Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit csináljak a férjemmel?...

Mit csináljak a férjemmel? "Elfolyik" a pénz a kezéből.

Figyelt kérdés

Alaphelyzet: én keresek 200-at, ő kb. 300-at. Megbeszéltük, hogy az én fizetésemből élünk, az övét úgy tekintjük, hogy nincs, az teljes egészében megy megtakarításra.

A fizetésemet havonta utalással kapom, mindkettőnknek van kártyája a számlához.

Ő nagyrészt készpénzben, hónap közben össze-vissza kapja, kisebb adagokban.

A költés se konkrét dolgokra megy el (tehát nem költséges hobbi vagy egyéb ilyen), inkább csak baromira nem számol utána, a zsebében van, kihúz egy bankjegyet és sok-sok apróságra elmegy belőle.

Egyedül a hiteltörlesztést hagytuk az ő számlájához kötve.

Tehát van két főre 200, ebből a megélhetésünket kellene fedezni, rezsi, élelmiszer, egyebek. Szerintem ki kellene jönnünk ennyiből, a rezsi se vészes, kb 40e tokkal-vonóval, a telefonom ráadásul "ingyen van", mert az apámmal közös cég nevén van, én sokszor bedolgozom neki a munkám mellett, ezért pénzt nem kérek, hanem övé a telefonszámlám, illetve a diákhitel törlesztésem. Cserébe sok fordítási és ügyintézési munkát elvégzek helyette, amit beleépít a szolgáltatása árába.

A félretett pénz nagy részét már apám számláira átmozgattuk, mert teljesen megbízható és okosan kezeli a pénzt. Ami nála van, az rendben is van.

Nem voltam soha ez az "add le a pénzt és majd én rendelkezem", de kezdek ott tartani, hogy be fogom kérni a bevételeit, nálam lesz és havonta én teszem be a bankba. Ő meg szabadon használhatja a számlámhoz kötött kártyáját - havi 200 ezres kerettel.

Ebben a hónapban ZÉRÓ pénzt tett félre (500e Ft-ból!!!), mondván kaját vett, lányát magánorvoshoz vitte és ő is volt magánorvosnál. Összegszerűen rákérdeztem, az orvosi kiadások kb 30 e volt. Plusz kocsijavítás 30 körül.

Mit csináljak? Tényleg arra folyik el rettentő sok pénz, hogy nem számol utána a kiadásoknak, csak elkölti. Kajára nagyon sok megy el, lövése, hogy szeletelt, előre csomagolt sajtot, felvágottat vegyünk.

Tényleg vetemedjek arra, hogy bekérem a bevételeit minden este, elpakolom egy borítékba és beviszem a bankba hónap végén egy külön megtakarítási számlára - amihez neadjisten nem adok neki hozzáférést? VAgy azonnal lekötöm, mert ahhoz ő sem nyúl hozzá?

Mondom, azért vagyok dühös, mert nem vesz semmi konkrét drága dolgot, napi szintű dolgokra folyik el iszonyat mennyiségű pénz. Házra gyűjtünk, nagyon jó lenne a 300-at havonta eltenni.

Mi a megoldás?

2013. febr. 28. 20:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%

"Rezsi tokkal-vonóval 40 ezer? Komolyan irigyellek, ha ebben minden benne van, nem semmi. Hol éltek, hogy csak ennyi az összes rezsi?"

Jó fűtésű lakásban,ami nem hodály,csupán 50m2 körül,még ennyi se (nekünk pl januári rezsi 30 volt)

Kérdező: vezessetek táblázatot,minden este felirni ki mire mennyit költött.Tételesen (reggeli 500,fodrász 2ezer,tankolás 5ezer)

Mi ezt akkor csináltuk amikor összeköltöztük,így pár hónap alatt látszott,mennyi kell egy hónapra,mennyit tudunk félretenni,melyikünknek mire megy el feleslegesen pénz.

Kihuzva a felesleges dolgokat,havi fix elkölthetőt megbeszéltünk,többit tesszük félre.

2013. márc. 1. 08:52
 12/20 anonim ***** válasza:

Ismerős a szitu.... csatlakozom az egyik előttem szólóhoz, tényleg táblázat a megoldás:

1. MINDIG tegyétek el a blokkokat, ha vesztek valamit.

Szintén tegyétek el a csekkek feladóvevényét, számlákat, vagy egyebet, amiért pénzt kellett kiadni.

2. a blokkokat esténként bele kell tenni egy dobozkába otthon.

3. egy-két hetente soroljátok kategóriákba, és adjátok össze.

Kategóriák nálam:

-Párkapcsolati célú

-pia

-kaja+kávé

-háztartási és egyéb fogyóeszközök (wcpapír, mosószer és ilyesmi, telefon feltöltőkártya),

-Nem saját célra fordított összegek (anyám kutyájának a beoltása, ajtózár javítása, egyéb nemkívánatos de szükséges dolgok)

-Saját célra fordított dolgok (Értelmes kiadások, pl. a 12 éves laptopom lecserélése egy 2 évesre :D )

-Lakás célú kiadások (ezen belül az alkategóriák: lakbér közösköltség, víz, villany, gáz, ide az óraállásokat is írni szoktam.)

-Banki költségek (ezen belül: készpénz felvét, számlavezetés, sms díjak, bróker díjak -mivel gyakorlom a tőzsdézést is kisebb pozíciókkal)

Egy néhány hónap után világos lesz hogy mire megy el a pénz.

