Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tennél ha ilyen szörnyű...

Mit tennél ha ilyen szörnyű dolgok történnének veled? A történet hosszú.

Figyelt kérdés
Most volt egy éve,hogy a páromat kirúgták a munkahelyéről.Van egy 3 éves kislányunk ,és egy panellakásunk amit svájci hitelre vettünk meg 25 évre.A párom mindent megmozgatott ,hogy munkája legyen,és külföldön egy ismerőse által munkához jutott.Tavaly március közepén kiutazott és összeköltözött azzal az ismerősével. Skype-on tartottuk a kapcsolatot.Én is utána akartam menni,és megbeszéltük a kedves anyósommal,hogy ő is velem jön vigyázni a kislányunkra.Ő egyedül él már 20 éve,és csak mi vagyunk neki,ezért is döntött úgy ki jön velünk.Egy nagy bérházban laktunk a párom az ismerőse,anyósom a kislány és én.Eleinte jól ment minden ,találtam én is kint munkát,és kezdtünk egyenesbe jönni.Aztán anyósom rosszul érezte magát egészségügyileg és haza kellett utaznia.Addig én szabira kellett menjek a munkahelyemen mert nem volt aki vigyázzon a kislányunkra.Aztán kiderült,anyósom nagyon beteg,és nem tud visszajönni hozzánk.Nekem ki kellett lépnem a jó kis munkahelyemről,amit nagyon sajnáltam.Majd az a ház ahol laktunk elkezdett beázni,és bepenészesedtek a falak.Többször szóltunk a tulajnak,de csak ígérgette,hogy megcsinálja a tetőt.Annyi volt,hogy leterített egy kék zsákot a tetőre amit téglákkal rögzített és persze az első vihar megtépázta.Mivel féltettük az egészségünket,írtunk a főbérlőnek egy felmondónyilatkozatot,és elköltöztünk onnan.Ahová költöztünk,próbáltunk ovit találni a gyerekünknek,de nem volt sehol sem hely és így nem tudok dolgozni menni.Közben kaptunk egy levelet ,hogy a volt főbérlőnk feljelentett minket,mivel előbb hagytuk el az ingatlanát mint 3 hónap. Most itt állunk ,hogy anyósom rákos beteg,segítenünk kellene neki,de ha hazamegyünk akkor nem tudjuk fizetni a törlesztőket,és nyakunkon ez a lakbérper is.Ilyen esetben mit tennél?
2013. febr. 23. 20:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
65%
5.vagyok.. nem válaszolt a kérdésre, hogy miért perelte be őket a háztulaj? Az előző kérdésében azt írta, még a kauciót is otthagyták... ha nem maradt tartozásuk, akkor miért pereli őket, csak azért, mert hamarabb elmentek??! Ezt nem értem.
2013. febr. 23. 23:05
 12/19 anonim ***** válasza:
68%

GOndolom, azért, mert ha minimum 3 hónapra vették ki a lakást, akkor a 3 hónap lakbért ki kell fizetniük akkor is, ha nem laknak ott. Másrészt meg ha fel akarják mondani, akkor meg van szabva, hogy mennyivel elöbb (általában 2-3 hónap) szólni kell a tulajdonosnak, hogy tudjon másik bérlöt keresni. Ha nem teszi meg, akkor a kiköltözés után erre a felmondási idöre is fizetni kell, mert a tulajdonost amiatt nem érheti kár, ha a lakó csak úgy eltünik.

A lakást kiköltözéskot a tulajdonosna át kell adni, meghozzá egy protokoll megirásával, ahol benne kell lennie minden helyiség állapotának.

A kaució meg nem erre való, hanem a lakás renoválására, a rezsihátralékok kifizetésére. (A legtöbb szerzödésben ugyanis benne van, hogy a lakást kiköltözéskör frissen fehérre festve, kitisztítva - padlószönyeg professzionális céggel kimosatva -, konyha, fürdöszoba ragyogóra takaritva kell leadni.

