálni..). Szerinte azonban ez elfogadhatatlan, h idejön vki külföldről és ragaszkodik a saját szokásaihoz..
Szerintetek kinek van igaza? Én semmi kirívót nem csinálok, teljesen beilleszkedtem, nincsenek is magyar ismerőseim, az egyetlen amit fontosnak tartok h ha ilyen kis módon is de tovább vigyem a magyarságomat akárhol is élek és átadom az anyanyelvem a gyerekeimnek.
És ha a férjem lesz a jelenlegi barátom akkor nem lesz ellenemre az se ha ő is az anyanyelvén beszél a gyerekkel...
Szerinte te beszélj majd csak magyarul a gyerekkel, a kezdetektől fogva. A külföldi környezetben pedig hamar meg fog tanulni az idegen nyelven. Méghozzá tökéletesen.
A barátnőmék gyerekei 2 év után úgy beszéltek mintha kint születtek volna, az enyémek is pár hónap után egyre jobban belerázódnak.
15"Szabályosan káros, ha már akkor több nyelvet hall, amikor még az első nyelvet (és a beszédet) tanulja, nagyon összezavarja. "
Ez egy nagy hülyeség, több országban (ahol több nyelven beszélnek) már bizonyított, hogy egy gyerek simán meg tud tanulni párhuzamosan 2-3 nyelven is tökéletesen.
Ismerős családokban ahol az apa és az anya is a saját anyanyelvén beszélt a gyerekkel, ott mind a kettőt tökéletesen megtanulta.
Angliaban elek mar 10 eve.A kislanyom itt szuletett ,most 4eves.
3nyelven beszel.Itt azt mondtak nekem,hogy otthon mindenfele keppen az anyanyelven beszeljek vele,mert az angol igy iis ugy is megfogja tanulni.
Teny,hogy a megszokottnal kesobb kezdett el beszeni.
Apollo az elonyer e fog valni.
Angliában éltem jó ideig a francia férjemmel, ott is született a kislányunk. El nem tudnám képzelni, hogy angolul beszélgessek a saját gyerekemmel. Otthon magyarul beszéltem hozzá, az apja pedig franciául. Szépen meg is tanulta mind a két nyelvet.
A te esetedben úgyis német oviba/iskolába fog járni a gyerek és rá fog ragadni a német nyelv, plusz az apukája is német. Ne foglalkozz ezzel a beszólással, kíváncsi vagyok mit szólna az illető ha pár évig Magyarországon kéne laknia. Egyből megváltozna a véleménye, az tuti...
az apukajelölt nem német. De ettől függetlenül tőle sem várnám el h otthon németül beszéljen a gyerekkel.
Ha nagyon elképzelem a helyzetet(ami vicces, mert még sehol nem tartunk gyerekvállalás terén én meg itt egy ilyen problémára koncentrálva közben megtervezek mindent, amire eddig eszembe sem jutott gondolni.. :) ), akkor otthon magyarul beszélek, de pl ha vendégségben vagyunk valakinél és a gyerek már nagyobb, meg felfogta h a magyar és a német külön nyelv és a magyart a többiek nem értik, akkor nem fogok magyarul beszélni hozzá, az utcán nyilván, de vendégségben bunkóság csakazértis magyarul beszélgetni, ha közben mindketten tudunk németül.
Nővéremék is Németországban élnek,nővérem magyar,pasi angol.Gyerek 4 éves,három nyelven beszél.Nővérem magyarul beszél hozzá ha ketten vannak,az apja angolul,ha hárman vannak,akkor angolul beszélnek,ha többen akkor németül.A német az oviban ragadt a gyerekre és a tévéből.
4 éves,mindhárom nyelvet ugyanugy beszéli,és tudja hogy mikor melyiken szólaljon meg.
"Szabályosan káros, ha már akkor több nyelvet hall, amikor még az első nyelvet (és a beszédet) tanulja, nagyon összezavarja."
Akkor a külhoni magyarok mind fogyatékosok, mert a magyar mellett beszélnek még szlovákul, szerbül, románul, ukránul...
Nem olvastam el a kommenteket, de leirom, mi van nalunk.
Ferjem orosz. En magyar. Amerikaban elunk. Kozos nyelv az angol. Van egy baby sitterunk, aki velunk lakik es spanyol. Ket gyerekunk van. 5 eves es 8 eves. Velem magyarul beszelnek. Apaval oroszul, baby sitterrel spanyolul es az iskolaban angolul. Nem erzem problemanak, hogy negy nyelven kommunikalnak.
Nyaron a vakacio idejen egy-egy honapra hazamennek a nagyszulokhoz. Egy honapot jarnak Oroszorszagban ovodaba ill. nyari iskolaba, egy honapot Magyarorszagon. Magyar es orosz barataik is vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!