Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megváltoztathatom a nevemet...

Megváltoztathatom a nevemet az apám tudta nélkül?

Figyelt kérdés

Elváltak a szüleim 5 éves koromban és anyának lett egy új férje.Az esküvőjük után anya felvette a nevelőapám vezetéknevét és én is arra szeretném megváltoztatni az enyémet.

A mostani szörnyű,utálom.Ráadásul mikor megtudják mások,hogy ki a nevelőapám,akkor valahogy megváltozik a viselkedésük velem szemben (a jobb irányba).Azzal a vezetéknévvel sokkal jobban hangzana a nevem,de az apám biztos,hogy nem engedné meg.

Megtehetem a tudta nélkül?

15L

2013. márc. 10. 09:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

a nevelőapádnak örökbe kéne fogadnia téged ahhoz, hogy az ő nevét viselhesd, és ő gyakorolhassa feletted az apai jogokat és kötelezettségeket. ehhez apádnak le kell mondania rólad az ő javára.

ez talán kicsit családiasabb, barátságosabb mint a sima névváltoztatás, bár több macerával is jár. ha más nevet szeretnél viselni, ahhoz is kell apád engedélye 18 alatt úgy tudom.

2013. márc. 10. 09:58
 2/11 A kérdező kommentje:
És ha az apám nem mond le rólam?
2013. márc. 10. 10:01
 3/11 anonim ***** válasza:

A születési név megváltoztatását a Belügyminiszter engedélyezheti. A kérelmet az állandó lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél lehet személyesen benyújtani. Kiskorú gyermek névváltoztatását törvényes képviselője (édesapja és édesanyja együtt), cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személy esetében a gondnok terjesztheti elő. Kiskorú gyermek esetében, ha a szülők elváltak, akkor is kell mindkét szülő hozzájárulása a név megváltoztatásához. Ettől csak az az eset tér el, ha a szülő felügyeleti jogát megvonták és ezt jogerős bírósági ítélettel tudják bizonyítani.

Az eljárás illetéke 10.000 Ft.

2013. márc. 10. 10:02
 4/11 anonim ***** válasza:

A cselekvőképesség határa a 18 év.

Addig szülői beleegyezés kell.

Egyébként hogyan várnád el apádtól a gyerektartást, ha még a nevét is elhagyod? Itt már nagy baj lehet.

2013. márc. 10. 10:03
 5/11 A kérdező kommentje:

Sose fizet időben gyerektartást(most is "csak" 120 ezerrel tartozik anyának...),nekem semmit nem vesz és gyűlölöm.

Nincs szükségünk a gyerektartásra,megvagyunk nélküle is,szóval ez itt már nem annyira számít.

2013. márc. 10. 10:11
 6/11 anonim ***** válasza:

Nem. Kiskorú vagy, 18 éves korodig mindenben kell a szüleid beleegyezése, válás esetén az elvált szülőé akkor, kivéve ha nem kapott a másik szülőd teljes felügyeleti jogot feletted.

Inkább azon gondolokodj el, hogy miért hiszed azt, hogy mások ezt vagy azt gondolnak rólad, csak mert az édesapád nevét viseled (nagyon kevesen gondolkodnak ám úgy, ahogyan te attól félsz, hogy gondolkodnak rólad) és azon, hogy miért gyűlölöd az édesapádat. Az apagyűlölet van a névváltoztatási problémád mögött. Tehát ha a gyűlöletet nem tudod magad vagy segítséggel feloldani magadban, akkor tökmindegy, hogy mire változtatod meg a nevedet - a probléma megmarad benned.

Sokszor az apák elleni gyűlölet nem a gyerekben van, hanem az anyák férfük elleni gyűlöletét érzik a magukénak a gyerekek. Keress meg egy gyerekpszichológust, mert apagyűlölettel élni nagyon nehéz, tanulni, dolgozni még nehezebb, nem beszélve a majdani párkapcsolataidról. Mind gallyra fog menni.

2013. márc. 10. 10:25
 7/11 A kérdező kommentje:

Normális életem van attól,mert gyűlölöm.Erről senki más nem tehet,csak ő.

Nem azért változtatom meg a nevemet,mert a mostani nevem miatt mást gondolnak rólam.Utálom a vezetéknevemet,szörnyű a hangzása,nem illik rám.Amikor mások megtudják,hogy ki a nevelőapám,akkor valahogy feltűnően kedvesebbek lesznek velem és ez sem egy hátrány az életben.

2013. márc. 10. 10:30
 8/11 A kérdező kommentje:
Ráadásul anya nem gyűlöli apát,hiszen nem apa hagyta el őt,hanem fordítva.
2013. márc. 10. 10:49
 9/11 anonim válasza:
Miért, mi a vezetékneved, hogy ez ennyire zavar? Az én nevem se túl szép, de együtt lehet élni vele, és egyáltalán nem befolyásol. Akármennyire is béna az egész nevem, van egy menő becenevem, és a népszerűbbek közé tartozom a suliban. Nem a név határoz meg...
2013. márc. 10. 11:29
 10/11 anonim ***** válasza:

Ahogy már többen is leírták, 18 éves korod előtt nem léphetsz, hacsak a nevelőapád, - az eredeti apa beleegyezésével és szülői jogainról való lemondásával - örökbe nem fogad.

Később is nagyon komolyan meg kell indokolni a névváltoztatási kérelmet. Az, hogy "ronda" a neved, vagy hogy te utálod, nem elfogadható érv. Azokat a neveket lehet általában megváltoztatni, amelyek gúnyolódásra adhatnak alkalmat, (pl. Szari, Faszigán [ismertem egy ilyen nevű embert], stb.) Vagy olyat, amely valami híres bűnözö neve volt, esetleg túlságosa külföldinek hangzik, vagy becsmérlő szót tartalmaz.

Szóval, nem vagy "kint a vízből", sajnálom...

Gondolod, hogy édesapád beleegyezne abba, hogy anyád férje örökbefogadjon? És tőle megkérdeztétek már, hogy hajlandó lenne-e erre?

2013. márc. 11. 08:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!