Szerintetek egy tinédzsernek nem kellene otthon segítenie? Ne vegye ki a részét a házimunkából?
Itt olvasom a hozzászólásokat és rengetegen írnak olyanokat, hogy jaj a tiniknek semmit nem kell csinálni otthon mert, hogy tanuljon.
Ez valahol igaz is, de...
1 nem tanul nonstop senki 5-6 órákat a középiskolába.
2 szerintem egy kis portörlésbe, porszívózásba senki nem hal bele.
3 ha úgy nő fel h mindent megcsinálnak helyette mi lesz később?
És azok a szülők akik így gondolkoznak, arra nem gondolnak, hogy 10 év múlva se fognak otthon semmit csinálni, és nem is fognak megtanulni rendet tartani.
És hangsúlyozom h nem arra gondolok h otthon mindent neki kellene csinálni, hanem hogy besegíteni.
Tinédzsere válogatja. Én anno kismillió különórára jártam, este 6-7 körül értem haza, és akkor még zongorázni kellett és utána ültem le tanulni. Anyukám viszont háztartásbeli volt.
Teljesen logikusan következett, hogy ő csinálja a házimunkát, én meg nem fogok este tízkor nekiállni porszívózni, mert akkor már inkább aludnom kell.
Egyébként semmi bajom nem lett a dolgoból, felnőttem és szépen autodidakta megtanultam főzni, takarítani, stb. Még jobban is csinálom,mint anyukám.
Abban egyetértek, hogy ne lógassa a lábát otthon, bár van határ. Nálunk pl. apa munkanélküli volt, anya pedig hamar végzett. Én kb. este 6-7 között értem minden nap haza, és csak ágyba esni volt erőm, hétvégén pedig kitakarítottam a szobám, illetve én teregettem. Össze lehet hasonlítani, hogy ki dolgozott ekkor a legtöbbet, legalább is legtovább.
"1 nem tanul nonstop senki 5-6 órákat a középiskolába. "
Erre reagáltam az előbb, csak hogy értsd. És az a baj, hogy este 7-kor mikor hazaértem, főleg ha nem értem el a közvetlen buszt, hanem várni is kellett, és ezután nem ártott (volna) házit csinálni.
Tehát: Amíg nem megy a tanulás rovására, amíg a gyerek nincs agyonterhelve a szülőkhöz képest, akkor segítsen.
anyukám egyedül nevelt, sokat dolgozott, így sok feladat rám hárult, de nem bántam. jó volt hallani, h büszke rám, amiért szépen kitakarítottam, ilyesmi :)
angolra heti 2x, németre 1x jártam, a matektanár pedig vasárnap jött. mivel közel laktunk a gimihez, így amikor hazaértem, volt időm egy kicsit rendbeszedni a lakást. soha nem éreztem nyűgnek, sőt, lesült volna a bőr a képemről, ha anyámnak este 9kor, munka után, hulla fáradtan neki kellett volna állnia. ha már ennyit megtett értem, taníttatott, akkor ez a minimum, amit cserébe adok érte.
ha lesz gyerekem, akár fiú, akár lány, rá lesz nevelve, h igényes legyen a környezetére, és ne mástól várja, h takarítson, rendet rakjon körülötte. ettől lesz igazán felnőtt valaki, nem a bulizástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!