Kiborit az asszony az állandó spórolásával?
Szinte folyamatosan kozmetikáznom kell minden egyes lépésemet, hogy békesség legyen. Már úgy érzem, teljesen profi hazudozó lettem, mert rá vagyok kényszerítve. Pedig szerintem rosszul sem keresünk. Ő 300.e, én is kb annyit főállással+mellékállás. Van más lakásunk is, ami ki van adva albérletbe, szóval a hitelünk, ami nem kevés, ki tudjuk fizetni, még marad is.
Mégis egyfolytában spórol. Szerintem már beteges. Lakásban 19 foknál csak akkor van melegebb, ha napsütés van. Beszélni nem lehet vele, már többször próbáltam.
Ma egy fél óráig "nem tért magához", hogy 300Ft-ért vettem virágot (egy szál tulipán) anyámnak nőnapra. Hogy ezt is neki kell majd legközelebb intéznie, mert 150-ért van akciós cserepes valami a tescóban.
Állandóan azt hajtogatja, hogy ő inkább nem eszik, hanem 10 ft-al olcsobbért elmegy megvenni ebédidőben a tök.ömtudjamit egy 100 Ft-osba.
De én nem kérem tőle, sőt! Elég sokat vitázunk ezen, de már nagyon fáraszt. El sem merem mondani, hogy minden reggel megveszem a pogácsát, natur joghurtot és egy narancsot (kb 200Ft), amivel valahogy elvagyok du.4-ig, akkor tudok csak ebédelni. Néha (havonta egyszer) szoktam dugiban rendelni egy gyrost (sajnos hagyma nélkül, mert megérzi) a munkahelyemre, azt nagyon szeretem, de lelkiismeret furdalásom van, hogy hazudnom kell. Nem érzem magam papucsnak, mert nem az van, amit ő mond, hanem inkább bizonyos dolgokat nem mondok el, vagy szépítek, hogy nyugi legyen.
Mellette a végletekig maximalista, szinte semmit nem tudok úgy megcsinálni, hogy szerinte jó legyen, ezért mindent neki kell otthon elvégeznie, kivéve a kert. Azt nem szereti. Imádnék sütni, főzni, ha a gyerekeknek csinálok egy jó hagymás rántottát, vagy tükörtojást, utána halgathatom, hogy már megint hogy néz ki a konyha, egész hétvégén takaríthat. Pedig bakker még a sütő mögötti csempét is letakarítom magam után, de valahogy mindig kiszúr egy foltot, szóval nem hagyok magam után kuplerájt.
Elhagyni nem akarom, egyrészt, mert még szeretem, másrészt meg a gyerekeknek én vagyok "tűzfal", ha értitek.
Valaki hasonló helyzetben? Mit lehetne tenni, ha egyáltalán van még megoldás? 39F
Bennem két kérdés fogalmazódik meg. A kapcsolatotok elején is ilyen volt, vagy időközben változott meg? Ha közben akkor mi okozta ez nála? Történt valami ami miatt ilyen lett?
A másik meg hogy ez csak úgy egy céltalan spórolás, vagy van célja? Pl egy lakás, autó, akármi?
Egyébként részvétem, szörnyű lehet így élni, gondolom ez fölülírja a nyaralást, egy hangulatos éttermet és mindent ami az életet tartalmassá teszi.
Nekem nővéremék hasonlóak és ők sem keresnek rosszul. Úgy látszik hogy a jó fizetés is közre játszik, talán akik nem jönnek jómódú családból ők ettől a jó bevételtől "sokkot kapnak" és azt mondják hogy "na most megfogtam az Isten lábát, most kell meghúzni a nadrágszíjat". Amiben persze van is valami, de ésszerű keretek között.
Kedves kérdező nem tudok jó választ adni, megértem, hogy ez marha rossz lehet...
Off: nekem a férjem viszont- a nagyon rossza nyagi helyzetünk ellenére- nem tud spórolni, egyszerűen vastagon vágja a sajtot és rengeteget rek a kenéyrre, stb. Közben viszont leszíd hogy mennyibe került a vásárolni való. Ez sem egyszerűbb. Vagy most egy építkezés végén, lógunk többszázezerrel. Közben munkáiból a jelentősen fizetőt otthagyta. Így megbeszéltük hogy most pár hónapig tébnyleg csak a legszükségesebbeket... Már azon a héten el akart menni moziba, amit megértek- na de az 5 ezer forint. És ha én mondom, szemét vagyok... így viszont nem lehet spórolni.
Érdekes a kettősség a feleséged részéről, hogy bizonyos dolgokban filléreskedik, fukar, miközben ahhoz hozzájárult, hogy sok hitelt vegyetek fel. Ezt írtad: "szóval a hitelünk, ami nem kevés", ebből arra következtetek, hogy vannak nagyobb összegű hiteleitek, amitől jó lenne mihamarabb megszabadulni.
Én a helyedben leüllnék vele egy NAGY BESZÉLGETÉSRE. Tisztázni kell, milyen félelemből fakad a spórolása. Pl ha fél a hitelek miatt, akkor arra ki lehet alakítani egy stratégiát közösen, hogyan lehetne a leggyorsabban megszabadulni tőlük. Pl ha lakáshiteletek is van, akkor nagyon jól lehet előtörlesztésre spórolni valamelyik lakáskasszában. Jól megválasztott konstrukcióval akár a felére is lecsökkenthetitek a futamidőt, ez talán megnyugtató lenne a számára is, ha konkrétan látná, mit miért tesztek félre. Elég szép a jövedelmetek ahhoz, hogy intenzív spórolás mellett is lehessen minőségi, élhető életet is élni.