2013. febr. 24. 08:50
 13/19 anonim ***** válasza:
71%

9-es:

"Azáltal, hogy ő nem biztosította nektek a jogosan elvárható minőséget, és amikor ez kiderült (beázás, penészesedés) nem tett érdemileg semmit a helyrehozás érdekében. Főleg, ha fotók is vannak egyrészt a károsodásokról, másrészt a silány "javítási" kísérletről. Lehet, hogy hivatkozhatnátok arra is, hogy a beázott, penészes lakás veszélyezteti egy gyermek egészségét (ez igaz is)."

Ebben elvileg igazad lenne, de (Németországban - itt élek, és kpeben vagyok) ha valakinek kifogása van a lakás ßallapota ellen, akkor elöször irásban kell a tulajdonossal közölni a hiányosságokat, és reális határidöt adni neki ennek kijavitására (általában egy hónap). Ha semmi nem történik, akkor szintén irásban be lehet jelenteni visszamenöleg - az elözö levél dátumáig - a lakbér csökkentését a bérkalásokra vonatkozó szabályok alapján. Ha a lakó szerint igy a lakás nem használható, mert pl káros az egészségre, akkor felmondhat azonnali hatállyal, de a lakás állapotát ebben az esetben dokumentálnia kell.

Ami a kérdezönél nagy hiba volt, hogy felmindás nélkül egyszerüen csak eltünt - ez nem elfogadható a törvények szerint és ezért kell neki kifizetnie azt, amit a tulajdonos megkövetel.

2013. febr. 24. 08:56
 14/19 anonim ***** válasza:
28%

13- as:

Amennyiben ez tényleg így van, ahogy te írod (nyilván jobban képben vagy a helyi szabályozással), akkor viszont annak a hozzászólónak lesz igaza, aki azt javasolta, hogy próbáljanak meg peren kívül megegyezni.

De én azért még mindig azt mondom, hogy nem ártana megkérdezni egy ügyvédet, mik a kilátások. Csak a próba kedvéért. /Hacsak nem vagy te magad ügyvéd, és így 100%- ban igazad van :) /

(Egyébként köszi a kiigazítást. Van egy hetilap, amiben minden héten leközlik egy peres ügy lefolyását, és ezekben a perekben nagyon gyakran hivatkoznak erre a bizonyos "jogosan elvárható körülményekre", amik ha nem valósulnak meg, akkor még a szerződés ellenére is lehet esélye a károsultnak.)

Üdv.

2013. febr. 24. 09:19
 15/19 anonim ***** válasza:
71%

A 13-as vagyok: a peren kivüli megegyezés értelmes ötlet lenne, ha a tulajdonos is belemegy. Viszont itt a legtöbb lakástulajdonosnak van olyan biztositása, ami fedezi a költségiet, ha netán elvesztené a pert, ezért csak akkor mennek bele megegyezésbe, ha nekik nincs belöle hátrányuk. (Meg ha a kérdezö meg akadékoskodott már ezelött olyan mértékben, hogy nem akar semmiképpen segiteni neki az elözöek miatt.)

Ügyvédet megkérezni megérné, de CSAK itt és olyat, aki erre a területre specializálódott. VIszont pervesztés esetén a kérdezönek a (jogos) jövetelés mellett még a perköltségeket is ki kell fizetnie, ami NEM kis összeg.

A kérdezö helyében megpróbálnék megegyezni, és minden akadékoskodás NÈLKÜL kifizetni, amit a tulajdonos követel, mert úgy jön ki a legolcsóbban.

