Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek kinek van igaza?...

Szerintetek kinek van igaza? (hosszú)

Figyelt kérdés
Édesanyám és az apám 11 éve váltak el, apám erőszakos jelleme miatt, rendszeresen vert minket is, édesanyámat is, erőszakos cselekményekért is folyt hivatalos eljárás ellene. Egy ideig még kapcsolatban voltunk vele, de ezek után eltűnt, és tíz évig nem is hallottunk felőle. Békés életünk volt, édesanyám rengeteget dolgozik, hogy előbbre jussunk, tényleg mindent megad nekük, amit csak a szánkon kiszólunk, erején felül teljesít minden nap, apám semmit nem adott, még a kötelezően kirótt gyerektartást sem fizette. Mi tanulunk, igen jó eredménnyel, húgom középiskolás, én egyetemista vagyok, a költségek egyre emelkednek, édesanyám pedig nemrég vesztette el a munkáját. Fél évvel ezelőtt apám újra felvette velünk a kapcsolatot. Én először elhordtam mindennek, utálkoztam vele, de utána mégis találkoztam vele, és ígérte, hogy segít anyagilag, fizet tanköltséget, utazást. Eddig nem sok valósult meg belőle, én a jogosítványt kezdtem el, abból 50-et adott ide, 90 kéne még. Megígérte, hogy ha elkészül a jelenlegi munkájával - az építőiparban dolgozik - akkor lesz pénze, és kapok, én kivárok. Édesanyám viszont, bármikor szóba kerül apám kiborul, és azt hiszi, nem tudjuk, mennyit adott nekünk, összehasonlítja magát apámmal, pedig kettejüket egy lapon sem lehet említeni, mégis azt gondolja, hogy el vagyunk ájulva tőle. Édesanyám tíz éve kiteszi a lelkét, apám semmit nem csinált. Pusztán kíváncsi vagyok, képes-e valamit adni is, ha már azt állítja, érdekeljük. Én személy szerint édesanyám válláról szeretnék valamennyi terhet levenni, és mivel esélyt látok abban, hogy apám - akit eddig nem is ismertem - segít, így tartom vele a kapcsolatot. Anyám ezt úgy érzi, mintha hátbadöfném, és ellene szervezkednék, mintha elpártoltam volna tőle, mert most rosszabb a helyzete, és én már rögtön a süllyedő hajóról menekülök. Igazából nem akarom még jobban megnehezíteni a helyzetét. Dolgozni eddig is dolgoztam minden nyáron, de most ez a másik lehetőség sem jön rosszul. Nem fogom erőltetni, ki akarom tapasztalni, hogy áll valójában hozzá apám, és ha csalódnom kell, akkor jó. Azt szoktam mondani anyámnak, ne foglalkozzon vele, és hagyja rám meg a húgomra, mit intézünk apánkkal, mert neki ehhez semmi köze, nem kell vele kapcsolatban lennie, sőt. Nem tudom, kinek van igaza. Én tettem rosszat, vagy édesanyám gondolkodik furcsa módon? Érthető, hogy ezt gondolja, hiszen gyűlöli apámat, de miért nem tudja elengedni ezt a gondolatot? Miért jár a fejében? Én úgy gondolom, ha már tíz évet kihagyott, itt az ideje, hogy törlesszen belőle, ha tényleg akar. Ha nem, ez van. Annyit talán megér, hogy kéthetente találkozzak vele.
2009. szept. 9. 18:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Először is, apád sem tud mindig adni pénzt, ezt te is leírtad. Másodszor pedig, anyád csak azért érez így mert ő most nem tud segíteni, nincs munkája, DE attól még ki kell fizetni ezeket a dolgokat, és ha apád eddig nem törődött veletek, gyerektartást sem fizetett, az a minimum, hogy fizet pár dolgot ha már felvette veletek a kapcsolatot. Anyukátok sem gondolhatja komolyan, hogy kihagynátok ezt a lehetőséget, hiszen ez nektek, (a gyerekeinek) lenne rossz.
2009. szept. 9. 18:18
 2/8 anonim ***** válasza:
Szerintem anyukád attól fél, hogy annak ellenére, hogy tíz évig (meg még nyilván előtte is) kitette érte a lelketeket, csak azért, mert most éppen nem tud benneteket úgy támogatni anyagilag, ahogy szeretne, apád viszont felbukkanván és adakozván, jó pontokat szerez nálad, te most majd átpártolsz valamilyen formában őhozzá, neki meg hátat fordítasz. Alkalmasint úgy gondolja, hogy ez a hálátlanság egyik formája, és annak az előszobája, hogy majd faképnél hagyod. Bármennyire irracionálisnak tűnik is ez a feltételezés számodra, ne feledd, hogy ő most munkanélküli. Egy kereső, családfenntartó, két gyermekért felelő embernek ez borzasztó érzés lehet, nyilván valami megváltozott lelkiállapotot is okoz anyukádnál ez a helyzet, így nem tud reálisan mérlegelni. Ülj le vele négyszemközt, beszélgessetek, próbáld neki elmagyarázni, hogy apádban csak azt az egyet látod, hogy amit tíz évig (és előtte) nem tett meg, azt legalább most anyagilag pótolja be egy kicsit, és hogy te ettől őt (ti. anyukádat) még nem fogod sem elhagyni, sem kevésbé szeretni. Üdv! Zsoel (26)
2009. szept. 9. 18:35
 3/8 anonim ***** válasza:

Én azt érzem, ha most apádtól bármit is elfogadsz,. azzal édesanyádat attól a tudattó (és mondattól) fosztod meg, hogy ő egyedül felnevelte a gyerekeit.

Ez talán irracionálisnak tűnik, de neki nincs mása mint ti és a büszkeség, hogy megbírkózott a felnevelésetekkel.

Ezt az érzést készülsz tőle elvenni, most, amikor összeomlott körülötte minden.

Tényleg érdemes leülnötök és elmondanod neki, hogy nagyon is tisztában vagy az ő erőfeszítéseivel és tiszteled, szereted, becsülöd érte.

2009. szept. 9. 18:40
 4/8 anonim ***** válasza:
Elnézést! Azt akartam írni, hogy anyukád "kitette értetek a lelkét", csak belegabalyodtam. Zsoel (26)
2009. szept. 9. 18:54
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem Édesanyád azért érzi rosszul magát ebben a helyzetben, mert azt hiszi, azzal, hogy elfogadjátok apátok támogatását, megbocsájtotok neki azért, hogy gyakorlatilag 10 évig nem érdekelte miből léteztek, éltek-egyáltalán. Ezért érzi úgy, hogy az Ő erőfeszítései nem kapnak akkora megbecsülést, mint amit megérdemel.

Nyugtassátok meg, hogy ez a helyzet semmin sem változtat a Ti érzéseiteken iránta, a nagyrabecsülésetek ugyanakkora, mint eddig, de engedje meg, hogy elfogadjátok azt, ami nektek amúgy is járna. "Ha adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el" mondja a mondás. Mondd el édesanyádnak mindazt, amit ide leírtál, szerintem meg fogja nyugtatni, de az tuti, hogy az ellenérzései nem fognak megváltozni az exférje iránt, hiszen amit tett, az nem más, mint egy "cserbenhagyásos gázolás". Ő egy nagyon büszke asszony lehet, aki úgy mutatja ki a megvetését, hogy elutasít minden segítséget egy ilyen becstelen embertől, de tőletek ezt nem szabad elvárnia. Nektek élnetek kell abban a helyzetben, amibe beleszületettetek akár így, akár úgy.

2009. szept. 9. 19:01
 6/8 A kérdező kommentje:

Logikus a történetből, hogy édesanyám hagyta ott apámat, ezt a cserbenhagyásos gázolásos hasonlat miatt írom. Apám nem akart válni.

A kérdés az, szóval mindkettőnknek igaza van végül is, én is így gondoltam. Csak rosszul esik, hogy hiába beszéltem meg vele ezt, ettől függetlenül mindig kiborul, ha apámról hall, vagy arról, hogy tőle várnánk/kérnénk bármit is... és szerintem feleslegesen túráztatja az idegeit. Sajnálom. Nem tudok már igazán mást mondani neki, mint ezt, de ezt sem hiszi el szerintem. Alja mocsok apámfia lettem, mióta szóbaállok vele.

2009. szept. 9. 21:51
 7/8 anonim ***** válasza:
Hát igen, így van ez, amikor az egyik szülő annyira gyűlöli a volt párját, hogy még a gyerekének az életét is megnehezítené vele. Apukám is ilyen. Nálunk anyukám volt az erőszakos és az alkoholista és engem apukám nevelt fel. Őt is elönti a pulykaméreg, ha anyám akár csak eszébe jut. Ő is úgy érezné, hogy elárultam, ha kapcsolatot tartanék anyuval. Őszintén ülj le anyukáddal és mondd el neki az érveidet. Ennél többet nem tudsz tenni.
2009. szept. 9. 22:19
 8/8 anonim ***** válasza:

A "cserbenhagyásos gázolást" arra értettem, hogy Titeket, gyerekeket hagyott apátok cserben azzal, hogy 10 évig a tájatokra sem ment.

Nem számít, ki akar elválni és miért, ettől még a szülő szülő marad, a gyerekeiktől nem válik el.

2009. szept. 9. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!