Javaslatom:
Vegyél elő egy A4-es lapot, írd fel az összes bevételt, a fix kiadásokat a hitelek törlesztőivel együtt és azt, mit tudtok még félretenni ezen felül a hitelek gyorsabb lezárására. Legyen a költségvetésben elkülönítve váratlan kiadásokra vésztartalék alap képezve, de legyen benne rész szórakozásra, fagyira, gyrosra, stb-re, tehát olyan dolgokra is, ami örömmel tölt el benneteket. Ha neki nincs arra igénye, hogy a pénz egy részéből a saját szórakozására, élvezetére költösön, akkor ez a legjobb alkalom rá, hogy szembesítsd ezzel, ez mekkora hiba.
A lényeg, hogy a listát közösen állítsátok össze, a stratégiát közösen dolgozzátok ki, majd mindketten írjátok is alá. Mire jó ez? Ha a feleséged elkezd morogni valamiért, elég csak annyit szólni "LISTA".
Ő is aláírta a "szerződést", akkor tartsa is be:).
Állj ki magadért. Indokold meg neki, miért van jogod a gyerekekkel együtt jólesően "összekoszolni" a konyhát és utána merd is megtenni akkor is, ha a nejed ezért hisztizik. Az már legyen az ő problémája, ha ezzel nem tud mit kezdeni.
Nem attól nem papucs valaki, mert nem tartja be a neje ostoba kéréseit és a háta mögött nagy bátran megvesz magának hébe-hóba egy gyrost...
Igenis merj konfrontálódni és állj ki magadért, ne menj bele a kicsinyes elvárások teljesítésébe.
És az ilyeneknek van rendes férjük. Mások meg nem találnak senkit, vagy, ha mégis, akkor az iszákos, agresszív, hűtlen, lusta, stb. Nemhogy örülne, hogy van egy jólkereső rendes férje.
Szerintem is valami sokkoló dolog segítene. Állj a sarkadra, mondd meg, hogy ezentúl különkassza, midnenki azt csinál a pénzével, amit akar. Én nem vagyok a külön kassza híve, nálunk midnen közös, de vele nem lehet, itt csak ez a megoldás. Ő spóroljon amennyit akar, de nehogymár te ne ehess egy gyrost meg eyg pogácsát basszus!
Légy már férfi és áll a sarkadra, mert a végén azért fog elhagyni, mert töketlen vagy!
A pontozósdihoz nem értek, az sem zavar, hogy lepontoztak, de a teljesen bölcs hozzászólókat is... Valaki elvan.
#13: Ez rettenetes. Örülök, hogy eléggé önző hedonista vagyok ahhoz, hogy ilyet ne tűrjek... Az áramtalanítás amúgy helyes, nem este 10-kor, hanem amikor befejeztük az eszköz használatát (persze, ha Te még tv-zni akarsz, akkor nem). A többi durva. Mi az, hogy nem vett fagyit? Neked nem volt pénzed? Én csakazértis vettem volna egy halommal... Nem ítéllek el egy szikrát sem, ne érts félre, el tudom képzelni, hogy szelídebb személyiséggel és az egészbe valahogy belenőve más, csak mondom. Brrr.
"Ha a város másik végében 10 forinttal olcsóbb volt a kenyért akkor oda ment, és megvette." - Remélem, nem volt olyan buta, hogy autóval... Amúgy az extra spórolósoknál mindig érdekel, hogy hypermiler-e, gondolom nem (a hypermiler az, aki járműve fogyasztását a lehetőségekhez és igényeihez képest minimalizálni akarja. Túlzásba vinni nem szabad, nálunk egy pici incompatibilitás van a párommal e téren, emiatt most már valószínűleg gyakrabban kell külön nyaralnunk, majd találkozunk a célban, mert nem kelek fel 5-kor (NEM vagyok reggeli típus) azért, hogy 70-nel kanyarogjak a laza kanyarokban (a kicsit erősebbeket azért gyorsabban veszi). Ő nem viszi túlzásba, ő ÉLVEZI a lassú motorozást. Én nem, de két motorral nem nehéz külön menni :)).
Izé, bocs, kissé elragadtattam magam :)
#16: Ügyes vagy, no, ez a jó hozzáállás :)
#23, cseresznyefa: Totál egyetértek s örülök, hogy volt, aki értelmes, hasznos választ írt. Mondjuk a lista önmagában még nem old meg mindent, de segíthet :) S a nagy ráébresztő beszélgetés is. Persze ha a nő ilyen és sok éve, akkor nagyon nehéz lesz :(
Nem kéne valahogy belülről érezni, hogy tönkretesszük az élet lényegét, ha értelmetlenségeket pörgünk?
Úgy látszik, nem.
A sztorizgatásoknál eszembe jutottak a youtube-os "extra spórolós" videók. Kissé "humoros", amikor a fickó autóval megy kukázni, s még működő művirágot vesz ki belőle a feleségének házassági évfordulóra... Elképesztő emberek léteznek.
Én csak pazarolni utálok, de nagyon. Ételt főleg nem dobok ki.
19 fok nálunk sincs mindig, de ez nekünk jó. Ha fázunk, akkor persze fűtünk, pedig nem vet fel minket a pénz nem teljesen befejezett házunkban, ahol mellesleg villanyfűtés van :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!