Másik dolog: Én egyszerűen rosszul érzem magam, ha nem teszek félre havi szinten minimum 50++ ezret. Amíg anyámnál laktam, ezt szoktam meg, kb 100 ezer körüli fizetésem volt akkoriban. most 185 ezret kapok nettóban, és ebből könnyedén teszek félre 70+ ezret, úgy hogy közben úgy érzem, hogy jól élek. Na jó, inkább felveszem a pullóverem, és a fűtésen megspórolt pénzt is hozzá tettem a laptopomhoz....

De: az egész úgy kezdődik, hogy az ember azt mondja: fene fenét eszik is plusszos leszek! Ez a véleményem.

2013. márc. 1. 10:09
 13/20 anonim ***** válasza:
vezessetek bevétel és kiadási naplót, részletesen. Még ha macerásnak is tűnik. Vezessetek saját megtakarítási számlát.
2013. márc. 1. 11:43
 14/20 anonim ***** válasza:

"Jó fűtésű lakásban,ami nem hodály,csupán 50m2 körül,még ennyi se (nekünk pl januári rezsi 30 volt) "

48 m2, panelprogramos lakás, huszonezrek csak a gázszámla, plusz a többi.

2013. márc. 1. 14:01
 15/20 anonim ***** válasza:

Hol milyen a szigetelés,kit mennyire fűtenek körbe.Gázszámlánk januárra 13ezer volt,ebben fűtés,tűzhely és egy vízmelegítő van benne (nyáron fűtés nélkül 4ezer a gázszámla).És sosem ment 22 fok alá a lakásban a hőmérséklet,szomszédok körbefűtenek.(decemberben 1 hétig nem voltunk otthon,lekapcsoltuk a fűtést teljesen,18 fok volt amikor hazaértünk)

Nekem ilyen szempont is volt amikor lakást nézegettünk,rengeteg pénz.

08:52 voltam

2013. márc. 1. 14:25
 16/20 anonim ***** válasza:
14:25 Köszi hogy megírtad. Nekünk északi fekvésű a lakásunk, lehet az a baj. Nálunk gáztűzhely, gázboyler, konvektorok vannak. Nincs az a nagy meleg egyáltalán, és huszonezreket fizetünk. Két éve volt panelprogram, gondoltuk majd milyen jó lesz, de nem változott semmi. Az előszobába meg lehet fagyni, meg a konyhába is.
2013. márc. 1. 14:31
 17/20 A kérdező kommentje:

Apámhoz nem úgy került a pénz, hogy fogtam és odaadtam. Jó a kapcsolatuk a férjemmel, egyszer szóba kerültek az anyagiak, apám felajánlotta, hogy betesz X összeget a saját számlájára, mert ő már kiemelt ügyfél, jobban kamatozik. A férjem beleegyezett, én már a megállapodás után szereztem tudomást a dologról, ellenvetésem nem volt, mert apám mindig is megbízható és ésszerű döntéseket hozó ember volt.

Tehát mondhatjuk, hogy ez kettejük ötlete volt. Ahogy az meg a férjemé, hogy apám lakhelyén nyitott még egy devizaszámlát (akkoriban nagyon rezgett a léc a forintnál) és ő maga adott teljeskörű meghatalmazást apámnak hozzá. Ahhoz pl. nekem nincs is hozzáférésem.

A bevételeket közösnek tekintjük, nem volt erőszak sehol, amikor megkaptam a jelenlegi munkámat, akkor ültünk le megbeszélni, hogy mit hogyan osszunk be. Amikor javasoltam, hogy az én fizetésemből éljünk (ekkor csináltattunk neki társkártyát a számlámhoz), az övét tegyük el, egyetértett.

Tényleg nem költ "eltitkolt" dolgokra. Ha lenne költséges hobbija, még meg is érteném. Zsebben gyűjti (szó szerint!!) a hó közben befolyó pénzeket és úgy nehéz utánkövetni, hogy csak belenyúlt és kivesz egy bankjegyet.

Korábban is volt olyan, hogy ült és gondolkodott, hogy abban a hónapban mire ment el 100-150e. Mivel akkor nem volt munkám, nem igazán akartam beleszólni. Akkoriban javasoltam, hogy tényleg minden apróságot írjon fel és olyanból jöttek össze bődületes összegek, hogy "beszaladtam, megvettem, megtetszett". Gyakorlatilag pár ezer forintos impulzusvásárlásokból. Vagy egyszerűen éhesen ment boltba. Azóta eszik vásárlás előtt és ragaszkodunk a listához, így nem is kell kidobni a hűtő felét, mert előbb romlik ránk, mint meg tudnánk enni.

Szerintem megint valami ilyen történt, nem vitte be azonnal a bankba. Ahogy észrevettem, ha már legalább egy ATM-ig el kell menni a pénzért, ő is jobban átgondolja, hogy tényleg kell-e az adott dolog.

2013. márc. 1. 16:59
 18/20 A kérdező kommentje:
Rezsit, elnézést, elszámoltam, inkább 50 körül, de ebben már a TV, internet is benne van. 40 nm-es újépítésű lakás, jó a szigetelés, fűtéssel meg csínján bánunk. Energiatakarékos izzókat használunk, kifejezetten áramzabáló berendezésünk nincs.
2013. márc. 1. 17:01
 19/20 anonim ***** válasza:
Azzal ugyan nem tudtok mit csinálni, hogy össze-vissza kapja a pénzt hó közben a férjed, de tapasztalatból tudom, hogy az is nagyon ellensége a spórolásnak, mert mindig úgy érzi, hogy van nála pénz, folyamatosan. Ezzel nyilván nem lehet mit tenni, csak úgy írom.
2013. márc. 1. 18:39
 20/20 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező, ne haragudj, hogy eltértem a tárgytól, a rezsis dologgal. Köszönöm szépen a válaszod, így már értem! :)
2013. márc. 1. 21:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!