2013. febr. 24. 11:11
 16/19 anonim ***** válasza:
en szerintem itt sokan nincsenek vele tisztaban h külföldön masok a törvenyek az alberelekre. En Nemetorszagban elek, itt is eleg kacifantos az ügy es nem lehet csak ugy idö elött kiköltözni meg felmondani
2013. febr. 24. 17:19
 17/19 A kérdező kommentje:
Én mindezt értem,hogy nem lehet csak úgy kiköltözni.Viszont kérdem,ha te nem tudsz úszni és belelöknek a mélyvízbe a kisgyerekeddel együtt,akkor inkább belefulladsz a vízbe,mert az a törvény ,hogy nem lehet előbb kijönni a vízből mint amit megszabnak?Nem fognád menekülőre a dolgot?Én rettegtem ,hogy a gyerek aszthmás lesz,egész nap az utcán mászkáltam a gyerekkel,csakhogy ne szívjuk be a spórákat.Többször szóltunk a tulajnak,hogy gázos a lakás,és ő egy szóval sem említette ,hogy írásban kéri a panaszainkat.Mi nem tudtuk itt milyen törvény van erre,és akihez kijöttünk ő sem ismerte ezt,pedig 14 éve kint él.Mi amikor eljöttünk mindent lefotóztunk,kitakarítottuk a lakást és írtunk egy felmondónyilatkozatot a lakás rossz állapotára hivatkozva.Amikor elhúztuk a bútorainkat a faltól ,förtelmes látvány fogadott,a fal derékig penészes volt,majdnem megfulladtam ahogy megcsapott az a szag.Szó szerint elrohantam hányni.A gyerekem nem ezt érdemli,nem ilyen borzalmas körülményeket!!!!Aki annak a szemétnek ad igazat,az egy 3éves kisgyerek ellen beszél,ha már minket lehurrog.Én megvédem a gyerekemet és nem fogom kitenni az ilyen emberek miatt ekkora egészségkárosító veszélynek!!!!
2013. febr. 24. 22:20
 18/19 anonim ***** válasza:

Már irtam, hogy ha ott akarod hagyni a lakást, akkor ELÖTTE kell "fristlos kündingen", akkor nem lennél ebben a helyzetben.

Másrészt azt minden felnött embernek tudnia kellene, hogy minden fontos dolgot ÍRÁSBAN kell rögziteni, mert különben meg sem történt.

Itt NEM arról van szó, hogy a gyerek egészége kevésbé fontos, mint a jog, hanem éppen ellenkezöleg, a gyerekne IS joga van arra, hogy ne penészes lakásban éljenek vele, meg a tulajdonosnak is arra, hogy a lakó ne verje át, hanem tartsa be a szerzödésben foglaltakat.

Azt megint igencsak szánalmasnak tartom, ha valaki elmegy más országba és nem tájékozódik az ottani törvényekröl. A Mietrecht-röl (a bérlakásokkal foglalkozó jogi témák) rengeteg információ van a neten is, ott is lehet tájékozódni. Az meg, hogy az ismerösöd, aki tbbb mint 10 éve ott él, semmit nem tud erröl, igencsak szomorú a gondolkodására nézve.

2013. febr. 25. 08:15
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérező ne sértődj meg, de pont a magadfajták miatt vannak a németekben olyan előítéletek a külföldiekkel szemben.

NEm véletlenül fejlett ország Németország, mert vannak törvények, amit az emberek nagyjából be is tartanak. Nem Magyarországot akarom szidni, de ahol a jegy nélkül utazó ember szembeköpi az ellenőrt és tovább megy, ott rég gondok vannak. A németeknek törvényeik vannak, az egész társadalom egy felépített szerkezetre épül aminek alapja a bürokrácia és nem pedig h mindenki kényére kedvére eldönti h neki már nem jó vmi akkor feláll és otthagy mindent...Örülök h erősek az anyai ősztöneid, de erre nem lehet társadalmat építeni. Ugyanúgy tudnád az anyai ösztöneidet is érvényesíteni, ha utánajárnál a törvényeknek és azokat betartva járnál el. Az h nem tudsz egy szabályról az nem mentesít a betartása alól, ez így van otthon is...szóval ez nem magyarázat, h mindent ilyen durrbelebalázs módjára meggondolatlanul csináltok. Ez akármennyire is hiszed h igazad van, NEM ÍGY MŰKÖDIK. Szépen bemész a hivatalba és utánaérdeklődsz a további lehetőségeidnek, nem pedig megint csinálsz vmit ami ideig óráig megoldás, de maga mögött meg ég minden.

2013. febr. 25. 10:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!